Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 16. 21:34, péntek | Helyi

Sétány, játszótér, sportpálya, dísztér – átalakulhat a városközpont

Sétány, játszótér, sportpálya, dísztér – átalakulhat a városközpont

Nézem a látványtervet. Egy gyönyörű díszmedence a hajdani Lenin-szobor helyén. A feltöredezett beton helyett térkő, sétány vezet a Duna-partig, ahol játszótér, sportpályák…

ehhez lebontják a házasságkötő terem egy részét, hogy kisétálhassunk a dunai panorámához. Az autók a polgármesteri hivatal mögött parkolhatnak csak, az új-Vasmű út elejéről egy körforgón keresztül juthatunk oda. Igen, a terveket nézve végre és bizonyosan nekünk is lesz gyönyörű városközpontunk, olyan térrel, ami nem csupán szép a szemnek, hanem igazi közösségi találkozóhellyé is válik. Városunk polgármestere Cserna Gábor büszkén jelentette be a sikert:

A funkcióbővítő városrehabilitációra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez beadott pályázatunk sikerre vezetett, így 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, önrész nélkül valósulhat meg belvárosunk megújulása.

Kiss Tibor, a Dunaújvárosért díjazott Quimby együttes frontembere a díjátadó ünnepségen jelentette be, ha kész a tér, akkor ők szívesen felavatják egy nagyszabású utcai koncerttel.

A terv impozáns, a siker elismerésre méltó.

  • Igazi közösségi terünk lehet díszmedencével, pihenő padokkal, zöld felületekkel, a tér további részét reprezentatív térburkolattal látjuk majd el - hangsúlyozza a polgármester. – Sétány vezet ki a felső Duna-partra, ahol egy nagyméretű, több korosztály igényeit kiszolgáló belvárosi játszótér és egy sportpálya várja a fiatalokat
  • Mi lesz a házasságkötő terem sorsa?
  • A házasságkötő terem a felújított, megújult és átalakított C-szárnyban kap helyet az anyakönyvi hivatallal együtt. Az épület konferenciákra, koncertekre, előadásokra egyaránt alkalmas lesz, de akik egy kávé mellett beszélgetni szeretnének, annak is meg lesz ott a lehetősége.

  • A városközpont kialakítása a forgalmi rend változásával is együtt jár…

  • Igen, nem lehet majd behajtani a Dózsa György útról, csak az új Vasmű úti körforgónál lehet a hivatal mögé eljutni. Ott a korábbinál jóval több parkolót alakítunk ki, összességében kétszáznak lesz helye, s biztonságosabbá válik a kerékpárral közlekedés is.
  • Polgármester úr, mindezt miből, mikortól és milyen ütemben?

  • A beruházás teljes költségét az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, így e döntés értelmében városunk 1.8 milliárd forint pályázati forráshoz juthat. Most a korábbi tervekhez képest magasabb támogatási összeg áll a rendelkezésünkre, s nem kell biztosítani a városnak önrészt sem. A korábbi elképzelésekhez képest sokkal kedvezőbb helyzetbe került városunk. A közbeszerzési eljárás már folyamatban, remélem, minél előbb elkezdődhetnek a munkák, először a körforgó kialakításával, majd a C-szárny átalakításával folytatjuk, az előírásoknak megfelelően 2014-ben be kell fejeznünk a városközpont kialakítását.

  • Nem mindennapi siker ez városunknak…

  • Valóban büszke vagyok arra, hogy városunk maradandó értékkel gazdagodik, s remélem, hogy hasonlóan sikeres lesz a most elbírálási szakaszban lévő másik pályázatunk is, amelyben a Római városrészben lakók életminőségét szeretnénk javítani, házak hőfizikai állapotának javításával, közösségi terek, helyiségek létrehozásával, új burkolatokkal, térfigyelő kamerákkal. Amennyiben ez a pályázat is sikerrel jár, abban az esetben újabb 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez juthat városunk. És van még további jó hírem is, hamarosan elkezdhetjük az irodaház felújítását is. A város úgy döntött, hogy a földszinten kialakítandó üzleteket nem adja el vállalkozóknak, hanem saját maga építi meg, s adja bérbe, ezáltal folyamatosan termelje számunkra a bevételt. Gyarapodni akarunk, nem kiárusítani értékeinket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.