Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Július 14. 09:30, szombat | Belföld
Forrás: Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti

Puskás-estet rendeztek az ideiglenes FIFA-múzeumban

Puskás-estet rendeztek az ideiglenes FIFA-múzeumban

Puskás-estet tartottak két nappal az oroszországi labdarúgó-világbajnokság francia-horvát döntője előtt pénteken a nemzetközi szövetség (FIFA) ideiglenes moszkvai múzeumában.

„Az Aranycsapat az egyik legnagyobb válogatott a világbajnokságok történetében, noha nem hódította el a trófeát. Ez a múzeum arról szól, hogy megosszuk egymással futballemlékeinket. Ez a különleges este is egy ilyen, amikor emlékezünk az egyik legnagyobb csapatra és legjobb játékosára, Puskás Ferencre, akit sose fogunk elfelejteni” – mondta köszöntőjében Marco Fazzone múzeumigazgató, aki megemlítette, hogy az 1954-es tornáról az egyik kiállított emléktárgy Czibor Zoltán cipője.

Szöllősi György, a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete arról beszélt, hogy Puskás a labdarúgás tökéletes nagykövete volt, mivel minden kontinensen edzősködött. Emellett felidézte a vasárnapi döntő helyszínéhez, a Luzsnyiki Stadionhoz köthető mérkőzéseit, így azt, amikor játékosként a magyar válogatottal legyőzték a Szovjetunió csapatát és amikor a magyarok szövetségi kapitányaként alulmaradt az orosz együttessel szemben.

„Labdarúgásban mindössze két futballistáról neveztek el díjat. Az egyik Puskás, a másik Lev Jasin. Előbbi az év legszebb góljáért jár, utóbbi pedig a vb legjobb kapusának” – mondta Szöllősi.

Valentyina Jasina, a legendás hálóőr özvegye azt a történetet idézte fel, amikor férje rosszul lett az 1982-es, spanyolországi világbajnokság egyik madridi mérkőzésén, s a legendás magyar segített neki. Kocsival elvitte a legközelebbi étterembe, ahol konyakot itatott vele, az beindította a vérkeringését, így ezzel valószínűleg az életét mentette meg. Elárulta még, hogy az 1956-os, melbourne-i olimpián találkoztak először, és a későbbiekben jó barátok lettek.

„Puskást csakis Pelével, Maradonával, Cruyff-fal egy szinten, a legnagyobb legendák között lehet emlegetni” – jelentette ki Nyikita Szimonjan, aki játszott Puskás ellen a Népstadion megnyitóján, amikor a Bp. Honvéd 3-2-re legyőzte a Szpartak Moszkvát, amelynek egyik gólját éppen Szimonjan szerezte.

A 91 éves ex-futballista kívülről felsorolta a hallgatóságnak az Aranycsapat játékosainak nevét, amiért nagy tapsot kapott.

Fotó: puskas.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.