Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 08. 07:50, csütörtök | Helyi

Pik-pak, és kész a neszesszer

Pik-pak, és kész a neszesszer

Nécessaire, miként mondja a francia, ami a mi nyelvünkre lefordítva „szükségest” jelent. Tehát a hölgyek életében nélkülözhetetlen neszesszer készült a Duna-Folt Műhely országos foltvarró találkozóján.

Ugyanis foltvarrós körökben az a szokás járja, hogy egymás rendezvényein a házgazdák rukkolnak elő valamilyen újdonságszámba menő technikával. A közös varrásnak helyet adó Dunaferr iskola átriumos aulájába a Kassák galériabeli Foltvarró kiállításon vezetett az út február 25-én, szombati napon. A regisztrációnál Keve Piroska ajándékkal és szabásmintával, alapanyaggal fogadta a nagyrendezvényre érkezőket:


– Jó pár évvel ezelőtt a folyosógalériában kezdtük a közös varrást, a térségi és vonzáskörzeti érdeklődőkkel, de idővel egyre jobban terjedt a híre, s mostanra alaposan kinőtte magát a találkozó.

Somlóiné Mónika több, mint 10 éve foglalkozik foltvarrással, s Budapest XX. kerületéből érkezett az Erzsébeti Foltkórosok klubjából: - Egy tanfolyamot indított a kerületi művelődési ház, s az óta összeálltunk klubnak. Szeretünk új dolgokat tanulni, a többórás elfoglaltság teljesen feldobja az embert. Nézzük és fotózzuk egymás munkáit, ki mit varr, mit lehet vásárolni. Egy ilyen rendezvény jó dolog, izgalmas, élményszámba megy. A kiállítást is megnéztük, a tombolatárgyak is tetszenek.

Az árusok is részei a mustrának. Szép Gábor Budapestről érkezett, épp egy varrógépet tart karban: - A hölgyek mindig tudják, hogy hol jelenünk meg, s olyankor hozzák magukkal a csodamasinájukat, hogy tegyem rendbe azokat, tisztítsam, olajozzam. A varrásnak tizenhat éve kerültünk a közelébe, varrógépjavítóként és kereskedőként dolgozunk. A foltvarrással négy-öt éve ismerkedtünk meg. Portékáik között a varrógép működéséhez nélkülözhetetlen kellékek és a foltvarráshoz elengedhetetlen rövidáruk találhatók.

A barátságos árusnál arról kíváncsiskodom, hogy miért ennyire népszerű idehaza a foltvarrás? A válasz nem marad el: - Az embereknek kell egy hobbi, s ez nem csak hobbi, hanem hasznos tevékenység is, hiszen olyan tárgyakat készítenek, amelyek egy részének hasznát veszik a háztartásban, másik részüket el tudják ajándékozni, leginkább karácsonykor és születésnapokkor. Vannak olyanok is, akik megélhetés szintjén űzik, s a termékeiket értékesítik.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.