Városlista
2020. augusztus 9, vasárnap - Emőd

Hírek

2013. December 14. 20:23, szombat | Helyi

Kolbászolás a malomnál

Kolbászolás a malomnál

December 14-én rendezték meg a Pentelei Disznótor és Kolbászfesztivált.

A nagyüzemi termelés sajnos azt eredményezte, hogy a disznóvágás évszázados magyar hagyománya egyre inkább veszít jelentőségéből. A disznóölés a téli időszak egyik legkedveltebb eseménye volt: a gyerekeknek nem kellett iskolába menni, a szegényebb családoknak bőséges élelmet jelentett az ünnepekre, a gazdag családok pedig a disznótor után vacsorával látták vendégül a rokonságot, és a saját termésű házi bor, pálinka mellett egy jót beszélgettek. Dunapentelének még az 1950-es években a korhoz mérten fejlett mezőgazdasága, állattenyésztése volt. A pentelei családokban mindig volt egy személy, aki értett a böllérkedéshez. A legrégebbi hentes és mészáros az 1800-as évek elején Petőfi Sándor édesapja, Petrovics István volt. A Penteléért Alapítvány azt a célt tűzte ki, hogy nem hagyja feledésbe merülni ezt a csodálatos hagyományt. Ezért is rendezte meg immár negyedik alkalommal a kolbászfesztivált.

A gasztronómiai versenyre ezúttal bárki benevezhetett. Összesen 16 csapat gyülekezett a délelőtti órákban a nagyszabású kolbászsütésre. Mindenki hozta magával a húsokat, amit a helyszínen egyedi receptek alapján befűszereztek, majd betöltöttek. Ezután az éteri magaslatokba szállt a sülthús illata, amely sok látogatót vonzott az óvárosi malom területére. A hideg ellen egy pohár forralt bor vagy házilag erjesztett gyümölcslevekkel melegítették magukat a résztvevők. Aki nem sütött saját kolbászt, nem távozott üres hassal, hiszen ingyenes kóstolásra is lehetőség volt, megízlelhették a hurkákat, kolbászokat, sült májat is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 17:20, kedd | Helyi

Rendkívüli közgyűlés, 16 döntés

Fport támogatás, terítéken az Energo.hőterm, fejlesztések

2020. Július 30. 13:23, csütörtök | Helyi

Negyedmilliárd a déli iparterület fejlesztésére!

Dunaújváros önkormányzata vállalkozói környezet fejlesztését tervezi a déli iparterületen, az alapinfrastruktúra, továbbá az iparterület elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúra fejlesztésével.

2020. Július 30. 12:27, csütörtök | Helyi

Megújult a Venyimi út

Vérosubk az összesen 1030 méter útszakasz felújítására 120,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program ( TOP-6.1.5-16 ) keretében

2020. Július 29. 08:33, szerda | Helyi

Válassza a Paks II. Akadémia valamely képzését a DUE-n

2020. augusztus 1. és 24. között újra lehetőség lesz jelentkezni az atomerőmű specifikus szakirányú továbbképzésre a Dunaújvárosi Egyetemen.