Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Október 11. 05:47, péntek | Helyi

Orvosi rendelő a hajléktalanszállón-videóval

Orvosi rendelő a hajléktalanszállón-videóval

Orvosi rendelőt alakítottak ki a Papírgyári úti hajléktalan szállón, hogy a körzethez tartozók háziorvosi ellátást kaphassanak.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány már 4 éve működteti a Papírgyári úton található hajléktalan ellátó központot. Az önkormányzattal közösen megoldást találtak a hajléktalanok házi orvosi ellátására: szeptember elsejétől orvosi rendelő üzemel az intézményben.


Dunaújváros önkormányzata fontos feladatnak tartja a hajléktalanok ellátását. A Kandó Kálmán téri Hajléktalan Ellátó Centrumban jól felszerelt orvosi rendelő működik. Ám az eddig 1-es háziorvosi körzethez tartozó, a Papírgyári út 11. szám alatt lakóhellyel- tartózkodási hellyel rendelkező hajléktalanok orvosi ellátása régóta problémát jelentett. Az önkormányzat egy rendelő kialakítását kezdeményezte, ahol is helyben, a saját életterükben vehetik igénybe az orvosi ellátást, és nem kell a város másik végéhez elmenni érte.


A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány által működtetett Papírgyári úti szálló egy integrált intézmény, több ellátási forma van, mint például utcai szociális szolgálat, nappali melegedő, éjjeli menedék, átmeneti szálló, népkonyha, szenvedélybetegek nappali intézménye.

Most pedig orvosi rendelővel bővült az ellátás. Oláh János, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány általános igazgatója elmondta, a szociális krízis miatt a hajléktalanoknak sokkal rosszabb az egészségük. Élethelyzetükből adódóan nincsenek meg az orvosi kartonok, nem lehet visszanézni a kórtörténetük. A rendelőben a hajléktalanok speciális igényeihez igazodik a háziorvosi alapellátás. A helyiségét az alapítvány biztosítja az intézményen belül. Az önkormányzat két millió forint támogatást nyújtott a szükséges eszközök beszerzésére, illetve a személyi költségekre. Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester elmondta, ez az összeg az év végéig szól, de a jövő évi költségvetésbe is betervezik már a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Hetente kétszer van rendelés, hétfőn 11:30-13:30, csütörtökön 16:00-18:00 óráig.

A rendelési időt rugalmasan kezelik, a feladatokat Dr. Fenyvesi Béla háziorvos látja el. Ápoló-asszisztense, Szűcsné Kiss Katalin elmesélte, a nyitás óta 113 személy jelentkezett át önkéntesen más körzetekből a szálló rendelőjébe. Az egészségügyi ellátás mellett beszélgetnek is a betegekkel. Mindegyikük nagyon hálás azért, hogy kialakították a rendelőt. Bizonyos mennyiségű gyógyszerkészletük is van (fájdalomcsillapító, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő), hogy az akut problémákban szenvedőket el tudják látni. A gyógyszereket az önkormányzat biztosította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:16, kedd | Helyi

Jégkorong Erste Liga - A dán élvonalból erősít a Dunaújváros

A dán élvonalból érkező Mikkel Jensennel erősíti meg keretét a jégkorong Erste Ligában érdekelt Dunaújvárosi Acélbikák csapata.

2024. Július 12. 08:40, péntek | Helyi

ÁTVERÉS ÁTVERÉS HÁTÁN

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói 33 rendbeli csalás elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást egy budapesti lakossal szemben.

2024. Június 25. 13:35, kedd | Helyi

ÁTVERÉS ÁTVERÉS HÁTÁN

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság nyomozói 33 rendbeli csalás elkövetése miatt folytatnak büntetőeljárást egy budapesti lakossal szemben.

2024. Június 18. 11:24, kedd | Helyi

A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt