Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 11. 20:03, szerda | Helyi

Polgármesteri vizit a rendőrségen

Polgármesteri vizit a rendőrségen

Az elmúlt időszakban történt gyalogos balesetek a gyalogosok biztonságára irányították a figyelmet.

Ennek egyik jelét, a fokozott közúti ellenőrzést láthatjuk, tapasztalhatjuk, de a közlekedéssel foglalkozó szakemberek a balesetek okait is számba vették - a többi között ez is elhangzott akkor, amikor Cserna Gábor, városunk polgármestere a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra látogatott.

Nagy Zoltán ezredes, Dunaújváros Rendőrkapitánya, elsőként az ügyeleti helyiséget mutatta meg a látogatóknak. Az ügyeleti szobában a monitorokon tudják követni, hogy melyik járőr-autó éppen merre jár, s azt is, hogy éppen melyik intézkedik, s melyik szabad. Így az ügyeletes könnyebben tud dönteni arról, hová kit küldhet. A látogatás idején érkezett bejelentés egy eltűnt személyről, akit feltehetően a Béke téren lehet megtalálni. Máris küldték a járőr-autót.
- Mintegy 35 térfigyelő kamera vigyázza városunk útjait és tereit- mutatta meg azt a helyiséget a rendőrkapitány, ahol a kamerák képeit folyamatosan figyelik. - Ez a darabszám elégséges ahhoz, hogy minden lényeges terület a kamerák vigyázó felügyelete alá essen, de természetesen még több, még jobb lenne.
Hamarosan két munkaállomáson figyelik és irányítják szükség szerint a kamerák működését, városunk közgyűlése fog dönteni az új státuszról, hiszen megbízási szerződéssel rendőrök látják el a városnak ezt a feladatot. Nemcsak figyelik a térfigyelők képét, de rögzítik is, így az események, a történések visszakereshetők.
Az ügyeletre érkezett bejelentést itt is hallják, s máris „körbenézett” a monitorokat figyelő a Béke téren, hátha látja az eltűnt személyt. Meggyőződhettünk arról is, hogy mennyire jók a kameraképek… Megállapítottuk, hogy a piacon a sajtos lángos 400 forint.
A rendőrség gépjármű flottája a napokban két új autóval gyarapodott. A nyomozók egy Audit, a járőrök egy speciálisan felszerelt automata-váltós Mercedest kaptak. Nem csupán új autókkal gyarapodtak, de egy új detektív-üveges kihallgató szobát is birtokba vettek a rendőreink, ezt is megtekintette Cserna Gábor, majd a tanácsteremben a közlekedésbiztonsági intézkedésekről tartottak tájékoztatót. Már az év első hónapjaiban a 9 súlyos gyalogosbaleset történt, ebből 6 a gyalogátkelő-helyen.
- Tévhit az, hogy érdekeltek lennénk a bírságbevételekben, de azt tapasztaltuk, hogy a következmény nélküli figyelmeztetések nem vezetnek eredményre, így a jogszabályok által pontosan meghatározott mértékben bírságokat szabunk ki a szabályszegőkre- hangsúlyozta dr. Nagy Zoltán, ezredes, rendőrkapitány.
- A balesetek döntő többsége a négysávos utaknál történt, ezért városunk megvizsgálta, hogyan, milyen intézkedésekkel csökkenthetjük a gyalogosan közlekedők veszélyeztetettségét ezeken az útszakaszokon. Városunk közvilágítás-fejlesztése célegyenesbe érkezett, ez is segíti a jobb láthatóságot a Vasmű úton - hangsúlyozta Cserna Gábor, majd átadta a szót Debreczeni Tamásnak, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályvezetőjének:
- Fontosnak tartjuk, hogy jobban felhívjuk a gépjármű-vezetők figyelmét arra, hogy gyalogátkelő-helyhez közelednek. Ezt táblákkal, az útburkolatra festett jellel és intenzívebb színű és erősségű megvilágítással próbáljuk elérni. Rendszeresen ellenőrzi a kormányhivatal a gyalogátkelő-helyeink láthatóságát, úgy a táblák, mint a világítás tekintetében. Eddig mindent a szabályoknak megfelelőnek találtak.
Persze mindez kevés, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők nem tartják be a szabályokat.
Németh Miklós a közlekedésrendészeti osztály vezetője elmondja, hogy fixek a büntetési tételek, ha a gépjárművezető nem adja meg a gyalogátkelő helyen áthaladni kívánó gyalogosnak az elsőbbséget:
- 15.000 forint, és 6 büntető pont. Természetesen az osztályvezető hangsúlyozza, hogy a gyalogosoknak is vannak kötelezettségei: nekik is be kell tartani a KRESZ rájuk vonatkozó előírásait, s egy tilos átkelést 5000 forinttól 50.000 forintig büntethetik.
Cserna Gábor, polgármester elismerését fejezte ki rendőreinknek a munkájukért, s elégedetten fogadta a tapasztalt fejlesztéseket, amelyek mind városunk polgárainak nyugalmát és biztonságát szolgálják.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.