Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. November 28. 02:16, szerda | Helyi

Reggeli a polgármesternél

Reggeli a polgármesternél

A sajtóreggeliknek az a feladata, hogy kötetlenebbül, amolyan beszélgetősen lehet az újságíróknak rákérdezni fontos emberektől fontos dolgokra.

Ilyen kérdések kerültek stílszerűen az asztalra a közelmúltban, amikor Cserna Gábor polgármester, országgyűlési képviselő és Dr. Dorkota Lajos, kormánymegbízott, országgyűlési képviselő tartott sajtóreggelit a helyi nyomtatott és elektronikus sajtó képviselőinek. Kórház, városközpont, Szalki-sziget volt az első kérdéskör, amelyet érintettek
Az új műtőblokk a Szent Pantaleon Kórházban megvalósításánál már végre elkezdődhet a közbeszerzési eljárás. Nem csupán egy új, 6088 m2-es épületszárnyat építenek fel a műtőknek, hanem korszerű eszközökkel is szerelik az épületrészt fel. Ha minden rendben megy már most decemberben elkezdődhet az építkezés.
A projekt tervezett építés költsége megközelíti az 1,6 milliárd forintot. Az előzetes ütemezés szerint a beruházás várhatóan 2013. decemberében fejeződik majd be. Az építési beruházással párhuzamosan folyamatban van a korszerű ellátást biztosító orvosi gép-műszerek, bútorok és informatikai eszközök beszerzésének előkészítése – több mint egymilliárd forint értékben. Mindez várhatóan 2013. tavasz végén, nyárelején valósul meg, így az épület átadásával egyidejűleg már rendelkezésre állnak a kórház szakszerű működéséhez szükséges tárgyi feltételek is.
Kicsit később került szóba, de ehhez a témához kapcsolódik, hogy az állami működtetéssel rendeződik végre az a helyzet is, amely eleddig nagyon nagy terhet jelentett városunknak, hogy nálunk kaptak ellátást a szomszéd megyék betegei, de a támogatás nem a városunknak járt. Erre is megoldást nyújt az „államosítás”.

A Városközpont átalakítása is hamarosan látványos szakaszába ér, hiszen a szerződéskötést követően elkezdődhet a közbeszerzési eljárás. Igazi közösségi terünk lehet díszmedencével, pihenő padokkal, zöld felületekkel, a tér további részét reprezentatív térburkolattal látjuk majd el - hangsúlyozza a polgármester. Sétány vezet ki a felső Duna-partra, ahol egy nagyméretű, több korosztály igényeit kiszolgáló belvárosi játszótér és egy sportpálya várja a fiatalokat. Nem lehet majd behajtani a Dózsa György útról, csak az új Vasmű úti körforgónál lehet a hivatal mögé eljutni. Ott a korábbinál jóval több parkolót alakítanak ki, összességében kétszáznak lesz helye, s biztonságosabbá válik a kerékpárral közlekedés is. A beruházás teljes költségét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, így e döntés értelmében városunk 1.8 milliárd forint pályázati forráshoz juthat.
Most a korábbi tervekhez képest magasabb támogatási összeg áll a rendelkezésünkre, s nem kell biztosítani a városnak önrészt sem. A közbeszerzési eljárás már folyamatban, remélem, minél előbb elkezdődhetnek a munkák, először a körforgó kialakításával, majd a C-szárny átalakításával folytatjuk, az előírásoknak megfelelően 2014-ben be kell fejeznünk a városközpont kialakítását.

Nem igaz, hogy elvesztettük a Szalki-sziget fejlesztését célzó pályázatot- hangsúlyozta dr. Dorkota Lajos. Csak a mi megyénkből mintegy kétmilliárd forint összegű kérelem érkezett a pályázatra, s ezért csekély a valószínűsége, hogy városunk egyedül 500 millió forintot elvihessen. A beadott pályázat átgondolt, alapos és körültekintő munka, dr. Dorkota Lajos városunk országgyűlési képviselője már egyeztetett az illetékesekkel, hogy keresnek új pályázati forrást az elképzeléseknek, hiszen a Szalki-sziget fejlesztését mindenképpen folytatni szeretnék.


Szóba került a Római városrész rehabilitációja is. A városközponthoz hasonlóan jelentős előrelépést jelenthet az a pályázat, amellyel a Római városrész szociális rehabilitációját tűzte ki célul a közgyűlés. Mintegy 1,2 milliárd forinthoz szeretnénk jutni a városrész rendbetételére a Közép-Dunántúli Operatív Program pályázata segítségével, s ez a pályázat is jó úton halad. A pályázati kiírás egyik lépéseként a lakóépületek energiahatékonyságát kell megvalósítani, ha sikeres a pályázatunk, akkor 753 lakás hőszigetelésén lesz lehetőségünk javítani. A Váczi Mihály utca sétáló utcává válik, kicserélik a közműveket, elegáns burkolatot kap a járda. Sportpályát alakítanak ki a Fáy András utca végén, és lesz egy nagy, modern játszótér is a Móra iskola melletti részen. Megújul a Pajtás óvoda, a városrészben közösségi helyiséget is kialakítanak a volt APEH iroda helyén. Itt kap helyet majd a körzeti megbízotti iroda is. A Dunaújvárosi Rendőrkapitánysággal együttműködve azt szeretnék, ha megfelelő számú térfigyelő kamera vigyázhatna a közrendre.


Vidámpark területén sportpályák kialakítása is folyamatban van, műfüves pályákkal fog gazdagodni, ezáltal is jobb, szebb, kulturáltabb környezetben sportolhatnak a városlakók, közel 330 millió forint értékű beruházással gyarapodunk, de nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy 50 millió forint egyedi támogatást kapott a kézilabda akadémia.


Minden iskolában változatlan lesz az oktatás, az átalakulás nem érinti hátrányosan az oktató-nevelő munkát, azaz minden gyerek úgy és ott folytathatja a tanévet, ahogy elkezdte, hangsúlyozta a polgármester: „Felelőtlenség a pánik keltése a helyi LMP-s képviselőnek, ráadásul „a képviselő úr, legalább a pártközpontjától kapott szövegben a kerületet kicserélhette volna Dunaújvárosra”.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) az oktatási intézmények fenntartására jött létre. Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, amelybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, bérfinanszírozás, valamint a taneszköz-ellátás és a külső szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) támogatása. Járási szinten tankerületek alakulnak, azok vezetői lesznek az igazgatók felettesei. Nálunk Gulyás Erzsébet kapta ezt a megbízatást.


Elhangzott, hogy mi lesz a főiskolával?
Ma már nem az a kérdés, hogy önálló lesz-e a Dunaújvárosi Főiskola, jelentette ki dr. Dorkota Lajos, hanem az , hogy egyáltalán lesz-e. Az önállóságát sikerült megőrizni, de hogy megmarad-e az azon múlik, hogy lesz-e elegendő diák, aki idejelentkezik. Mindenesetre örvendetes, hogy a kormány preferálja a műszaki képzéseket, s ez a főiskolánk létének kedvez. Nagyon nagy terhet jelent az intézmény működésére a korábban felvett beruházási hitelek ( PPP) visszafizetése. A túlzott fejlesztések következményeivel kell most szembenézni. Jó ötletnek tűnt, hogy a magányos épületszárnyba költöztessenek egy műszaki középiskolát ( Bánki lett volna sic.), hiszen egy düledező épületből korszerű körülmények közé kerülhettek volna, ráadásul egyfajta továbbtanulási „átmenet” is lehetett volna a két intézmény között, de hangulatkeltéssel ez a köz ellenállásába ütközött.


Dunaferr, Hankook és Hamburger meg a közép- és kisvállalatok kérdése is szóba került. Most írja alá a kormány az együttműködési megállapodást a Hankook Magyarország Kft-vel, mint stratégiai partnerrel. Igazolásul annak, hogy vannak olyan multicégek, akik nem viszik a pénzt, hanem nálunk forgatják a hasznukat vissza, azaz idefizetnek adót, komoly részt vállalnak a foglalkoztatásból. Dunaújváros és környékéről első ilyen a Hankook Tire – emelte ki dr. Dorkota Lajos, aki megemlítette, hogy bár a gyár közigazgatásilag Rácalmáson található, mégis iparűzési adójának felét egy sikeres megállapodás eredményeképpen Dunaújvárosban forgatja vissza.

A város országgyűlési képviselője elmondta, hogy erre a megállapodásra érdemes lehet a Hamburger Hungária is, amelynek kérelmét a napokban viszi fel a miniszterelnökhöz, és tárgyalások vannak az ISD Dunaferrel is, de a megállapodás létrejöttének feltétele, hogy a partneri cégnél ne legyenek elbocsátások. Elmondta azt is, hogy aktívan részt vállal abban is, hogy mielőbb megállapodás születhessen a vállalat és az érdekképviselet között, még akkor is, ha ez egy multinacionális cég belügye, s nincs és nem is lehet egy országgyűlési képviselőnek a belügyekre közvetlen ráhatása.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mindezen projektek révén megközelítőleg 5 milliárd forint, amely uniós és kormányzati pályázati pénzekből a város rendelkezésére fog állni, lehetőséget teremt arra is, hogy helyi kis- és középvállalkozások beszállítóként, alvállalkozóként részesüljenek a beruházásokból, hiszen bárki nyeri is meg a tendereket, érdeke, hogy a feladataihoz ne utaztasson alvállalkozókat. Mindezek pedig segítenek megtartani a munkahelyeket és növelik a vásárlóerőt.

A város likvidhelyzetre válaszolva hangsúlyozta, hogy városunk nagy valószínűséggel a minimum 40 százalékos adósság-elengedési csomagba kerülhet. A kormány döntést hozott ugyanis arról, hogy az önkormányzatok helyzetét adósság-elengedéssekkel próbálja javítani. A szempontrendszert a sávok kialakításánál szeretné még módosíttatni, hogy Dunaújváros előnyösebb helyzetbe kerülhessen. Az új adósság-rendezési csomag miatt húzódik városunknak ígért „gyorssegítség megítélése”, de reméli, hogy még az idén kaphatunk a tavalyihoz hasonlóan 650 millió forintot az „önhiki-keretből”.

A sajtóreggeli zárásaként mind Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, mind Dorkota Lajos, Dunaújváros országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy soha egy időben ennyi fejlesztési forrás nem állt a város rendelkezésére, s emögött rengeteg munka, nagyon sok lobbi, komoly szaktudás és tudatos érdekérvényesítés húzódik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.