Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 11. 14:09, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Áramlik a lakossági pénz az állampapírpiacra

Csaknem 30 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás érkezett februárban az állampapírpiacra, a magas hozamígéret és a reklámkampány beváltotta a reményeket – írja szerdai számában a Világgazdaság.

A háztartások állampapír-állománya ezáltal két és fél éve nem látott szintre, 776,2 milliárd forintra emelkedett – ismerteti a lap az MNB adatai alapján. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatait vizsgálva kiderül, hogy minden lakossági állampapírtípusnál komoly növekedés következett be – teszi hozzá.

Az állampapírok iránti érdeklődés megnövekedésében minden bizonnyal fontos szerepet játszottak a reklámok, de az is, hogy az ÁKK igen magas kamatot ad rájuk, az egyik Prémium kötvénynél például az infláció fölött 5 százalékpontos prémium érhető el – mutat rá a lap.

Mivel a kormány a múlt héten határozatban írta elő, hogy az ÁKK-nak április 10-ig ki kell dolgoznia egy, az eddigieknél rövidebb futamidejű lakossági állampapírt, várható, hogy még ezen a héten újabb ajánlattétellel jön ki az államadósság-kezelő, kifejezetten a kisbefektetők számára – vélelmezi a lap.

Miközben az állampapírpiacon alaposan bevásároltak a háztartások, az MNB adatai szerint a többi értékpapírtípusnál nem voltak ennyire lelkesek. A banki kötvények csak minimális friss lakossági pénzt vonzottak februárban annak ellenére is, hogy egyes piaci szereplők már 10 százalék körüli kamatokat ígértek. A befektetési alapokból több mint 13 milliárd forintnyit váltottak vissza februárban a háztartások. A részvénypiacon ezzel szemben inkább vásároltak a kisbefektetők, az állományuk ennek dacára csökkent, mivel az árfolyamokon veszítettek – ismerteti a Világgazdaság.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére