Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. November 05. 04:23, péntek | Helyi
Forrás: KMI

"Retrospektív" és "Fénysugár oldalnézetben"

"Retrospektív" és "Fénysugár oldalnézetben"

A Kortárs Művészeti Intézet szeretettel meghívja Önt CYRÁNSKI MÁRIA "Retrospektív" és ifj. KOFFÁN KÁROLY "Fénysugár oldalnézetben" cimű kiállítására.

ÖT ÉVTIZED, HATVAN ÉV, HETVEN ESZTENDŐ

Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész alkotásaik együttes bemutatásával köszöntik Dunaújvárost, és a tárlat megrendezésével egyúttal Dunaújváros köszönti a két hetven esztendős művészt. Noha a Cyránski Máriaifj. Koffán Károly művészházaspár és a város kapcsolata a közelmúlt negyedszázadában már nem volt olyan szoros, mint korábban, mégis elmondható, hogy az 1965 és 1986 közötti dunaújvárosi alkotói periódus máig ható, meghatározó jelentőségű a két művész pályáján és munkásságában. Itt kezdték meg a főiskolai éveket követően működésüket, itt alakították ki művészetük karakteres jegyeit, itt alkották meg az életművüket megalapozó munkákat, és műveikkel, kiállítási kollekcióikkal az 1980-as évek után is gyakran visszatértek pályakezdésük e színterére.

A két művész azonos esztendőben, 1940-ben született, majd Budapesten együtt végezték főiskolai tanulmányaikat, és 1965-ben már művészházaspárként, Weiner Tibor hívására együtt érkeztek Dunaújvárosban – s ennyi azonosság után az sem csodálható, ha művészeti törekvéseikben is számos rokon vonás fedezhető fel. Azonos a két művész aspirációiban a sokirányú érdeklődés, a több művészeti ágazatban kifejtett tevékenység, azonos a művészeti életben való aktív szerep- és feladatvállalás, és összefűző jegy az erőteljes művészetpedagógiai indíttatás is. Cyránski Mária elsődlegesen a klasszikus szobrászati eszmények szellemében munkálkodó szobrász, míg ifj. Koffán elsősorban festő és grafikus, s a két művész mindemellett elmélyült zománcművészeti alkotómunkát is kifejtett, illetve kifejt. Cyránski a kisplasztikák és a kiállítási plasztikák készítése mellett a monumentális, köztéren elhelyezett kompozíciók körében alkotta meg legfontosabb műveit – a szobrászatát legszebben reprezentáló kompozíciói Dunaújvárosban leltek otthonra –, míg ifj. Koffán a tradicionális, elsősorban a reneszánsz igézetében született képeinek és grafikai lapjainak megalkotásán túl a művészeti ágazatok és műformák megannyi ágát-bogát bejárta azzal a kutatói szenvedéllyel hajtva, amelyről egy visszaemlékezésében így vallott: „1946-tól 2006-ig minden esztendőben iskolába jártam, hol engem tanítottak, hol én tanítottam, mindig volt szabad iskolám, önként kínálkozott a nyári három hónap tűzzománcozásra. 1995-től számítógépes grafikával is foglalkozom, amelyben geometriai kutatásaim tanulságait foglalom össze. Művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó dolgozataim közül talán a Leonardo da Vinci és a téridő kontinuum, geometriai, térelméleti írásaim közül a Reliefterek címűt említeném. Írtam egy kétkötetes, majd hatszáz oldalas felsőfokú geometria-tankönyvet.”

Ugyanebben az ifj. Koffán-visszapillantásban olvasható az alábbi, Dunaújvárosra vonatkozó megállapítás is: „Feleségemmel ma már városalapítóknak számítunk: 1965-ben, érkezésünkkor még csak kamaszkorában volt az 1950-ben alapított város, és hatvanéves lesz, amikor mi a hetvenediket töltjük be.” Nos, elérkezett ez a pillanat: a város Kortárs Művészeti Intézete által prezentált Cyránski-ifj. Koffán-műegyüttesben rejlenek, a két, egymással összefonódott, csaknem öt évtizedet felölelő életműbe foglaltak a hatvan éves város közönsége elé tárt súlyos művészeti, és a művészeten túlmutató tanulságok.

Wehner Tibor

művészettörténész

megnyitó: 2010. november 06. szombat, 18.00

hely: Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros

megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész

megtekinthető: 2010. december 11-ig, 10.00–18.00 óra között

zárva: vasárnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.