Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. December 22. 14:10, szerda | Helyi

Polgármesteri évértékelő és tervek jövőre

Polgármesteri évértékelő és tervek jövőre

Évértékelő tájékoztatóra hívta Cserna Gábor polgármester a helyi sajtó munkatársait. A jövő évi kilátásokra is kitekintő kötetlen jellegű eszmecserén Gombos István alpolgármester, Cserni Béla, Lőrinczi Konrád bizottsági elnökö

Az összegezés élére kívánkozó gondolat – noha egy kérdés kapcsán merült csak fel és az előző év történéseihez is kapcsolódik – az, hogy nem alakult ki belháború, döntésképtelenségből adódó patthelyzet, miután néhány közgyűlési képviselő megszűnt a Fidesz – Civil Választási Szövetség tagja lenni és a tömörülés nem tudta biztosítani a minősített többséget. Dunaújváros érdekében a két ellenoldali frakció (Fidesz – MSZP) vállalta a rendszeres egyeztetést. Azért, hogy ne bénítsa meg döntésképtelenség a város életét, működését, amint történt ez az ország számos más településén.

Cserna Gábor polgármester a tájékoztató második részében, a meg nem valósult elképzeléseket firtató kérdésre válaszolva részletezte, hogy noha többségbe került a 2006. évi önkormányzati választásokat követően a Fidesz – Civil választási szövetség, lényegében a többségnek nem volt hivatala, sőt ez a helyzet még a 2010. évi választások után is érzékelhető volt. Mintha egy „fal” húzódott volna a döntéshozó testület és a polgármesteri hivatal között.

Konkrétan a most befejeződő év legfontosabb döntéseiről a következőket emelte ki Cserna Gábor polgármester, jelezve azt is egyúttal, hogy nyitottabb, rugalmasabb kapcsolatra törekszik a városvezetés a médiával, a város lakosságával. Az alkalmat kihasználva kívánt boldog karácsonyi ünnepeket Dunaújváros valamennyi polgárának.

A 2010. októberi 3- i októberi helyhatósági választást követően szembesülnie kellett mindjárt a Táborálláson kialakult helyzettel. Nem részletezve a megtett intézkedéseket, azt tartotta a legfontosabbnak, hogy elkezdődhet a terület rekonstrukciója. Készül a pályázat, amit kifejezetten az ilyen csúszásveszélyes települések számára írtak ki. Valamivel később, a jövő év legfontosabb feladatainak felsorolásában is elsőként említette a táborállási helyreállítást a polgármester.

A pozitívumok felsorolásában helyet kaptak az eredményes pályázatok. Friss esemény a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya sikeres pályázatának záró rendezvénye. Az eredmény: európai színvonalú, korszerűen felszerelt akut betegellátó egység jött létre az ország közepén.

Az előbbinél lényegesen nagyobb léptékű az a 3,5 milliárd összértékű pályázat, amelynek aláírása várhatóan a jövő év első felében fog megtörténni, és amely jelentős mértékben megújítja a nagy területet lefedő dunaújvárosi kórházat. Ide kapcsolódó hír, hogy január elején keresi fel városunk polgármesterét Ercsi város első embere, hogy megegyezzen az ottani lakosság bizonyos alap és szakellátásáról bizonyos hozzájárulás fejében.

Harmadik dolog, amiről szólt Cserna Gábor, az önkormányzat likviditási helyzete. Elmondta: folynak a tárgyalások a K&H Bankkal a kibocsátott kötvények kapcsán azért, hogy sikerüljön kedvezőbbé alakítani a helyzetet. Szakértő igénybevételével végrehajtott valuta konverzióról is, amivel legutóbb 121 milliót forintot nyert a város.

Eredmény a Rácalmás város önkormányzatával kötött új megállapodás. Az iparűzési adó megosztásáról szóló korábbi egyezséget az október 3-i választást követően megalakult képviselőtestület érvénytelennek tekintette, s nem utalta át a második félévi iparűzési adót. Azóta ssikerült megegyezni, a pereskedést mindkét fél igyekezett elkerülni. Az iparűzési adó új megosztási aránya 50 – 50% (a korábbi 65 – 35 volt Dunaújváros javára). De az új egyezség kiterjed a Hankook második ütemére, továbbá a területre esetlegesen később betelepülő cégekre is.

Részletesen taglalta Cserna Gábor a polgármesteri hivatal karcsúsítását szolgáló, e hónap közepén hozott döntést, utalva arra, hogy a jelenlegi irodavezetők megbízottként dolgoznak és lesznek személycserék a közeljövőben. Cél volt a hatékonyság növelése és a párhuzamosságok, az úgynevezett aktatologatás kiküszöbölése. A jegyző munkakörét pedig dr. Kukorelli Sándor tölti be.

A 2011. évi célok között megemlítette a polgármester a pályázati munka erősítését, illetve a kampányban megfogalmazottak, nevezetesen például a Szalki szigeti rekonstrukció folytatását. Tárgyal a Dunaújvárosi Főiskola hallgatói önkormányzatával annak érdekében, hogy pár éven belül újra az EFOTT (egyetemisták, főiskolások országos turisztikai találkozója) helyszíne lehessen a Szalki Sziget.

Jövő évi terv a Dunaújvárosi Kártya, előirányzott nevén Pentele Kártya kibocsátása, amely az itteni állandó lakosoknak biztosítana kedvezményt elsősorban kulturális és sport jellegű szolgáltatásokra, majd bekapcsolódhatnának vállalkozások is. A szervezés elindult. Ugyancsak terv a nyugdíjas kártya bevezetése az itt élő nyugdíjasoknak, várhatóan az előbbinél nagyobb kedvezményekkel.

Kiemelt feladat lesz 2011-ben is a likviditási helyzet további kezelése, javítása.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester a jövőre esedékes kulturális eseményekről szólva a nagyrendezvények (Családi Hétvége, Parázs Varázs, Augusztus 20., Adventi Randevú) megjegyezte, hogy egy megyei jogú város nem mondhat le ezekről. Ezúton is megköszönte a helybeli cégek rendezvényeket segítő támogatását, külön is kiemelve az ISD Dunaferr Zrt és a Hankook fél-félmilliós gesztusértékű hozzájárulását az Adventi Randevú sikeréhez.

Megjegyezte még aPetőfi ligetben országosan egyedülálló a nyári rendezvénysorozat, amelynek létrehozásában oroszlánrészt vállal a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. Köszönet érte. Kritika és jövőnek szóló terv jó rendezvénynaptár összeállítása. Ez eddig csak részben valósult meg. A teljes rendezvénynaptár hiánya is hozzájárult ahhoz, hogy nemegyszer keresztezték egymást különféle rendezvények, olykor öt-hat is jutott ugyanarra a napra. Jó lenne ez ilyen ütközéseket a jövőben elkerülni. Sok rendezvény van Dunaújvárosban, igaztalan, ha valaki ezek hiányára panaszkodik.

Cserni Béla, a gazdasági és területfejlesztési bizottság elnöke az elhangzottakhoz csak annyit fűzött hozzá, hogy ő optimista, bízik abban, hogy most voltunk a gödör alján és innen már mindenképpen felfelé vezet az út.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.