Városlista
2019. október 16, szerda - Gál

Hírek

2013. Március 04. 23:47, hétfő | Helyi

Pénz áll a házhoz

Pénz áll a házhoz

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármester mosolyogva rázza a fejét:
- Nem, ez koránt sem így van. A kormány döntése értelmében nem közvetlenül pénzt kapunk, hanem a város adóssága csökken jelentősen.

Pontosan 65 százalékkal, ami azért valljuk be, nem kis könnyebbséget jelent nekem is, aki felel a város működéséért, s persze a városunk lakóinak is, hiszen olyan fejlesztésekre és beruházásra is lesz majd lehetőségünk, amelyekre a törlesztő részletek fizetése miatt gondolni sem lehetett.
- Korábban ünnepélyesen jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hogy városunk adósságának 40 százalékát vállalja át az állam, ehhez képest jelentősen jobb helyzetbe kerültünk. Mi lehetett ennek az oka?
- Ott kezdeném, hogy kormányunk felmérte, hogy nagyon sok olyan feladatot látnak el az önkormányzatok, amelyekre nincsenek meg a forrásaik. Éppen ezért döntött úgy, hogy rendben teszik az önkormányzatok gazdálkodását egyrészt azzal, hogy az állam visszavesz feladatokat, másrészt azzal, hogy a felhalmozott adósságok jelentős részét átvállalja. Több tényezőt figyelembe véve, de elsősorban városunk nagysága és az iparűzési adó mértéke miatt alapesetben a negyven százalékos támogatottsági kategóriába tartoztunk volna. A hivatalunk pénzügyi-gazdasági szakembereivel olyan szakmai anyagot készítettem el, amely meggyőző érveket tartalmazott ahhoz, hogy sikerülhessen Dr. Dorkota Lajos országgyűlési képviselőnkkel - aki a kormánymegbízottunk is - a kormánynál kedvezőbb feltételeket kivívni magunknak. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a 16.682.284.749 forint adósságunk le fog csökkenni 5.635.412 forintra. A 40 százalékos támogatáshoz képest 4.170.573.772 forinttal kerültünk kedvezőbb pénzügyi helyzetbe. A fel nem használt forrásokat és az időközbeni törlesztéseket is figyelembe véve, a június 30-i szerződéskötéssel akár 1.2 milliárd forintra is csökkenhet a tartozásunk. Ez egyrészt könnyebbé teszi a város minden napi működését, másrészt jelentős fejlesztésekre és beruházásokra is alapot teremt.


- Melyek lennének ezek?


- Készen van városunk a 2014-2020 közötti program- és projektelképzelése. A teljesség igénye nélkül néhány elem belőle. A városközpont rendbetételét a Vasmű út, a Dózsa mozi, az Intercisa Múzeum, a fehér SZTK felújításával folytatnánk. Nem állunk meg a Vidámpark területének idén kezdődő rendbetételével, s a sportcélú hasznosítás mellett ifjúsági és kalandparkot alakítanánk ki. A Szalki-sziget fejlesztése is folytatódik. Megújulásra vár a sportuszoda, s bizony az autóbusz-pályaudvar és az útburkolatok is felújításra szorulnak. Reméljük, hogy az így felszabadult tőkénkkel sikerül majd önrészt biztosítanunk ahhoz, hogy az európai uniós forrásokból ezekre a célokra minél több pénzt tudjunk lehívni.


- Milyen évünk lesz?


- Mindezek fényében azt mondhatom, hogy nyugodtabb gazdálkodással a városlakóknak is szembetűnő fejlesztésekkel gazdagabb esztendőnk lesz. Remélhetőleg a papírgyár, a Hankook, a Ferrobeton továbbra is stabilan működik, és számunkra kedvezően oldódik az ISD Dunaferr válsága. Itt a városban folytatódik a kórházi beruházás, elkezdjük megszépíteni a Városháza teret és a Vidámparkot, és a Római városrész megújításának is neki kezdünk. Tehát az előző esztendők előkészületei után már láthatóvá is válik, hogy Dunaújváros fejlődik.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 03. 17:52, csütörtök | Helyi

Rendkívüli közgyűlés - hét helyett kilenc döntés

Kézilabdás kollégiumra másfél milliárd, elzavartak egy háziorvosz, folyamatos hétvégi ügyeletért, vizsgálat építési lehetőségért, 4 millió behajthatazlan fűtésszámla.

2019. Október 02. 09:32, szerda | Helyi

Ismét rendkívüli közgyűlés most csütörtökön

A 7 eldöntendő téma közt legfontosabb a kézilabda akadémia kollégiumi beruházása, az 5. háziorvosi körzet orvosának azonnali elküldése, a Hegyekalja út vizsgálata, a Nagyvenyimre vezetó 62819 út felújítása.

2019. Szeptember 28. 08:50, szombat | Helyi

Itthon vagy! - Dunaújvárosban

Szeptember utolsó hétvégéjén ismét megtelik élettel a Városháza tér! Szeptember 28-án és 29-én, azaz szombaton és vasárnap az idei évben is szeretettel várják az érdeklődőket a meghirdetett programokra!

2019. Szeptember 27. 14:20, péntek | Helyi

Rapid rendkívüli közgyűlés, ezúttal pénteken

A sürgős döntés egyetlen témája a Kézilabda Akadémia beruházása támogatási szerződése 2. számú módosításának jóváhagyása volt.