Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 13. 21:24, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sierra Leone is kéri a kísérleti gyógyszereket

Sierra Leone is kéri a kísérleti gyógyszereket

Az egyre riasztóbb afrikai ebolajárványban súlyosan érintett Sierra Leone is szeretne hozzájutni a kísérleti gyógyszerekhez – jelentette be az egészségügyi minisztérium szóvivője kedden Freetownban. Kanadában ezzel párhuzamosan azt közölték, hogy az ország tárgyalásban áll az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) saját ebolagyógyszerének elterjesztéséről.

A mostani járványban immár ezernél több halált okozó ebola ellen bizonyítottan hatékony gyógyszer még nem létezik. A WHO etikai bizottsága kedden hagyta jóvá az eddig nem engedélyezett, kísérleti gyógyszerek alkalmazását. Ezekből elsőként várhatóan Libéria részesedik.

A világszervezet egy szóvivője elmondta, hogy támogatják Sierra Leone kérését, és készek segíteni abban, hogy ez az ország is hozzájusson a gyógyszerhez.

A Sierra Leone-i kormányzat a közlések szerint a ZMapp orvosságot gyártó amerikai céggel vette fel a kapcsolatot. Egyelőre azonban nem biztos, hogy ehhez a szérumhoz juthat hozzá, mert az amerikai vállalat nem sokkal korábban azt jelezte, hogy jelenlegi készleteit már odaígérte „egy nyugat-afrikai országnak”.

Kanada tárgyal a WHO-val

Kanadában kedd este jelentették be, hogy az ország tárgyalásban áll a WHO-val saját fejlesztésű ebolagyógyszerének forgalmazásáról. A brit Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a kanadai közegészségügyi intézet egyik vezetője azonban azt is elmondta, hogy egyelőre csak kis tartalékkal rendelkeznek az oltóanyagból, és 4-6 hónapba telik, amíg legyártanak egy nagyobb mennyiséget.

Újabb halott Nigériában

Újabb ember halt meg ebolavírus okozta fertőzésben Nigériában, ezzel már háromra nőtt a járvány áldozatainak száma a nyugat-afrikai országban – közölte szerdán az AFP francia hírügynökség. A tájékoztatás szerint a 36 éves férfi a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) lagoszi irodájában dolgozott. Az áldozat kapcsolatban volt az amerikai Patrick Sawyerrel, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársával, aki július 25-én halt meg Nigériában.

Szükségállapotot hirdetett ki Nigériában múlt pénteken Goodluck Jonathan elnök az ebolajárvány miatt, amelynek megfékezésére jóváhagyta egy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalap elkülönítését. A WHO pedig nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai ebolajárványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 11-én közölte, hogy meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).