Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki január 1-jétől Romániában a gázt kitermelő és villamos energiát előállító vállalatokra, hogy ellensúlyozzák az energiaárak liberalizálásának lakosságra kifejtett hatását - jelentette be kedden Liviu Voinea román pénzügyminiszteri államtitkár.

Voinea szerint ősszel fogják kidolgozni az adó mértékét és részleteit, azért hogy január 1-jétől alkalmazni lehessen minden olyan vállalattal szemben, amely földgáz kitermelésével, illetve villamos energia előállításával foglalkozik.
A román kormány ezzel akarja ellensúlyozni az energiaárak liberalizálását, ami 2013-ban kezdődik el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezség értelmében. Az ütemterv szerint öt év alatt liberalizálják az energiaárakat, amelyeket a kormány jelenleg mesterségesen a piaci ár alatt tart a romániai lakosság alacsonyabb vásárlóereje miatt.
Az államtitkár szerint ebből a plusz bevételből támogatják majd azokat az úgynevezett sérülékeny fogyasztókat, akiket drasztikusan sújthat az energiaárak drágulása az állami támogatások elmaradása esetén.
Voinea hangsúlyozta, hogy ezt az adót csak a termelőkre vetik ki, a villamos áramot és a gázt pusztán csak szolgáltató vállalatokat nem érinti majd az intézkedés. Voinea szerint az adót azért vezetik be, mert a szóban forgó vállalatok az árliberalizáció következtében nagyobb jövedelemre tesznek szert anélkül, hogy új beruházást vagy egyéb plusz erőfeszítést tettek volna ennek érdekében.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.