Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 24. 12:49, csütörtök | Helyi

Szobor Zsuzsannának -DSTV videóval

Szobor Zsuzsannának -DSTV videóval

Jótékonysági előadások, adomány-gyűjtések, önkormányzati támogatás.. két év álmai valósult meg ma délelőtt. A Lorántffy Középiskola névadójának szobrát avatták fel az iskola előtt.

Rohonczi István képzőművész alkotása méltó dísze lesz nem csupán az intézménynek, hanem a városrésznek is.

A szobor egyszer formálja meg a reformert és a kemény főnemesi asszonyt.

A tradícióban rejlő megújulást is szimbolizálja.

Az alkotás az erdélyi fejedelemasszonynak állít emléket. Lorántffy Zsuzsanna egy értékválsággal terhes időszakban született, ahol a korszerű tudásnak szerves része volt az új eszmék befogadásának képessége is.

„jelképesen hajtok fejet egy négy évszázaddal előttünk élt nagyszerű asszony emléke előtt. Egy olyan asszony szobra előtt, aki nemcsak támasza és hűséges társa volt a XVII. századi magyar történelem jeles és fontos alakjának, I. Rákóczi György erdélyi fejedelemnek, de oktatási és egyházi tevékenysége révén is maradandót és példamutatót alkotott.” - olvasta fel a Lórántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium előtt felavatott bronz mellszobrának leleplezésén L. Simon László NKA alelnök köszöntő sorait (aki elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az avatón) az iskolaigazgató, Őszi Attila.

Az igazgató köszöntőjében büszkén üdvözölte a szoboravatáson megjelent fiatalok mellett a nyugdíjasokat is, akik egykor az iskola dolgozóiból alakult klub tagjaiként ma is fontosnak tartják az intézmény működését. Rohonczi István (ROHO) szobrászművész Svédországból hazatérve egy kétéves munkafolyamat utolsó, ám mindenképpen emelkedett eseményének tartotta a mellszobor elkészültét, hozzátéve, hogy Dunaújváros önkormányzata valamint Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül valószínűleg nem lehetett volna ilyen példaadóan kifejezni az iskolához köthető identitást sem hallgatóknak, sem az alkotónak. Sztankovics László a Kertváros képviselőjeként, valamint az önkormányzat Sport-és Kulturális bizottságának vezetőjeként azt is örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt évekhez képest jelentős előrelépések történnek a városrészben, amit fatelepítéssel folytatnak még az idén.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.