Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Május 30. 15:44, csütörtök | Helyi önkormányzati

Rendkívüli közgyűlés - fontos döntésekkel

Rendkívüli közgyűlés - fontos döntésekkel

Keresik az élményfürfő üzemeltetőjét, lőtér helyett stratégiai döntés, lesz igazi szállodánk, alapítványok pályázati támogatása, templomunk színes ablakaiért, mire kell másfél milliárd?

A város tavalyi költségvetésének elfogadásáról szóló zárszámadás elfogadása volt ezúttal az első napirendi pont. A (mellékletek nélkül!) 57 oldal terjedelmű zárszámadó előterjesztés egyik adata szerint az önkormányzat 2018. évi eredménye: 662 millió forint, ami fegyelmezett gazdálkodásra utal. A záró összegezés szerint a város tavalyi bevételi és kiadási előirányzata egyaránt 31 milliárd 980 millió forint, A valós teljesülés viszont a bevételek esetében 25 milliárd 34 millió forint, a kiadások viszont 16 milliárd 161 millió forintot tettek ki. A jelentős különbség elsődleges oka a valós teljesítések, illetve a pénzügyi zárások áthúzódása a következő gazdasági évre-Az idei költségvetés módosításáról döntött a testület, ami lényegében az ismertté vált pénzügyi adatok, közgyűlési döntések átvezetése a februárban elfogadott idei költségvetésbe.


Hol tart a tavaly ígért kutyafuttató ügye?

Módosította a testület a helyi állattartási rendeletnek a Hengerész utcai kutyafuttatóra vonatkozó részét, mert a helyén játszóteret alakítanak ki. Egy további előterjesztés keretében 1,9 millió forintot biztosítanak erre. A kutyafuttató új helye a Hengerész utca és Béke körút sarkánál levő ligetes területen lesz.
Az alkalmat megragadva Barta Endre megkérdezte, hogy hol tart a tavaly megígért (völgybe tervezett) kutyafuttató ügye? A kérésre írásbeli választ ígért Cserna Gábor polgármester.

Két háziorvosi körzet és rendezési tervmódosítárok

Módosította a közgyűlés a város településszerkezeti tervét és helyi építési szabályzatát. A változtatás egyik (már ismert) oka, hogy a sportuszoda és az élményfürdő között egy szállodának kell helyet biztosítani, továbbá a Délivárosi út mellett (a vasműegykori zagytározója helyét) napelemes erőműnek kell biztosítani. Az utóbbit kiemelt beruházásnak nyilvánította a testület.

A 4. számú háziorvosi körzet lakossága ellátását helyettesítéssel oldották meg. Dr. Petrus Izabella orvosnő kész elvállalni az eddig betöltetlen körzet ellátását. A közgyűlés négymillió forint letelepedési segélyt nyújt, és jóváhagyta a kötendő szerződést, amely többek között 6 év időtartamú feladatvállalást ir elő.
A 20-as számú háziorvosi körzet lakosainak ellátását dr. Bekő Irén végzi. A doktornő idén március 1-jén felmondta 6 hónapos felmondási idővel. A helyettesítést vállaló orvos és ápoló személyéről folyik az egyeztetés.

Mire kell a másfél milliárd?

Egy következő napirendi pont keretében megszavazta a közgyűlés az OTP Bankkal kötendő szerződés pontos szövegét az önkormányzat 1,5 milliárd forint összegű hitelfelvételéről, törlesztéséről. A kölcsön lejárata 2022. szeptember 30. A hitelfelvételhez szükséges a kormány előzetes hozzájárulása. A testület felhatalmazta a polgármestert, hogy járjon el a kormánynál ez ügyben.
Ismét Barta Endre kért szót. Kifogásolta, hogy a város idei költségvetésének tervezésekor már megjelent a másfél milliárd forint összegű hitelfelvétel terve, ami beépült az idei költségvetésbe, de a mai napig nem tudni, hogy mit akar a hitelből finanszírozni a város.
Cserna Gábor azzal válaszolt, hogy 2013-ban hitelválságban volt a város: "Azóta az iskolák és a kórház fenntartása nem terheli a várost. Most elvi döntésről van szó, a jövő városát kialakítva jelentős fejlesztések folynak. Amikor pedig sor kerül konkrét döntésekre, ahogy eddig is tettük, azokat a közgyűlés elé fogjuk terjeszteni."

Lesz igazi szállodánk a Fürdőpark mellett

A Modern Városok Program keretében létrejövő vízi sportcentrum, „Fürdőpark kialakítása” projekt kellő nyilvánosságát. A marketing feladatok ellátásával a DVG Zrt..t bízta meg a közgyűlés. .

A „Szálloda és Rendezvényközpont létesítése az AQUANTIS Wellness- és Gyógyászati Központ mellett” című projekt megvalósításához
szükséges további három, a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-vel kötendő szerződés lebonyolításával hatalmazta fel a közgyűlés a polgármestert. Ezek: projekt-menedzseri feladatok ellátása; közbeszerzési feladatok ellátása; műszaki ellenőri feladatok ellátása. A három feladatra bruttó 91 millió 440 ezer forintot biztosít az önkormányzat, de csak azt követően, hogy a kormány átutalja a szükséges összeget.

Buszvárók megújítása üzletelés révén

Képviselői javaslatokra egy hirdető céggel közösen tizenhathelyszínre telepítenek a városban új autóbuszvárókat, előtte elbontják a régit tizenhárom helyen, azok megújítható részeit a DVG Zrt.hasznosítja. Átépítik, felújítják és korláttal is ellátják a kertvárosi megsüllyedt lépcsőt. Minderre bruttó 17,5 millió forintot szavazott meg a közgyűlés.
Közgyűlési téma volt több épületbontás, valamint kerítésépítés. A Petőfi utca 13. mögött illegális szemétlerakó alakult ki. Megtörtént az odavezető út elzárása sorompóval. Az ott levő rom állagú önkormányzati épületek és a gyepmesteri telep rossz épületeinek bontását és helyettük kerítés építését bruttó 49,8 millió forintért vállalja a DVG Zrt., amit megszavazott a közgyűlés.


Ipari nagyberuházás lőtér áldozattal

A Hamburger Hungáia Kft. vételi ajánlatot tett a város tulajdonát képező, a 0172/19 helyrajzi számú, „kivett lőtér” megnevezésű, 62.308 m2 nagyságú külterületi ingatlanra. A kft. fejlesztést tervez, azért szeretné megvásárolni a telket 3000.-Ft/m2 áron, azaz 186.9 millió forintért.
A Hamburger Hungária Kft. tájékoztatása szerint jelenlegi telephelyének bővítésével jelentős, gyártókapacitást növelő beruházást tervez a cég. A beruházás várható összértékre 300-400 millió Euró lesz. A magyar
kormány a fejlesztést 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segíti. Az ajánlatot megszavazta a közgyűlés azzal a kiegészítéssel, hogy az áfa összege, a kért telek átminősítése költségeit is az ajánlattevő félnek kell vállalnia.
A polgármester stratégiai döntésnek nevezte az előterjesztés megszavazását.

Templomablakok Munkácsy díjas közreműködéssel

A római katolikus egyház a templom három nagy üvegablakát szeretné színes ólomüveg ablakra cserélni. A kivitelezést Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész vállalja. Egy ablak díját (10 millió forint) már a hívek összeadták. A plébános egy ablakcsere finanszírozását kérte és meg is kapja városunktól.
Cserna Gábor polgármester még a szavazás előtt hangsúlyozta, hogy jó a város kapcsolata a történelmi egyházakkal, támogatja Baltási Nándor kérését (amit a közgyűlés megszavazott), sőt kéri a városunkhoz kötődő vállalkozókat a közgyűlés nyilvánosságán túl levélben is az ügy támogatására.

Strandröplabda mestertorna nálunk

Az országos strandröplabda bajnokság egyik
mestertornáját Dunaújvárosban rendeznék meg 2019. július 19-21. között. A város hozzájárul a tulajdonát képező Szalki-szigeten tartandó sportrendezvényhez, és a DVG Zrt.-re bízta a szükséges feltételek biztosítását 5,7 millió forint keretösszeg erejéig.

Alapítványok pályázati támogatása

Idén is pályázatot hirdetett az önkormányzat a szociális és egészségügyi szervezetek, az oktatási és ifjúsági tevékenységű civil szervezetek és a közművelődési szervezetek számára, Rendeleti követelmény, hogy az alapítványok támogatása csak közgyűlési döntéssel lehetséges. Mindhárom szektor alapítványairól döntött a közgyűlés a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembe vételével. A megszavazott támogatások:

A Muzsikáló Fiatalok Alapítvány és a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány 200 – 200 ezer, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és az Aranyecset Alapítvány 400 – 400 ezer, a Modern Művészetért Közalapítvány 500 ezer, a Petőfis Tanítványainkért Alapítvány 150 ezer,és a Széchenyi István Iskolafejlesztési Alapítvány 100 ezer forint támogatásban részesült.
A szociális és egészségügyi alapítványok körében a Jószolgáéati Otthon Küzalapítvány 120 ezer, a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítvány 500 ezer, az ESZI-ért és a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány 200 – 200 ezer forint támogatást kapnak
Az oktatási és ifjúsági alapítványok közül a „Szilágyi” Alapítvány és a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány 150 – 150 ezer, a Muzsikáló Fiatalok Alapítvány és a Körösi Diákalapítvány 200 – 200 ezer forint pályázati támogatáshoz jutottak.

Keresik az élményfürdő üzemeltetőjét

Az élményfürdőt jelenleg az Uniszol-Létesítménygazdélkodási Zrt. üzemelteti, de a jelenlegi koncessziós szerződés november végén lejár. A közgyűlés ajánlatot kér a következő három cégtől az élményfürdő koncessziós őzemeltetésére:
DVG Zrt. Dunaújváros
Uniszol-Létesítménygazdálkodási Zrt. Debrecen
B+N Referencia Zrt. Komlóska
Az ajánlatokról a szeptemberi közgyűlés dönt.
A közgyűlése támogatást nyújt az élményfürdő-komplexum, annak részei, illetve az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások használatához; a dunaújvárosi nyugdíjasoknak, diákoknak térítésmentes belépésre, a dunaújvárosi lakosok vonatkozásában 15 százalékos mértékű kedvezményes élményfürdő belépőjegy vásárlásra a szerződéstervezet szerint. A támogatásra fedezetet biztosít a város költségvetése 2019. decemberétől a következő években is.

A zárt ülés döntései

A közgyűlés zárt üléséről Németh Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta: (

1.Javaslat a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és könyvvizsgálója megválasztására
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Mádai Balázs a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatójának megbízatása lejárta miatt 2019. június 1-től, 2024. május 31-ig Mádai Balázst választotta meg a társaság elnök-vezérigazgatói feladatainak munkaviszony keretében történő ellátására.
A DVG Zrt. jelenlegi könyvvizsgálója 2019. május 31-én történő megbízatása lejárta miatt 2019. június 1-től 2020. május 31-ig Tóthné Nagy Etelkát választotta meg a társaság új könyvvizsgálójának.

2. Javaslat a Globál Faktor Zrt. kérelmének elbírálására
Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése megismerte a Global Faktor Zrt. új ajánlatát, az abban foglalt nyilatkozatot és az együttműködési megállapodás tervezetét, és a korábbi határozatát hatályában fenntartja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.