Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2013. Október 03. 17:42, csütörtök | Helyi

Milliárdok gyorsütemű városfejlesztésre

Milliárdok gyorsütemű városfejlesztésre

Hosszú előkészület után, a megvalósulás közelébe érkezett Dunaújváros milliárdos költségű fejlesztése: elkezdődött a Városháza tér felújítása, megkezdték a volt Vidámpark területén a sport központ kialakítását.

Felújítások sora
Dunaújváros mindennapi élet meghatározó témákban tartottak sajtótájékoztatót október 3-án. Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke korábban országgyűlési képviselőként, kormánymegbízottként sokat tett azért, hogy Dunaújvárosban megvalósuljanak a város arculatát is meghatározó beruházások. „Jó néhány éve célul tűztük ki a szabadstrand és a vidámpark helyreállítását. Elsőként a szabadstrandot tettük rendbe, és átadtuk az üzemeltetőnek, hogy a városlakók előtt ismét nyitott legyen a fürdőzési lehetőség. Idén két faházat építtettünk a kemping területén. A felújítás folytatódik, jövőre újabb két faház áll majd a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A vidámparkot évtizedekig nem használta senki. A futball-pálya értékesítése és a kormány, az Magyar Labdarúgó Szövetség által biztosított TAO-támogatás révén fejleszthetjük a területet. A város ezzel nagyot lépett előre, a további fejlesztéshez pedig figyelik a pályázati kiírásokat. 4-5 éven belül mind a kettő ismét a régi fényében lehet”- mondta dr. Dorkota Lajos. A belváros átalakítását célzó pályázat 4 év előkészítő munka eredménye. Emellett a kórház központi műtőblokkjának átadására is hamarosan sor kerülhet. Az elkövetkező hónapok a fejlesztésekről szólnak Dunaújvárosban.

Megújul a Városháza tere
Dunaújváros önkormányzata 1,8 milliárd forintot nyert el a Városháza tér teljes felújítására. „A Városháza és környezetének funkcióbővítő revitalizációja” elnevezésű pályázat 100 százalékban uniós támogatásból valósul meg. Tavaly decemberben írták alá a támogatási szerződést. A közbeszerzési eljárások után most a megvalósítási szakaszához érkezett a projekt. Cserna Gábor polgármester hangsúlyozta, a kivitelezést elnyert konzorciummal megállapodtak abban, hogy a munkálatokba elsősorban dunaújvárosi kis- és középvállalkozásokat vonnak be. “Nagy átalakítás kezdődik. Talán bizonyos fokú kellemetlenséggel jár a közlekedés szempontjából, a városlakók türelmét kérném. Néhány hónapig tart az építkezés, utána pedig büszkén vehetjük birtokba a Városháza teret. Azonban itt nem állunk meg. Elképzeléseink, és a városlakókkal történt egyeztetés alapján, hamarosan indulhat a Római városrész felújítását célzó pályázat is.”
A kivitelezési munkálatokat három cégből álló konzorcium nyerte el: a dunaújvárosi Grabarics Építőipari Kft., a Swietelsky Magyarország Kft., valamint a Vemévszer Építő- és Szerelőipari Kft. Somogyi István, a Swietelsky Kft területi igazgatója elmondta, elsőként a közművek- távhővezetékek kiváltása a legfontosabb a fűtési szezonra való tekintettel. A munkálatok jó ütemben haladnak. Ezzel párhuzamosan az új körforgalom építési- forgalomtechnikai terveit készítik.

Ütemterv alapján végzik a munkálatokat
A Városháza tér átalakítása ütemterv szerint halad majd. Szeptember végén már megkezdték a külső helyszíneken a kivitelezési munkálatokat, a belvárost és a Városháza teret munkagépek foglalják el. Az időjárás függvényében a munkák ütemezése változhat, de az előzetes tervek szerint minden elem elkészül 2014 május végéig.
Elsőként a Vasmű út – Aranyvölgyi út – Tanács utca találkozásánál létesülő körforgalmi csomópont és a parkolók kialakításával kezdenek a kivitelezők.
Még októberben megkezdődik – és várhatóan az év végéig megvalósul – az eddig anyakönyvi hivatalként működő Október 23. téri épület részleges elbontása és a megmaradó épületrész átalakítása.
Szintén októberben indul a Polgármesteri Hivatal „C” szárnyának átalakítása, felújítása. A kiviteli tervek alapján a teljes modernizálást követően 2014 áprilisában végleges helyére költözik az anyakönyvi hivatal.
Október közepén a leendő parkolók, a játszótér és a sportpálya területén földmunkát végeznek. Ezután a játszótéri kiszolgáló épület kivitelezése 2014 januárjában kezdődik.
A jövő évre tolódik, és májusig folyamatosan tart a terület tér és útburkolatának elkészítése, az utcabútorok- berendezések kihelyezése, valamint a parkosítás.

Egyablakos ügyintézés
A belváros fejlesztésének egyik fontos része a mostani házasságkötő terem helyére kerülő kormányablak. Várhatóan a jövő év elejétől kezdheti meg a működést az új helyszínen. Az akadálymentesített épületben, 23 munkaállomással, korszerű megjelenéssel, modern berendezésekkel, informatika eszköztárral várják az ügyfeleket. Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, minőségi lesz a változtatás. A kormányablakokhoz integrálják az okmányirodai szolgálatot: így a jelenlegi 150 ügykör helyett, több mint 2000-rel foglalkoznak majd. A leendő ügyfeleknek pedig nem kell keresgélnie, hanem egy ablaknál elintézhetik különféle ügyeiket.

Az ünnepélyes projektbemutató után lakossági fórumot tartottak, ahol kérdéseket tehettek fel az érdeklődők a beruházásról.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 15:06, péntek | Helyi

Hová tűnt Damon Hill azaz az MSZP?

Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihletett bennünket is, ahogy a pesti srác,mint jobbikos országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozását láttuk.

2019. November 22. 03:03, péntek | Helyi

Cserna: Mire kell két milliárd forint?

A november 21-i közgyűlésről Cserna Gábor a Fidesz helyi elnöke tett fel kérdéseket közösségi oldalán Kétmilliárdos kérdések címmel:

2019. November 22. 02:42, péntek | Helyi

A közgyűlésen történt...

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj.

2019. November 20. 14:48, szerda | Helyi

Miserend változás Krisztus király főünnepén

November 24-én (vasárnap) „Krisztus, a mindenség királya” főünnepén a Mária rádió a dunaújvárosi főtemplomból közvetíti az aznapi ünnepi szentmisét, amely így kivételesen nem ½ 9-kor, hanem 9 órakor kezdődik.