Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Július 31. 17:30, kedd | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti

Romániai népszavazás - Kelemen: nem a magyar távolmaradás miatt lett érvénytelen a referendum - INTERJÚ

Romániai népszavazás - Kelemen: nem a magyar távolmaradás miatt lett érvénytelen a referendum - INTERJÚ

Nem a magyar távolmaradás miatt lett érvénytelen a felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás, és stratégiai tévedés a magyarságra hárítani a bűnbak szerepét - vélekedett kedden Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI-nek adott interjújában.

A kialakult helyzetet értékelve az RMDSZ elnöke azt mondta: a legnagyobb probléma az, hogy folytatódni fog az elnök és kormány közötti konfliktus, ami az ország hitelképességét rontja.
Kelemen szerint ha Traian Basescu felfüggesztett államfő valóban visszatér hivatalába, akkor mandátuma hátralévő részében nem tekinthet el a leváltására adott több mint hétmillió szavazattól. A népszavazás érvénytelenségét a végeredmény közzététele után az alkotmánybíróságnak kell megállapítania, és a népszavazás eredményének felolvasása érdekében újabb rendkívüli ülésszakra kell majd összehívni a parlamentet.
Az MTI kérdésére, miként értékeli, hogy a magyarok az RMDSZ részvételi felhívása ellenére távol maradtak az urnáktól, az RMDSZ elnöke azt mondta, az RMDSZ nem kampányolt, így nem mondhatni, hogy a választók nem fogadták meg a tanácsát.
"Az RMDSZ azt az elvet képviselte, amit huszonkét éve mondunk: a diktatúra megszűnte után minden választás és referendum olyan lehetőség, amit nem lehet helyettesíteni semmivel. Egy nemzeti kisebbség estében, mint amilyen a magyar közösség Romániában, a döntésbe való beleszólásnak a lehetősége nem cserélhető föl a demokráciában semmivel" - mondta Kelemen Hunor.
Hozzátette: a magyarokat bűnbaknak kikiáltani stratégiai tévedés. Mint kifejtette, közel 700 ezer szavazat hiányzott a referendum érvényességhez, ennyit a magyarság nem tudott volna biztosítani.
"Az, hogy a magyar embereket nem tudta megszólítani a román oldal, sok mindennel magyarázható. A legrosszabb dolog a választókra és közösségre mutogatni, másrészt meg azt gondolni, hogy a magyar emberek azért nem mentek el szavazni, mert erre kérte őket Tőkés László, vagy valaki más. Nem, a magyar emberekről már abban a pillanatban tudtuk, hogy milyen lesz a választási részvétel, amikor a parlament felfüggesztette Basescut. Mert ismerjük a közösségünket, és nem állt szándékunkban szembemenni vele" - magyarázta az RMDSZ elnöke.
Arra a felvetésre, hogy Tőkés László opportunistának, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig kétszínűnek nevezte az RMDSZ-t amiatt, hogy lelkiismereti voksolásra buzdította a magyarokat, miközben - az érvényességi küszöb miatt - már maga a részvétel is az államfő leváltása melletti állásfoglalást jelentett, az RMDSZ elnöke úgy reagált, ő már rég nem hajlandó válaszolni Tőkés László kijelentéseire.
"Tőkés László már olyan rég tévúton van, hogy én nem kívánok foglalkozni vele. Tőkés László még mindig nem tudta megmagyarázni azt, hogy miért alapított pártot, s közben RMDSZ-tag volt. Nem tudta megmagyarázni, hogy kampányolt és figyelembe se vették, egyedül kóválygott Parajdon, Keresztúron a választási kampányban, sehol, senki nem várta. Tőkés Lászlónak ezzel kell foglakoznia, nem az RMDSZ-szel, mint ahogy mi sem foglalkozunk vele és az EMNP-vel. Tőkés Lászlót ma a közösség úgy értékeli, és ezt a választásokon lehetett látni, mint egy kifutó modellt: egy olyan politikust, aki kifutóban van" - jelentette ki Kelemen Hunor.
Arra a kérdésre, hogy lesz-e politikai ára az RMDSZ számára a magyarok távolmaradásának, amennyiben az őszi választások után is szociálliberális kormány alakul, Kelemen azt mondta, jelenleg nem lát ilyen problémát.
"A magyaroknak nem ez volt a fontos választás. A választás a magyaroknak az a parlamenti választás, amikor magyar jelöltek vannak, magyar szervezet fog indulni, a szövetség: annak van tétje. És mindig azokat az eredményeket kell mérni, amelyeknek a magyar emberek szempontjából tétje van" - összegezte álláspontját az RMDSZ elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 14:01, vasárnap | Külföld

Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket,

2020. Október 25. 10:57, vasárnap | Külföld

Több mint 42 és fél millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

2020. Október 25. 09:00, vasárnap | Külföld

Az Antarktiszon megjelentek a közönséges szúnyogok

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

2020. Október 25. 05:00, vasárnap | Külföld

Szlovéniában bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.