Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Június 10. 08:41, hétfő | Helyi

Rockénekes és magasépítő

Rockénekes és magasépítő

Pazar sikert ért el városunk szakképzése az idei tanulmányi versenyen. A sikeres diákokat és felkészítő tanáraikat ünnepélyes keretek között köszöntötte a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara.

Hatodik alkalommal szervezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai tanulók országos versenyét. A Hungexpón megrendezett Szakma Sztár Fesztivál döntőjén 17 dunaújvárosi fiatal képviselte városunkat. Közülük hárman arany érmet szereztek: Bagi Attila, Dunaferr iskola, géplakatos SZKTV első helyezettje, Keresztúri Jenő, Dunaferr iskola, a hegesztők bajnoka, Kurkó Lajos magasépítő technikus.
Kurkó Lajossal beszélgettünk a díjátadás kapcsán:
- Mit csinál egy magasépítő?
- Mindent épít vagy bont, ami a föld felett van. A technikusi képzettségem szerint lehetek többek között építésvezető, dolgozhatok a tervező mellett is.
- Miért ezt választottad?
- A nővérem miatt. Három évvel ezelőtt végzett ő is a Hildben, s nagyon érdekelt a szakma, amikor láttam, hogy mit tanul. Izgalmas dolog volt, hogy a terveket, szakrajzokat tudta olvasni.
- Nem egy női szakma?
- Miért lenne az? Az iskolába nagyon sok lány jár, de szerintem manapság nincs olyan, hogy női vagy férfi szakma.
- Ünnepre készültél, öltöny van rajtad, mégis, a kinézeted kissé „rock sztáros”…
- Gitározok, énekelek, dobolok, van egy saját rock együttesünk, a Deadly Beates. Már felléptünk az egyik dunaújvárosi szórakozó helyen, ahol nagy sikerünk volt.
- Hogyan képzeled a jövőd, rock sztár vagy magasépítő leszel?
- Szeretem a zenét, de ez csak a hobbim. Most munkát keresek, mert szeretnék elhelyezkedni a szakmámban az iskola befejezése után.
- Nagyon jók az eredményeid, itt a szakmai arany érmed, kitűnő a bizonyítványod. Nem gondolkoztál azon, hogy továbbtanulj?
- Sajnos, a családom anyagi helyzete nem engedi meg, hogy továbbtanuláson törjem a fejem. Szeretném, de most nem ez a legfontosabb. Talán, később.
- Nehéz volt a verseny?
- Hónapokon át készültünk, több fordulón keresztül tartott a verseny, mire a döntőig eljuthattunk. Nagyon örültem, hogy az ország legjobbja lettem, hihetetlen érzés volt a konfetti esőben állni a színpadon, mialatt szólt a „We are the champions”… Felejthetetlen élmény marad.
- Előnyt jelentett neked valami a versenyen?
- Talán az, hogy nem csupán elméletben tudtam a szakmát, hanem a gyakorlati feladat megvalósítása is egészen jól sikerült, egy ház alapjait kellett kitűzni a tervrajz alapján. Nem okozott nehézséget.
- Akkor majd otthon is besegíthetsz az építkezésben…
- Most sincs ez másképp. Iváncsán lakunk. Az egyik testvérem ács, a másik kőműves, szoktam is mellettük dolgozni, amikor éppen olyan a munka. A segédmunkától sem ijedek meg.

Vizi András, Lajos szakoktatója elismeréssel beszélt a fiú szorgalmáról és tehetségéről. Nagyon büszke tanítványára, s örül annak, hogy általa is elismertebb lesz a magasépítő szakma, és a szakmai tudás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.