Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 20. 16:55, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Rekordközeli eredménnyel zárult az élelmiszerbank hétvégi adománygyűjtő akciója

Rekordközeli eredménnyel zárult az élelmiszerbank hétvégi adománygyűjtő akciója

Az országszerte 153 településen, 356 áruházban zajló eseményen 342 ezer kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze a felajánlásoknak köszönhetően.

A tavalyi visszaesés után 42 százalékkal több felajánlás érkezett idén, így sikerült megközelíteni a 2021-ben elért 348 ezer kilogrammos rekordot - közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, a gyarapodásban az is közrejátszott, hogy idén a tavalyinál harminccal több áruházban fogadták az adományokat, és hogy a hagyományosan nagy mennyiségben érkező liszt és cukor felajánlását idén nem nehezítette mennyiségi korlát. A növekedés legfontosabb oka mégis egyértelműen a lakosság fokozódó adakozási kedve volt, közülük is a fiatalok és a nyugdíjas korosztály bizonyult leginkább szolidárisnak - tették hozzá.

Az adományokból az élelmiszerbank 6500 önkéntes segítségével 68 ezer élelmiszercsomagot állít össze és juttat el a nélkülözőkhöz - hangsúlyozzák a közleményben.

A legtöbb felajánlás idén is Budapesten és Pest vármegyében érkezett, ugyanis ebben a térségben található a legtöbb áruház. A rangsorban utánuk Komárom-Esztergom, Vas, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék következnek.

Az átadott termékek között a liszt volt a legnépszerűbb 20 százalékkal, de cukorból, tésztából, étolajból és rizsből is többtízezer kilogramm érkezett. Eközben csökkent a tartós tej, a konzervek és a bébiételek mennyisége - áll a közleményben.

Azt írták, a támogatók biztosak lehetnek benne, hogy adományaikkal a helyben élőket segítik. Az összegyűjtött élelmiszereket ugyanis az élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, illetve a leghidegebb januári hetekben.

Főként idős emberek, nagycsaládosok, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjai, fogyatékkal élő emberek, hajléktalanok és az ország legelmaradottabb településein lakók részesülnek majd a 3-5 kilogrammos csomagokból - olvasható a közleményben.

A tájékoztató szerint az adománygyűjtés online felületeken is tovább folytatódik. A Tesco Otthonról szolgáltatása egészen november 30-ig lehetőséget kínál a jótékonykodásra. Honlapjukon 1000 és 5000 forint közötti adománycsomagokat lehet vásárolni a nélkülöző családok részére.

A Tesco emellett áruházaiban a hétvégén összegyűjtött élelmiszerek értékének 20 százalékát ajánlja fel pénzadomány formájában, amivel az élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul - teszik hozzá.

A hétvégi akcióból összeállított 68 ezer élelmiszercsomag mellett az egyesület az év utolsó két hónapjában 500 ezer adománycsomagot szeretne rászorulókhoz juttatni, amit elsősorban a kereskedőktől mentett, lejáratközeli és csomagolási hibás termékek összegyűjtésével tudnak biztosítani.

A napi szintű élelmiszermentéshez is várják önkéntesek jelentkezését, valamint magánszemélyek és vállalatok támogatását - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország