Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 10. 13:31, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Érvénytelenítették a szlovák hatóságok a magyar állampolgárságát felvállaló Fehér István személyi okmányait

Érvénytelenítették a szlovák hatóságok a magyar állampolgárságát felvállaló Fehér István személyi okmányait

Pénteki hatállyal érvénytelennek minősítették a szlovák hatóságok Fehér Istvánnak, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik felvidéki magyarnak a személyi okmányait - közölte az MTI pozsonyi irodájával az érintett pénteken.

Fehér Istvántól pénteken már harmadik alkalommal próbálta bevonni a személyi okmányait a szlovák rendőrség. Miután ennek teljesítését ezúttal is megtagadta, a rendőrségen közölték vele: személyi igazolványát augusztus 10-i hatállyal érvénytelenítették, törölték a schengeni nyilvántartásból, és így az érvénytelen okmányt a jövőben bármikor lefoglalhatják tőle.
A révkomáromi tanárt először még tavasszal a munkahelyén, az iskolában keresték fel a rendőrök, azt követelve, adja le az okmányait, mivel a hatályos szlovák törvények értelmében már nem számít szlovák állampolgárnak. Miután ezt megtagadta, júliusban - több más sorstársával együtt - ugyanezzel az indokkal idézték be a rendőrségre. Az idézésre levéllel válaszolt, amelyben a szlovák alkotmány azon részére hivatkozva tagadta meg okmányai beszolgáltatását, amely kimondja: szlovák állampolgárságától senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani. Fehér Istvánt ezt követően, péntekre ismét beidézték a rendőrségre.
"Ezúttal elmentem a rendőrségre, de a személyigazolványomat inkább el sem vittem magammal, az útlevelemet - amely már lejárt - viszont leadtam, mert nem akartam kétszeres bírságot fizetni" - ismertette a történteket az MTI-nek Fehér István. Elmondta: a rendőrségen a szlovák állampolgársági törvény betűjére hivatkozva kérték tőle az okmányai leadását, ő viszont ezúttal is a szlovák alkotmányra és a vonatkozó nemzetközi jogi normákra hivatkozva tagadta meg ennek teljesítését. Hozzátette: személyi igazolványa beszolgáltatásának megtagadása miatt 33 eurós bírságot róttak ki rá, majd közölték vele, immár érvénytelen igazolványát bárhol és bármikor elkobozhatják tőle.
Fehér Istvánéhoz hasonló idézéseket kapott a rendőrségtől a magyar állampolgárságát nyilvánosan felvállaló többi felvidéki magyar is. Információink szerint ők is megtagadták személyi okmányaik beszolgáltatását. "Magam is kaptam egy idézést a héten, de úgy döntöttem, át sem veszem" - tájékoztatta az MTI-t Boldoghy Olivér, az ügy egy másik érintettje.
"A szlovák hatóságok folyamatos zaklatása és ez a legutóbbi lépése is arról tanúskodik, hogy a szlovák államot hihetetlen mértékben zavarja ezeknek az embereknek a harca a jogaikért" - véleményezte a történteket Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, aki már korábban felvállalta az érintettek jogi képviseletét azokkal a beadványokkal összefüggésben, amelyekkel a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordultak.
A szlovák belügyminisztérium júliusi közlése szerint a 2010 júliusában hatályba lépett szlovák állampolgársági törvény alapján, annak első két éve során 296-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, közülük 25-en a magyar állampolgárság felvétele okán. Bár ezzel kapcsolatos hivatalos adatok nem kerültek nyilvánosságra, az egyszerűsített honosítási eljárás alapján magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számát néhány száz és egy-két ezer közöttire becsülik. A szlovák állampolgársági törvény alapján 3000 euróra büntethető az a személy, aki nem közli a hatóságokkal, hogy megszerezte más ország állampolgárságát is, amennyiben közli, megvonják tőle a szlovák állampolgárságát.
Az első Fico-kabinet idején (2006-2010) elfogadott jogszabály módosítása az ősszel kerülhet a pozsonyi törvényhozás elé. Bár ez a - ismét kormánypárti műhelyből származó - módosítástervezet enyhítéseket tartalmaz, azok a gyakorlatban nem változtatnának a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok helyzetén. A módosítás ugyanis azzal számol, hogy szlovák állampolgárságát csak az a személy tarthatná meg, aki úgy szerzett külföldi állampolgárságot, hogy közben egy meghatározott ideje az adott országban él. Azok, akik úgy kapnának külföldi állampolgárságot, hogy nem fűzi őket "szoros kapcsolat" az adott országhoz, továbbra is elveszítenék szlovák állampolgárságukat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.