Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 01. 13:11, szerda | Külföld
Forrás: Baranyi László. az MTI tudósítója jelenti

Romániai népszavazás - Közzétették a referendum végeredményét

Romániai népszavazás - Közzétették a referendum végeredményét

A román központi választási iroda (BEC) szerdán közzétette a felfüggesztett államfő leváltása ügyében vasárnap rendezett népszavazás hivatalos végeredményét.

Románia 18,3 millió választójoggal rendelkező állampolgára közül csaknem 8 és fél millió adta le voksát, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 46,24 százaléka. A részvevők 87,5 százaléka (7,4 millió) szavazott igennel, és 11 százaléka (940 ezer) nemmel Traian Basescu leváltására. A felfüggesztett államfőt támogató ellenzéki Demokrata Liberális Párt bojkottálta a népszavazást.
A hivatalos végeredményt a BEC szerdán eljuttatja az alkotmánybírósághoz, amelynek meg kell állapítania, hogy érvényes volt-e a referendum. Korábban a taláros testület leszögezte, hogy a népszavazás érvényességéhez a választók többségének (ötven százalék plusz egy főnek) a részvétele szükséges. Ha érvénytelenítik a referendumot, Basescu visszatérhet az elnöki hivatalba. Az alkotmánybíróság erre vonatkozó határozata akkor lép hatályba, amikor felolvassák a parlament két házának együttes ülésén. Emiatt újabb rendkívüli ülésszakra kell összehívni a parlamenti vakáción lévő törvényhozást.
A referendumon Székelyföldön volt legalacsonyabb a részvétel: Hargita megyében a választópolgárok 13,6 százaléka, Kovászna megyében 18,6 százaléka, Maros megyében 35,1 százaléka járult az urnákhoz. Az ország történelmi régiói közül Erdélyben volt a legalacsonyabb a részvétel, és Olténiában - Románia déli részén - a legmagasabb.
A parlament által július 6-án tisztségéből felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltásában döntő tényezővé vált, hogy a referendumon a részvétel eléri-e az érvényességi küszöböt. Az eredmények ismeretében, amelyek a referendum érvénytelenítését és Traian Basescu visszatérését vetítik előre, a leváltását kezdeményező Szociál-liberális Szövetség (USL) politikusai a küszöb meghatározását kezdték vitatni. Szerintük nem egyértelmű, mekkora számból kell kiszámolnia a választópolgárok ötven százalékát, a 18,3 millió román választópolgár közül ugyanis mintegy hárommillió már nem él az országban. A tavalyi népszámláláson kiderült, hogy Romániában valójában csak 19 millió állandó lakos és legfeljebb 16 millió szavazópolgár él. Ha ez utóbbit vennék alapul, akkor a vasárnap leadott nyolc és fél millió szavazat elegendő lenne a referendum érvényesítéséhez.
Kedden Crin Antonescu ideiglenes államfő is úgy nyilatkozott, hogy reméli, az alkotmánybíróság érvényesíti a vasárnapi népszavazás eredményét, mert a választópolgárok valójában leváltották Traian Basescut.
A jogászok szerint a népszámláláskor felvett statisztikai adatoknak semmilyen jogi relevanciájuk nincs, amikor a választójogról van szó. A szakértők több ízben rámutattak, hogy a választójog a külföldön dolgozó román állampolgárokat is megilleti, közülük több tízezren rendszeresen éltek is vele, és ők jogosan szerepelnek a választói névjegyzékben. Crin Antonescu ideiglenes elnök keddi érvelését a jelenlévő újságírók ezért csak politikai üzenetként értelmezték, amellyel azt próbálta bebizonyítani, mennyire igazságtalan Basescu visszatérése a hatalomba.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.