Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Szeptember 09. 11:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI - fotók:illusztráció

Se elbocsátás, se felvétel - a munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

Se elbocsátás, se felvétel - a munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

A magyarországi munkaadók többsége, 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást a következő negyedévben, míg 10 százalék munkaerő-felvétellel, 7 százalék pedig elbocsátásokkal számol.

Ez derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből, amely 750 hazai munkáltató megkérdezésével készült.
A cég MTI-hez eljuttatott, keddi közleménye szerint optimisták az építőipar és a gyártás munkaadói, de romlottak a kilátások a vendéglátás területén, mivel a munkaadók már a szezon végével számolnak.

Annak ellenére, hogy a várakozások csaknem minden ágazatban és régióban romlottak, a vállalkozások méretétől függetlenül a mutató pozitív tartományban maradt, a gyártás területén pedig a legjobb mutatót produkálták a munkaadók 2009, vagyis a felmérés magyarországi kezdete óta - olvasható a közleményben.

A felvételt és elbocsátás tervezők különbségéből számított munkaerő-piaci mutató szezonálisan kiigazított értéke plusz 4 százalékon áll, ami az előző negyedévhez képest 4 százalékpontos gyengülés, éves összehasonlításban azonban 6 százalékpontos növekedés.

A Manpower csoport most először a vállalkozások mérete szerint is vizsgálta a kilátásokat: a kutatás szerint a nagyobb és közepes vállalkozások mutatói erősebbek (plusz 11 százalék), mint a kis- (+3 százalék) és a mikrovállalkozásoké (+8 százalék).

Bővülés azokban az ágazatokban várható, amelyeket leginkább a közepes- és nagy, multinacionális cégek uralnak és alapvetően exportra termelnek - mondta a közlemény szerint Kiss Judit, a Manpower Hungary ügyvezetője. Hozzáfűzte, a multinacionális cégek várakozásait sokkal inkább a rendelésállomány befolyásolja, mint a magyarországi munkaerő-piaci trendek, ezzel szemben a kis- és mikrovállalkozások jobban függenek a hazai környezettől.

Se elbocsátás, se felvétel - a munkaadók 80 százaléka nem tervez létszámváltoztatást

A kilenc vizsgált szektorból hatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a negyedik negyedévben a munkaadók. A legnagyobb bővülés a gyártás területén várható, ahol a munkaerő-piaci mutató plusz 19 százalékon áll. Ezt követi az építőipar plusz 10, és a vendéglátóipar plusz 7 százalékos mutatóval. A köz- és szociális szférából, valamint a nagy-és kiskereskedelem területéről egyaránt plusz 5 százalékos mutatót jelentettek. Ugyanakkor a mezőgazdaság mutatója mínusz 5 százalékon áll.

Az előző negyedévhez képest kilenc szektorból hétben romlottak a kilátások. A legnagyobb, 11 százalékpontos csökkenést a vendéglátóiparban regisztrálták, de 8, illetve 6 százalékpontos csökkenést jelentettek az építőipar, valamint a közüzemi szolgáltatások területéről is.

Éves összehasonlításban hat szektor munkaadói várnak növekedést. Kiemelkedően magas, 18 százalékpontos növekedést jelentettek az építőipari munkaadók, míg 15, illetve 14 százalékponttal javultak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén. 11 százalékponttal erősödött a köz- és szociális szféra, míg 9 százalékponttal a nagy- és kiskereskedelem mutatója. Tavalyhoz képest három ágazat mutatója gyengült, a legnagyobb mértékben, 5 százalékponttal a pénzügyi és üzleti szolgáltatásoké.

A munkaadók a munkavállalók létszámának bővítésére számítanak a következő negyedévben nyolcból hét régióban. A legoptimistább tervekről a közép-magyarországi régió munkaadói számoltak be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni