Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2011. Január 21. 11:22, péntek | Helyi

Rövid, helyenként feszes közgyűlés

Rövid, helyenként feszes közgyűlés

Az év első rendes közgyűlése a szokottnál rövidebb volt, amely érdemben mindössze 24 témával foglalkozott. Két napirendi pontot (építményadó módosítása, Aquantis felügyelet díjazása) fel sem vett a tárgyalandók közé a testület,

A közérdeklődésre számot tartó témakörök közül négy „uralta” az egyébként rövid, de sok képviselői kérdéssel „megtűzdelt” közgyűlést.

Az Alba Volán Zrt. 80 millió forint körüli veszteséggel zárja a 2010. évi dunaújvárosi helyi közlekedés mérlegét és e veszteség megtérítését kérte az önkormányzattól. Elhangzott: ez a veszteség jóval nagyobb lenne, ha tavaly február 28-tól nem szűkítették volna a szolgáltatást és nem vontak volna be szeptembertől alvállalkozót tevékenységükbe. Más vállalkozó „nincs a láthatáron”, volt egy válasz a kérdésre, Az élő szolgáltatási szerződés 2012. végén jár le. Akkortól a piac országosan nyitottá válik.

Előkerült az a gazdasági és területfejlesztési bizottságon rögzített vélemény is, miszerint a legutóbbi 15%-os díjemelés alkalmával az Alba Volán vezetői azt ígérték, hogy nem fognak támogatásért az önkormányzathoz fordulni. Most a veszteség fő indoka a példátlan mértékű üzemanyag-drágulás, valamint az, hogy túlméretezett a szolgáltatás, hiszen a járatok átlagos kihasználtsága 20% körüli.

Végül arról döntött a közgyűlés, hogy az Alba Volán megfelelő adatokkal/dokumentumokkal bizonyítsa kérelme megalapozottságát, vonalanként kimutatva a bevételeket és a ráfordításokat. Továbbá munkacsoportot hoz létre a volán teljes városi tevékenységének vizsgálatához. E munkacsoport tagja az önkormányzat részéről a gazdasági és területfejlesztési; a városüzemeltetési, környezetvédelmi és turisztikai; a pénzügyi, valamint a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottságok elnökei. Megállapításaikat a márciusi közgyűlésre kell beterjeszteniük.

*****

Az önkormányzat nyomasztó likviditási helyzete, a megtett és a várható lépések adták a több napirendi pontot is átfogó kérdés- és témacsokrot. Mivel a nyilvánosság számára nem volt hozzáférhető az ezt tárgyaló 19. sorszámú napirendi pont előterjesztése, csak néhány, az ülésen elhangzott megállapításra szorítkozhatunk. Eszerint dr. Dorkota Lajos, városunk parlamenti képviselője ígéretes tárgyalást folytat a K&H Bank illetékeseivel a 2 milliárd forint összegű kötvény 700 millió forintos részének megnyitásáról. Ha sikerül megegyezni, az elmaradt kötelezettségek rendezhetők lesznek. E tárgykörbe tartozik az a képviselői jelzés is, hogy egyes civil szervezetek mindmáig nem kapták meg a tavaly megítélt támogatásukat, ami a működésüket teszi majdnem lehetetlenné. A polgármester válasza: súlyozni kénytelen a városvezetés. Amíg például városi oktatási intézményeknek a kiegyenlítetlen számlák miatt „az utolsó figyelmeztetést” postázzák közüzemi szolgáltatók, hátrébb sorolódnak más kötelezettségek, közöttük az említett civil szervezeteké is.

*****

A Civilek Háza Közalapítvány megszüntetéséről is döntött a közgyűlés, mivel a feladat másként is ellátható. A már korábban nekik megítélt 1 millió forint összegű támogatásból pedig a Munkásművelődési Központban, ahová számos civil szervezet települt át, mozgáskorlátozottaknak alakítanak ki illemhelyet. A civil házat a jövőben hasznosítani kívánja az önkormányzat. Evégett pályázatot hirdetnek. A ház egy részét bérbe adják a keresztény „SILOAM” Nemzetünk Felemelkedését Segítő Közhasznú Alapítványnak egy év időtartamra, azzal a megszorítással: amíg az önkormányzat nem dönt az épület más irányú hasznosításáról.

*****

Némi vihart kavart Kismoni László képviselői indítványa, amelynek a lényege az volt, hogy a játszótereken való dohányzást tiltó helyi rendeletet terjessze ki a közgyűlés az autóbuszmegállók területére is.

Pró és kontra többen érveltek az indítvány támogatása mellett és ellen. Az egészségvédelem éppúgy szerepelt az érvek között, mint a közterület-felügyelők egyéb feladatai. Ahol például sétaút vezet a játszótér mellett, nem érvényesíthető a tilalom. Bírság egyébként sem született a játszótéri dohányzás tilalmát megszegővel szemben, ebből egyetlen fillér sem folyt be a költségvetésbe. A vitát lezáró szavazás elutasította az indítványt.

*****

A közgyűlésen elhangzott információk, további döntések közül kiemelésre érdemes a közfoglalkoztatás idei évre szóló elveinek jóváhagyása, mert módosult a korábbi szabályozás. Tavaly 30 munkáltató összesen 467 főt foglalkoztatott. Az önkormányzat a jövőben pályázat útján igényelhet támogatást rövid- illetve hosszabb időtartamú (az előbbi egyúttal napi 4, az utóbbi 6-8 órás munkaidőt jelent) közfoglalkoztatásra. A közgyűlés támogatta, hogy a város önkormányzata pályázzon mind a rövid-, mind a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatásra. (Úgy tudni, kiírnak a jövőben pályázatot profitorientált gazdasági társaságok számára is).

A West Balkán szórakozóhelyen történt hármas tragédiára utalva Cserna Gábor polgármester bejelentett, hogy egyeztető tárgyalást kezdeményez az önkormányzat a rendőrkapitányság illetékesével, az önkormányzat közbiztonsági referensének, ifjúsági és sportosztály munkatársának, valamint a középiskolák vezetőinek bevonásával. Arról is tájékoztatta a közgyűlést a polgármester, hogy időben benyújtották a pályázatot a táborállási partvédelem munkálatainak támogatásáért. Az időközi választás több-kevesebb ajánlószelvényének önhatalmú kijuttatása miatt (amit tűrhetetlennek nevezett Cserna Gábor és ami meglehetősen nagy visszhangot váltott ki) pedig vizsgálatot kezdeményeznek. Számos képviselői kérdésre (zöld rendelőben rekedt háziorvosok elhelyezési ügye, a januári első közgyűlésre kilátásba helyezett alsófokú oktatási intézmény-átalakítás) viszont későbbi írásbeli választ, illetve közgyűlési előterjesztést ígért a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.