Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Október 10. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rejtett hormon okozhat korai pubertást

Rejtett hormon okozhat korai pubertást

A gyerekek gyorsan felnőnek - ezt minden szülő tudja. A modern világban azonban ez nemcsak azért van, mert gyorsan telik az idő, hanem mert gyakran a pubertás kezdete már 6-8 éves korra tehető. Mindennek oka az élelmiszerekben található rejtett hormon lehet - írja a Fox News.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy a pubertás már egészen fiatal korban elkezdődhet. Főleg a lányok esetében már akár 8 éves korukban elkezdhet nőni szeméremszőrzetük és mellük. Összehasonlítva egy évtizeddel korábbi adatokhoz képest, 2010-ben már kétszer annyi kislány számolt be korai pubertásról.

A szakemberek szerint a korai pubertás számos okra visszavezethető. Az élet egyre gyorsabb lett, ezzel együtt a készételek is életünk részévé váltak. Ez utóbbi az egyik legnyilvánvalóbb okozója lehet a korai pubertásnak.

Az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság összesen hat hormont tart számon, amelyek előfordulnak ezekben az előre elkészített ételekben és megengedettek, köztük: ösztraidol, ösztriol, tesztoszteron, progeszteron - ezek olyan nemi hormonok, amelyek mind felgyorsíthatják a pubertás megjelenését. Az ösztrogén ráadásul növeli az elhízás kockázatát. Emellett az ételekben található toxinok is bűnösök lehetnek.

A megoldás, ami ma már létezik, a gyógyszeres kezelés lehet, ami a megfelelő kor eléréséig késlelteti a pubertást. Amit még tehet és jobb megoldásnak tűnik, hogy csökkenti a gyermek hormonoknak való kitettségét, vagyis étrendet/életmódot változtat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 15:32, vasárnap | Életmód

Koponyák alapján alkottak látványos 3D-modelleket a kutyák agyáról magyar kutatók

Digitalizált koponyák alapján rekonstruálták az ELTE és a Kaposvári Egyetem kutatói 24 kutyafajta és 4 vadon élő farkasféle agyát - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

2020. Október 25. 07:00, vasárnap | Életmód

Magyar kutatóorvosok áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt - mondta a gyógyszer-fejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetője szombaton az M1 csatornán.

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben