Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Március 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Románia és Bulgária messze van még Schengentől

Románia és Bulgária messze van még Schengentől

Nem árt tudni, hogy mennyire kemény a német külpolitika. Németország egyelőre elutasítja ugyanis Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Sőt, vétót emelnek, ha a két ország ragaszkodik a szavazáshoz az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán.

A Der Spiegelben a német belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a két országnak még a részleges csatlakozása is lekerült a napirendről, vagyis még a repülőtereken és a tengeri kikötőkön keresztüli szabad beutazás ügye is lekerült egyelőre a napirendről.

Az Európai Unió legutóbbi vizsgálatában azt állapította meg, hogy Bulgária és Románia előrébb lépett ugyan a schengeni csatlakozáshoz vezető úton, de továbbra is határozottabban kellene fellépni a korrupció ellen. A német belügyminiszter nem is rejtette véka alá a problémáját. Szerintük a schengeni tagság megadása esetén minden további ellenőrzés nélkül akár Németországba is beutazhat az a külföldi, aki megvesztegetéssel román vagy bolgár vízumot szerez.

Úgy tűnik, a román kormány rosszul fogadta a német álláspontot: külügyminiszterük úgy nyilatkozott, hogy Romániát nem érdekli többé a schengeni csatlakozás, ha az uniós belügyminiszterek a jövő csütörtöki értekezleten ismét elhalasztják az ország felvételét. Románia és Bulgária eredetileg 2011 tavaszára tervezett schengeni csatlakozását, legutóbb Hollandia vétója akadályozta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.