Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2012. Március 15. 07:18, csütörtök | Helyi
Forrás: - Dunaújváros Info

Méltó ünneplés

Méltó ünneplés

„Csak mécsvilágom, és honszerelmem ég…” címmel készül a ma délelőtt 10 órakor a 48-as emlékműnél tartandó ünnepi műsorral Suplicz Mihály együttesvezető- koreográfus vezetésével a Mezőföld Kulturális Sport és Szabadidő Eg

- Ajándékként szántam ezt a műsort Dunaújvárosnak- mondja Suplicz Mihály, - mivel sokat köszönhetek táncosként városunktól. Nekem van egy egyfajta elképzelésem március 15-ről, ami szerintem egy kicsit eltér a szokásostól. Ezt fogjuk megvalósítani. A műsor csak és kizárólag a március 15-i eseményekről fog szólni.


- Hogyan kezdődött a szervezés?
- Az ünnepi műsort eddig felkérés alapján városunk középfokú intézményei készítették, de az idén gondoltam egy merészet, és felvettem a kapcsolatot Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális, Ifjúsági és Sport Irodájával. Ekkor ajánlottam fel, hogy az idén szeretném, ha én készíthetném el a városi ünnepségre a műsort. Felajánlásomat örömmel fogadták, és ezután elindult a munka. Büszkén mondhatom, nagyon szép, nem hétköznapi, összművészeti produkció van születőben. Élőzenével, dalokkal, versekkel és sok-sok néptánccal fűszerezve, méltón megemlékezve a forradalom eseményeire. A prózai részekben Petőfi Sándor, Majthényi Flóra, Juhász Gyula versei mellett részleteket hallhatnak Kossuth Lajos szegedi beszédéből, de felcsendül majd a moldvai Esti imádság is.


- Kik a szereplők?
- Húsz táncosommal és néhány segítőmmel együtt hétről hétre azon dolgozunk, hogy minél jobbak legyünk, hogy minél magasabb szintű, sokszínű és professzionális műsort hozzunk, hozhassunk létre nézőink és önmagunk örömére. Külön érdekesség, hogy sok élő zene lesz a darabban. Furulyán, kavalon és tárogatón Gárgyán Zoltán, gitáron Semegi Zoltán játszik. A szerkesztett műsorban hallható lesz a Vízöntő zenekar, a Ghymes, a Kormorán, de katonadal és moldvai muzsika is elhangzik majd. Narrátor Orbán Adrienn és jómagam, énekel Máthé Martina. Kossuth Lajos szerepében Szántó Tamást láthatjuk majd. Táncosként közreműködnek az idén 15. évet ünneplő Baracs Néptáncegyüttes és az idén 60 éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes táncosai. Zenei munkatárs Kurucz Gergő, művészeti munkatárs Móri Csaba koreográfus. Külön köszönet a jelmezekért, kellékekért Bebesi Ferencnének és Kőszegi Károlynénak.


- Az ünnepi műsort felajánlotta a városnak. Ez igen ritka gesztus!
- Igen. A költségekhez Dunaújváros Önkormányzata csekély mértékben úgy járul hozzá, hogy a műsorra való felkészülésnél a próbatermet biztosítja, a Bartók Színház technikáját rendelkezésre bocsájtotta, valamint a technikai munkatársak tiszteletdíját vállalta át.


- Egy olyan műsor készül, amelyet máshol is be fognak mutatni?
- Természetesen adta magát, hogy ha létrehozunk egy műsort, amelyet a Baracs Néptáncegyüttes és a Vasas Táncegyüttes közösen készít, azt Baracson is be kell mutatnunk. A műsor része az általam vezetett Baracs Néptáncegyüttes 15. jubileumának is, így ezzel is szeretnénk beharangozni az augusztus 20-i rendezvényeinket.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 15:06, péntek | Helyi

Hová tűnt Damon Hill azaz az MSZP?

Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihletett bennünket is, ahogy a pesti srác,mint jobbikos országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozását láttuk.

2019. November 22. 03:03, péntek | Helyi

Cserna: Mire kell két milliárd forint?

A november 21-i közgyűlésről Cserna Gábor a Fidesz helyi elnöke tett fel kérdéseket közösségi oldalán Kétmilliárdos kérdések címmel:

2019. November 22. 02:42, péntek | Helyi

A közgyűlésen történt...

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj.

2019. November 20. 14:48, szerda | Helyi

Miserend változás Krisztus király főünnepén

November 24-én (vasárnap) „Krisztus, a mindenség királya” főünnepén a Mária rádió a dunaújvárosi főtemplomból közvetíti az aznapi ünnepi szentmisét, amely így kivételesen nem ½ 9-kor, hanem 9 órakor kezdődik.