Városlista
2020. október 24, szombat - Salamon

Hírek

2012. Augusztus 03. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Romlott a vállalkozói környezet Szlovákiában a vállalkozói szövetség szerint

Romlott a vállalkozói környezet Szlovákiában a vállalkozói szövetség szerint

Tovább romlott a vállalkozói környezet indexe (IPP) Szlovákiában az év második negyedévében - közölte aktuális felmérésére hivatkozva Szlovákia Vállalkozói Szövetsége (PAS) csütörtökön.

A PAS által közzétett adatok szerint Szlovákiában a második negyedévben az év első három hónapjához képest 3,46 százalékkal 84 pontra gyengült a vállalkozói környezet indexe, a mutató több mint tízéves története során még soha nem volt ilyen alacsony.
A 2001-ben létrejött PAS az egyik legnagyobb - munkáltatókat és vállalatokat tömörítő - szlovákiai szervezet, amelynek legfőbb célkitűzése a vállalkozásokat érintő szabályrendszer minőségének javítása. A szervezet rendszeresen publikál elemzéseket a vállalkozói környezetről, negyedévenként méri fel vállalkozói környezet alakulását a tagjai körében.
Az aktuális felmérés szerint az elmúlt negyedévben a vállalkozók helyzetét leginkább a járulékterheket növelő jogszabály-módosítások rontották Szlovákiában. A PAS ezzel összefüggésben azt is nehezményezi, hogy továbbra sincs előrelépés a járulékrendszer egyszerűsítése terén.
A kimutatás szerint hasonló mértékben befolyásolta az IPP visszaesését az is, hogy a kormány a közkiadások konszolidációját elsősorban az adóterhek növelésével próbálja megoldani. Ez a vállalkozók szerint nemcsak hogy nem segíti a vállalkozások fejlődését, de egyenes ellentétben van a kis és közép vállalkozóknak a kormányprogramban megígért segítségnyújtással is.
A vállalkozói környezet romlásának harmadik legjelentősebb faktoraként az állam gazdálkodásának gyenge hatékonyságát jelölte meg a szervezet. A vállalkozók nehezményezték, hogy a kormányzat a közpénzek felhasználásának hatékonyabbá tétele helyett - a gazdasági szférát érintő túlzott - megszorító intézkedések eszközével él.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 24. 05:00, szombat | Külföld

Már az idén elkezdődhet a német lakosság oltása

Célegyenesbe érkezett egy vakcina fejlesztése Németországban, így már az idén elkezdődhet a lakosság oltása az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen - jelentette a hírportálján a Bild című német lap.

2020. Október 23. 17:04, péntek | Külföld

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel a francia hatóságok

Doppingszereket gyártó laboratóriumokat számoltak fel, 24 embert előállítottak és 24 ezer euró készpénzt lefoglaltak a hatóságok Franciaországban

2020. Október 23. 14:08, péntek | Külföld

A megyék több mint felére kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat Franciaországban

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki.

2020. Október 23. 13:01, péntek | Külföld

Túszokat ejtettek egy római migránsközpont lakói a karanténintézkedések miatt

Az emberrablások esetében alkalmazott rendőrségi közvetítők segítségére volt szükség egy római migránsközpontban csütörtökön, ahol a koronavírus miatt karantén alá helyezett bevándorlók túszul ejtették a tábor dolgozóit.