Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. December 20. 18:09, kedd | Helyi

Sajtóbeszélgetésen a város adósságai

Sajtóbeszélgetésen a város adósságai

Pintér Attila, az MSZP helyi szervezetének elnöke december 20-án reggeli, kötetlen sajtóbeszélgetésre hívta a médiamunkásokkal. Ezen a város ügyei voltak terítéken.

Kötetlen beszélgetés formáját választotta a médiamunkásokkal való találkozásnak Pintér Attila a szocialisták helyi szervezetének elnöke, közgyűlési képviselő. A cél, mint elővezette, könnyed hangvételű, de a boncolgatott témákat tekintve cseppet sem könnyű évzáró mérlegelés volt a város irányításáról, a városi közgyűlés munkájáról, természetesen az ellenzéki szerepet betöltő MSZP szemüvegén át.
Az érintett témák, megállapítások, vélemények csokra az alábbi:
Az MSZP által meghirdetett őszinteség, szakmaiság, párbeszéd teljességgel hiányzott a többségi frakciót alkotó Fidesz városirányító munkájából. Sőt a polgármesteri hivatal munkatársai is elzárkóznak attól, hogy érdemi információval kiszolgálják az ellenzéki oldal közgyűlési képviselőit. Érdemi párbeszéd nincs. Amit tetéz, hogy például a város készülő közgyűléséhez sem volt módja hozzászólni Pintér Attilának, annyira gyorsan indította el a szavazás menetét a polgármester.
A város anyagi helyzete akár Esztergoméhoz is hasonlítható azzal a különbséggel, hogy itt a többségi frakció adja a polgármestert. A jövő évi költségvetés várható bevételeinek és kiadásainak különbözete több mint 700 millió forint. Amit tetéz, hogy az önkormányzat ki nem fizetett tartozásainak összege mintegy 2 milliárd forint. Arról pedig nincs információ, hogy a két banktól felvett kötvényalapú hitel (becslés szerint ez 15 milliárd forint körüli nagyságrend) mekkora részét költötte el a város. Amikor el kell kezdeni ezen hitelek törlesztését, akkor lesz igazán nehéz helyzetben Dunaújváros. Jelen helyzetben is költségvetési megszorításokat viselnek el a különféle ágazatok. Például az óvodánál ez az összeg 78, az általános iskoláknál 197, a szociális ágazatnál 80, a hulladékgazdálkodásnál 28 millió forint.
A kapkodó döntésekre példa az iskolai összevonás. Először a terv három iskola bezárása volt, amiből egy lett. A Gárdonyi fele üres. A Vasvári és Móricz abszolút indokolatlan összevonásának tervére egy tanácskozáson azt az évet hallotta a helyi pártelnök, hogy „ők is érezzék a helyzet súlyosságát”.
A kilátásokon javíthat valamit az, ha az iparűzési adót 2-ről 2,5%-ra emelik, bár még nem tudni, hogy a jövő évi támogatások és elvonások eredője hogyan alakul. Ez csak a parlamenti végszavazás után tisztázódhat. Az adókivetés terhei máris brutálisak a helyi vállalkozói kör számára, aminek a prognosztizálható következménye számos cég tönkremenetele.
A DVG Zrt. vezérigazgatói tisztéről szóló pályázat kimenetele sem világos. Négy jó pályázat érkezett. Ennek ellenére érvénytelennek nyilvánították a pályázatot. Indokolás nélkül. Majd mindössze 5 hónapra bízták a feladat ellátását Oszlánczki Tibornéra.
A DVCSH Kft. szinte állam az államban. Beszedi a szennyvíztisztítási díjat is, de nem adja tovább a DSZSZ Kft.-nek. A körbetartozások ügyében sem lehet tisztán látni. A hulladékgazdálkodás sincs sínen. Jelenleg Adonyba viszik a város kommunális hulladékát. Ha az a lerakó betelik, még nagyobb lesz a szállítási távolság, az eddiginél is nagyobb lesz a költség. A megoldás pedig elodázódik.
Zárszóként Pintér Attila kiemelte, hogy szakmai alapon össze kellene dolgozni, a város érdekében. A szocialisták készek erre, ám ehhez őszinte partneri viszonyra lenne szükség, nem olyan döntésekre, amelyek felrúgják a pártegyeztetésen nyugvó megállapodásokat. Utalt itt egy MSZP-s bizottsági elnök lecserélésére, amire korábban nem volt példa.
Végül a lakosságnak szóló boldog karácsonyi kívánsággal ért véget a sajtótalálkozó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.