Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 08. 08:13, csütörtök | Helyi

Polgármesteri látogatás a tűzoltóknál

Polgármesteri látogatás a tűzoltóknál

Élet a laktanyán belül...

Cserna Gábor polgármester látogatott el a Dunaújvárosi Tűzoltó parancsnokságra Szent Flórián nap alkalmából. Az esemény azért is volt különleges, és örvendetes a tűzoltók számára, mert elmondásuk szerint az elmúlt évtizedekben egy városvezetőt sem köszönthettek munkahelyükön.

Nap, mint nap teszik a dolgukat, segítenek, ha már megtörtént a baj, történjen bármi, és ezért legtöbbször köszönetet sem kapnak.

Egy szál virág Szent Flórián szobránál, főhajtás, majd meghallgatta, hogy milyen feladatokat kell ellátni egy tűzoltónak, s megnézte, hogy mindezeket milyen felszerelésekkel és feltételek mellett teszik. Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere Dunaújváros tűzoltóinál járt. Az egyik helyen tűzoltó mini házi múzeum fejlődik, másik helyiségben az erdei tornapálya elemei várják a felújítást. Látható, hogy a tűzoltás „szüneteiben” is a városért, a városnak dolgoznak a laktanya lakói.


- Hosszú évtizedek óta nem járt még polgármester a dunaújvárosi tűzoltó laktanyában - mondta magyarázatul Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, amikor az iránt érdeklődtem, hogy mi az oka annak, hogy személyesen is jelen van Cserna Gábor, polgármester látogatásakor. A tűzoltó ezredes úgy vélte, ha a város vezetőjének fontos a látogatás, akkor neki is itt kell lenni.
- Miket tapasztalt? – kértük a látottak összegzését a polgármestertől.
- Egyrészt azt, hogy nagyon nagy szakmai felkészültséggel, jó színvonalon képesek áldozatos munkájukat a tűzoltóink ellátni. Megbizonyosodtam arról, hogy nagyon jó közösség őrködik a biztonságunk felett, másrészt viszont megtapasztaltam, hogy rendkívül méltatlan körülmények között dolgoznak. Maga az épület és a berendezései rendkívül rossz állapotban van. Városunknak mindenképpen meg kell keresni a lehetőségét annak, hogy ezen segítsünk változtatni.
Valóban. Bár a tűzoltók igyekeznek a maguk erejéből szépíteni rendbe tenni a környezetüket, de az évtizedes bútorok, tönkre ment, rongyos székek, elkorhadt mászófal, felújításra váró mosdók mind azt igazolják, hogy el kell nekik is a segítség.


Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok, tűzoltó alezredes is hasonlóképpen vélekedik:
- Nagyon örülünk, hogy ellátogatott hozzánk Dunaújváros polgármestere, mert ugyan, mi közel hetvenen 2012 április 1-je óta állami tűzoltók lettünk, de szerettük volna megmutatni neki, és általa a városnak is, hogy ettől mi még Dunaújváros tűzoltói maradtunk, s a város és környékének biztonságáért dolgozunk nap, mint nap. Örülünk, hogy polgármester úr támogat bennünket, hiszen mi bár mindent megteszünk, hogy az ötvenes években épült laktanyát szépítsük, mert nem mindegy, hogy milyen körülmények között élünk. Ám a lelkesedésünk mindehhez kevés.


- Mit csinálnak a tűzoltók?
- A tűzoltó nem tűzoltónak születik, hanem tanulja, s ezt a tudást folyamatosan karban kell tartania, fel kell frissíteni, ezért vannak elméleti gyakorlataink, s természetesen vannak szerelési gyakorlataink is. Fizikálisan is jó állapotban kell lennünk, ezért folyamatosan eddzük magunkat, hiszen a riasztás után két percen belül indulnunk kell. Nemcsak tűzesetekhez vonulunk, hanem a többi között közlekedési, az ipari baleseteknél, természeti katasztrófáknál is segítünk. Éves szinten 600 káresetünk van, természetesen nem egyenletes eloszlásban, van, amikor nagyon összesűrűsödnek a dolgok. S bizony nem is veszélytelen a munkánk. Ettől függetlenül azt mondhatjuk, hogy ez egy nagyon jó szakma, mert mi ezt szeretjük csinálni.
.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.