Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Február 18. 17:58, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Putyin Budapesten - Sajtóvisszhang - Román, cseh, szlovák, lengyel, Brit, amerikai és olasz lapok

Putyin Budapesten - Sajtóvisszhang - Román, cseh, szlovák, lengyel, Brit, amerikai és olasz lapok

A román sajtó szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek meleg fogadtatásban volt része Magyarországon, és azt emelték ki, hogy Orbán Viktor Európát bírálta.

Az Evenimentul Zilei című román jobbközép napilap szerint Putyinnak annak ellenére volt része meleg fogadtatásban Budapesten, hogy Európa általában hűvösen viszonyul Oroszországhoz. Azt írták, Orbán azt követően bírálta Európát, hogy orosz gázt kapott Putyintól. A lap szerint a magyarok elégedetlenek amiatt, hogy Putyin "megvásárolta" Orbánt, aki "elárulja" Európát. A Hotnews.ro című szintén jobbközép portál azt emelte ki tudósításában, hogy Putyin látogatása már önmagában a két ország közötti jó viszonyt igazolja.
A Cotidianul című balközép hírportál úgy értékelte, hogy Oroszország bizonyítani akarja, milyen jövedelmező a barátjának lenni. A Jurnalul National című szintén balközép napilap szerint Putyin és Orbán újabban barátok lettek, és ennek köszönhetően Moszkva számára felértékelődtek az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok.
Nem az öt kormányközi megállapodás, hanem egy új dél-európai gázvezeték kereteinek a megrajzolása a legfőbb eredménye Vlagyimir Putyin vitatott magyarországi látogatásának - vélte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.
A Törökországon keresztül haladó vezetékhez Magyarország és Szerbia csatlakozna, ezt a magyar és a szerb kormányfő már előzetesen megtárgyalta - olvasható az újságban.
Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője meg nem nevezett magyar diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a látogatás forgatókönyvéről és tartalmáról "Moszkva döntött".
Orbán olyasmit tett, amit jelenleg minden normális politikus nagyon meggondolna: fogadta Putyint. Az orosz elnöknek ezzel lehetőséget adott megmutatni, hogy Európa nem egységes az Oroszország elleni fellépésében. Állandóan találhatóak olyanok, akik nagyon jó szolgálatokat tudnak tenni - írta a Mladá Fronta Dnes című liberális napilapban megjelent, Orbán jó szolgálatot tett az orosz propagandának című jegyzetében Teodor Marjanovic.
A szerző szerint nem közép-európai nyavalya, de mégis elgondolkodtató, hogy régiónk számos politikusa miért van annyira elbűvölve az idegen autokrata vezetőktől.
A lap szerkesztője, Lubos Palata ugyanakkor a tárgyalásokról készült terjedelmes összefoglalójának ezt a címet adta: "Orbán saját játékát játssza Putyinnal, Oroszország szövetségese azonban nem akar lenni".
A Právo című prágai baloldali napilap tudósítója, Ivan Vilcek jegyzetében bírálja, hogy a Putyin-Orbán sajtótájékoztatóra csak a "kiválasztott" újságírókat engedték be.
A szlovák Hospodárské Noviny (HN) gazdasági-közéleti napilap szerint Orbán Viktor jól tette, hogy meghívta Vladimir Putyint, mert azzal megmutatta, hogy az Európai Unió még mindig saját érdekekkel rendelkező, független nemzetállamok közössége, nem pedig olyan statiszták társasága akiknek előírják, hogy milyen véleményük legyen. A tekintélyes lap vezető kommentátora, Dag Danis cikkében leszögezi: Orbánt és Putyint egyaránt szankcióknak teszi ki és "démonként láttatja" az Amerikai Egyesült Államok.
A HN szerint ezek oka a magyar kormányfő esetében az volt, hogy "nem volt szófogadó" és mivel az nem volt magyar érdek, elutasította, hogy Ukrajnának gázt szállítson, s figyelmen kívül hagyta az amerikaiak telefonjait és "tanácsait". Mi több - teszi hozzá irónikusan a cikkíró - a magyar miniszterelnök "volt olyan szemtelen" és rendőrséggel és az adóhivatallal vizsgáltatott meg az ellenzéket támogató civilszervezeteket és a kormány tevékenységét aláásó amerikai cégeket, majd kijelentette, hogy nem hagyja országát egy újabb hidegháborúba rángatni, végül pedig látogatásra hívta meg Putyint.
A liberális pozsonyi Sme "Putyin Budapesten a forradalmat leverő katonáknál is tisztelgett" című cikkében megjegyzi: amikor már úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak nincs mivel meglepnie európai partnereit, újabb váratlan lépéssel meghívja Budapestre Putyint.
Vlagyimir Putyin „budapesti kiruccanásának” a legfontosabb célja a propaganda volt a Rzeczpospolita lengyel jobbközép napilap szerint. A cikk szerzője, Jaroslaw Gizinski úgy véli, mindkét államfő elsősorban azt akarta érzékeltetni, hogy nem szigetelődtek el a nemzetközi fórumon. Megítélése szerint a Fiumei úti sírkertben a szovjet katonák előtt tisztelgő Putyin „véglegesen eltemette” az „először a szovjet, majd az orosz kísértésekkel bátran dacoló politikus” 1989 júniusában megalapozott „mítoszát”. Megjegyezte, hogy temetői ünnepségen sem a magyar kormányfő, sem más kormánytag nem vett részt.
Michal Kokot, a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális lap szerkesztője a Putyin-látogatásnak azon pillanatait emelte ki, amelyekben Orbán Viktor – a szerző szerint - kedvező gesztusokat tett az orosz elnöknek: a Fiumei úti sírkertben történt koszorúzást, valamint azt, hogy a magyar kormányfő a kedd esti közös sajtóértekezleten nem reagált arra, hogy Putyin fegyverletételre szólította fel a Debalcevénél bekerített ukrán csapatokat.
„Az ilyen kacsingatás Moszkvára" a magyar energiapolitikával függ össze, az alacsony energiaárak a Fidesz 2014 őszétől "drámaian zuhanó” népszerűségén javíthatnának - jegyezte meg a szerző. Putyinnak is fontos volt a budapesti látogatás - írta Kokot az orosz tévécsatornák kommentárjaira hivatkozva – mert megmutatta, hogy Oroszország nem szigetelődött el Európában.

Orbán Viktor 1989-ben azzal a beszédével vált híressé, amelyben követelte a Magyarországon állomásozó szovjet katonák távozását a nyugatias magyar jövő megteremthetősége érdekében. A magyar miniszterelnök azonban, aki hatalomra kerülése óta immár megvetően nyilatkozik a liberális demokráciáról, a Vlagyimir Putyinnal tartandó kétoldalú csúcstalálkozók "EU-tilalmával" dacolva üdvözölte Budapesten az orosz elnököt - írta szerdai értékelésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne szerint Putyin számára a látogatás annak demonstrációja volt, hogy néhány európai fővárosban továbbra is örömmel látják őt, a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlét ellenére. Nyugati bírálóinak szemében ugyanakkor Putyin magyarországi látogatása azt mutatja, hogy az orosz elnöknek milyen befolyása van az orosz energiahordozóktól függő kelet-európai országokban.
Az, hogy Orbán Viktor alig két héttel Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása után tartott csúcstalálkozót Putyinnal, jelzi azt a kettős szerepet, amelyet a "Moszkvával mind szorosabb kapcsolatokra törekvő" magyar kormányfő egy európai uniós ország vezetőjeként játszik - áll a Financial Times írásában.
A The Times című konzervatív brit napilap diplomáciai szemleírója, Roger Boyes szerint Putyinnak "ismét jó hete van": Ukrajna amputációja jól halad anélkül, hogy fel kellene pörgetni a T-72-es harckocsik motorját, és az orosz elnököt visszafogadták a diplomáciai szalonokba is. Angela Merkel ismét folyamatosan vonalban van, kedden pedig - hónapok óta először - Putyin munkalátogatást tehetett egy EU-tagállamban, vagyis Magyarországon, egy baráti csevegés erejéig a magyar atomerőmű továbbfejlesztéséről.
Putyin az ukrajnai válságot most energiatakarékos készenléti üzemmódra kapcsolta, és a Nyugat alig tudja leplezni megkönnyebbülését, miközben az ukránok már építik a homokzsákbarikádokat az elkerülhetetlen későbbi invázióra készülve - áll a The Times írásában.
A The Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint Vlagyimir Putyin látogatása egybeesett azzal, hogy a Kreml igyekszik tágítani a repedéseket az ukrajnai válsággal kapcsolatos európai egységfronton. A vezető amerikai üzleti-politikai napilap úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor számára az orosz elnök fogadása része a kelet-nyugati egyensúlyozásnak.
Az amerikai lap megjegyezte: a magyar kormányfő éveken át ingerelte Brüsszelt a kormányzati hatalom centralizálásával, az alkotmány átírásával és az "illiberális" demokráciák - köztük Oroszország -, mint inspirációs minta dicsőítésével. Ugyanakkor megerősítette, hogy az Ukrajnával határos Magyarország továbbra is elkötelezett tagja a NATO-nak és az EU-nak.
A The Wall Street Journal szerint Orbán a Putyin-látogatás alatt óvatos irányt követett. Felhívta a figyelmet a kormányfő azon kijelentésére, miszerint a média sokat találgatja, kell-e Európának félnie attól, hogy Magyarország Oroszország felé sodródik. "Az európai egység az Oroszországgal való együttműködéssel párhuzamosan teremthető meg" - idézte a lap Orbán Viktort.
Putyin ölelése Orbán Magyarországának - ezt a címet adta az Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap az orosz elnök budapesti látogatásáról írt beszámolónak.
Az újság hangsúlyozta, Budapesten Vlagyimir Putyin kelet-európai befolyását akarta bizonyítani, Magyarország pedig "nem fordíthat hátat első számú energiaszállítójának". Az Il Sole24Ore úgy látta, a látogatás nagyon megerősítette az Orbán és Putyin közötti barátságot és a magyar-orosz kapcsolatokat. A L'Osservatore Romano szentszéki napilap szerint a budapesti energiabiztonsági tárgyalások újabb jelei Magyarország Moszkvához való közeledésének.
Viktor és Vlagyimir show-nak nevezte az Orbán-Putyin találkozót a jobbközép IlFoglio, amely szerint a "régóta két lovon ülő" Orbán Viktor azt akarta megmutatni, hogy neki is vannak szövetségesei Európában. Vlagyimir Putyin pedig az EU- és NATO-tag Magyarországon saját szerepére figyelmeztetett az európai politikai sakktáblán.
A La Stampa kommentárja szerint az Ukrajnában kiújult harcokkal egyidőben Putyin "támaszt" keresett Magyarországon.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).