Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Január 19. 21:34, csütörtök | Helyi

Skandalum! Miatta bedőlhet a DVCSH, de még a város is!

Skandalum! Miatta bedőlhet a DVCSH, de még a város is!

Jórészt jó hangulatú közgyűlésnek lehetett tanúja 2012. 01. 19-én a város egy igen súlyos ügytől, a DVCSH Kft. és a DSZSZ Kft. egymáshoz feszülésétől (per és csődeljárás) eltekintve.

Hatvan év. Két emberöltő. Immár ekkora időléptékű Dunaújváros újkori történelme. Ezzel szembesültek az év első közgyűlésére érkezők a Vasvári Pál Általános Iskola korhű kiállításának (fotóink) köszönhetően.


A közgyűlés egyik napirendi pontja is a város elsőként elkészült iskolájának ügyével, nevezetesen a tanintézet álláshely-fejlesztésével foglalkozott. A kért időleges fél-állást indokoltsága miatt megszavazta a közgyűlés. Cserna Gábor polgármester bejelentette, hogy az iskola igazgatója –betegsége okán – felmentését kérte és az igazgatói teendőkkel a jelenlegi helyettest Kovács Erzsébetet bízta meg.


Ami a várost is bedöntheti!


Pintér Tamás hozzászólása indította el a polgármestei beszámoló (1. napirendi pont) leg-leg (a jelzők ide felsőfokban illeszthetők) maradjunk annyiban, legveszélyesebb ügyéről a vitát. Azt mondta el, hogy 29 órán át tisztítatlanul ömlött a város szennyvíze a Dunába, mert a DVCSH Kft. nem utalja át a befizetett díjak szennyvíztisztítási részét a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató (DSZSZ) Kft.-nek és nincs pénz vegyszerre, munkabérekre.
A DSZSZ ügyvezető igazgatói: Antal Lajos, majd Nemcsek Tibor az alábbiakat mondták el: Kérik a város vezetőit, hogy tegyenek érdemi lépéseket az évek óta fennálló áldatlan helyzet orvoslására. Nemcsek Tibor továbbment. Felolvasta a székesfehérvári törvényszék első fokú (nem jogerős) döntését, mely szerint a DVCSH köteles 624 millió forint elmaradt szennyvíztisztítási díjat kifizetni a DSZSZ-nek. Ebből az összegből 235 millió forint máris végrehajtható. Azért hogy járandóságuk legalább egy részéhez hozzájussanak, kénytelenek mielőbb kérni a végrehajtást. Az összes követelésük kamatokkal együtt több a háromnegyed milliárd forintnál is. Ez az áldatlan helyzet családi tragédiát is okozott már. Nemcsak a szükséges vegyszereket nem tudta beszerezni a DSZSZ, jóideig bért sem tudott fizetni alkalmazottainak. Emiatt volt, aki nem tudta hitelét törlezteni, a bank pedig felmondta a hitelszerződést…
Szepesi Attila gazdasági alpolgármester nyomatékosan felszólította arra a város cégeinek a vezetőit, hogy üljenek le, egyezzenek meg. Tűrhetetlen, a város gazdaságának többlet-teher egy végrehajtás és inkasszó, amely bedöntheti a DVCSH-t, ami pedig elvezet a város csődjéhez. Ezt feltétlenül el kell kerülni!
Nemcsek Tibor újból szót kért: A DVCSH szerződésben vállalta a díj folyamatos átutalását, mégsem utalja a DSZSZ havi 30 – 35 millió körüli járandóságát. 2008 óta halmozódik a tartozás.


Új katasztrófavédelmi irányítás


Cserna Gábor – ugyancsak a polgármesteri tájékoztató keretében – bejelentette, hogy idén január 1-től módosult a katasztrófavédelem irányítási rendszere. Az operativ törzs parancsnoka Varga Ernő lett (az eddigi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka) helyettese pedig a megyei katasztrófavédelem dunaújvárosi kirendeltségvezetője Lóki Richárd, sajtószóvivő pedig Somogyi Kitti.
Téma volt még a központi sporttelep elbontása. Tóth Kálmán szóvá tette, hogy az elbontott törmeléket Kisapostag határában rakták le, amiért rendőrségi feljelentés is történt. Az is elhangzott: ISD Dunaferr Zrt. befogadná a törmeléket.


Zöld út a kórházi családi napközi előtt


A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet 1,3 millió forintot nyert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium családbarát munkahelyek kialakításának támogatására hirdetett pályázatán.
A kórház a Vasmű úti rendelőintézet üresen álló hátsó traktusában, a mentőállomás korábbi helyén fogja a családi napközit kialakítani. A rendelkezésre álló alapterület 168 m². Három csoportszoba lesz ott kialakítható, szobánként 7 -7 gyermek számára.
A családi napközi azért fontos, mert a kórház több mint nyolcszáz dolgozója között sok a kisgyermekes anya. A nővérek munkarendje nem igazodik a városi gyermekintézmények délutáni zárásához, napi szolgálati idejük reggel 7-től este 7 óráig tart, amint részletezte a közgyűlésben dr. Mészáros Lajos főigazgató főorvos.
A mentőállomás helyén a családi napközi kialakítása mintegy 12 millió forintba kerül, amit saját költségén végeztet el a kórház. Mivel a kórházi bérek országszerte, így Dunaújvárosban is alacsonyak, az alkalmazottak megelégedettségét javíthatná a családbarát többletszolgáltatás.
A fenntartás egy részét (napi 390 forint) a dolgozók térítése fedezné, másik részét az évi negyedmillió forint/fő állami normatíva. A működtetéshez szükséges személyi állományt belső humán erőforrásból tudja biztosítani a kórház. A közgyűlés végül támogatta a kórház javaslatát.


Városrekonstrukciós pályázat, újra


A megyei jogú városok számára kiírt, majd visszavont városrehabilitációs pályázat újbóli benyújtásáról is döntött a közgyűlés. A visszavonás oka az előírt magántőke hiánya volt. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint új, átdolgozott pályázat benyújtására nyílik lehetőség, előreláthatólag idén tavasszal, lényegében az előző pályázathoz hasonló tartalommal (a felső Duna-partig vezető sétány kialakítása, a városháza „C” szárny átépítése, a mai házasságkötő épületrész elbontása, körforgalmú csomópont a Vasmű út Aranyvölgyi út találkozásánál).
Ehhez ismét elengedhetetlen a magántőke részvétele, amit meg lehet oldani az új terv szerint az Irodaház földszinti helyiségeinek üzlethelyiségekké alakításával. Ennek alapja a Ház-Plusz Kft. által készített, az Irodaház átalakítására vonatkozó vázlatterv. Amelynek fő vonalai az alábbiak: Az épülettömb évek óta üresen álló, volt rendőrkapitánysági szárnyában körülbelül 20 – 26 lakás lenne kialakítható, amelyek becslés szerint szerkezetkész állapotban 7 – 10 millió forint közötti áron értékesíthetők lennének. Az így elérhető bevétel 160 - 200 millió forint közötti összeg lehet.
Az Irodaház tervezett átalakítása magába foglalná az alapvezetékek kicserélését az egész épületben, a földszinti üzlethelyiségek kialakítását, a homlokzat felújítását, lift beépítését az épületbe, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészíttetését mind alakásokra, mind a földszinti üzletekre, a megosztási vázrajz elkészíttetését, az osztatlan közös terek megvásárlását (a társasháztól) és azok kialakítását. Mindezek költségeinek becsült összege a tervezet szerint kétötöde ((60 – 80 millió forint) a lakások értékesítéséből származó bevételnek.
A közgyűlés döntött arról, hogy a pályázat első fordulójakor a DV N Zrt.-nek (Dunaújvárosi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.) már átutalt 6,2 millió forintot fel kell használni az újabb pályázat előkészítéséhez. A további nevesített teendők: A Ház-Plusz Kft. vázlattervére alapozva többek között el kell készíttetni az Irodaház átalakításának engedélyezési és kiviteli terveit, majd a tervek ismeretében el kell kezdeni a kialakítandó lakások árusítását.

Támogatás kerékpárút pályázatokhoz

A napirendi pontok között szerepel hét helyi rendelet újraalkotása, amit felsőbb jogszabályok írtak elő. E körbe tartozik a közterületek használatát szabályozó rendelet, a közterület-felügyeletről szóló, a térítési díj- és tandíjfizetési kötelezettségről szóló rendelet, a piacokról és vásárokról, a közterületek tisztán tartásáról, a településkép alakításáról és a városképvédelmi tervtanácsokról szóló helyi rendelet, ezeket vita nélkül szavazta meg a testület.
Számottevő vita övezte viszont a kerékpárút-fejlesztésére irányuló pályázaton való részvételről szóló előterjesztést. Tóth Kálmán hiányolta az előterjesztésből a konkrétumokat, megemlítve, hogy sokan járnak munkába kerékpárral például Baracsról, Nagyvenyimről és még többen tennék ezt, ha lenne kerékpárút.
Cserna Gábor polgármester – aki egyébként a legutóbbi közmeghallgatás alkalmával ígéretet tett arra, hogy a jövőben élni fog a város a kerékpárút-pályázatok lehetőségével – támogatólag szólt a vitához, megjegyezve, hogy ezúttal elvi döntést tartalmaz az előterjesztés. Amit meg is szavazott a közgyűlés.

Két - a meghívóban jelzett - napirendi pontot levett a tárgyalandók közül a közgyűlés további egyeztetés szükségessége okán. Ezek: az idei költségvetés koncepciójának harmadik változata, valamint az Innopark Kft. és a Kistérségi Turisztikai Kft. összeolvadásáról szóló előterjesztés.

(csgy)

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Elakadni látszik a politikai gumicsont


Egy múltból eredeztetett vélemény: Nem sokkal elkészülte után vált politikai gumicsonttá a szennyvíztisztítás díjfizetésének ügye. Egy civil közgyűlési képviselő (aki már nem tagja a testületnek) kezdte firtatni a szennyvíztisztító számlázásának a jogosságát. A „kezdeményezés”, sok órányi időt kötött le a közgyűlésben és azon kívül is. Téma lett a helyi médiában is. A hallottakon felbuzdulva a lakosság egy része mellőzte a díjfizetést. Végül a bíróságnak kellett döntenie. Több fordulóban született meg az a jogerős verdikt, hogy a szennyvíztisztítás a szennyvízelvezetés néven ismert szolgáltatás része. Ezért a tisztítási díjat a csatornadíjba kell beépíteni. A továbbiakban a DVCSH Kft. utalja tovább a beszedett díj szennyvíztisztításra vonatkozó részét a különálló gazdasági szervezetnek, a szennyvíztisztítónak.
Ez a bírósági döntés nem oldotta meg a problémát, sőt. Vitatni lehetett, mennyi az annyi, mi a számlázásért, adatkezelésért felszámítható járandóság, a késve, illetve nem fizetők miatti kintlevőségen hogyan kéne osztozni, stb. Per pert követett a továbbiakban is a birtokon belüli és azon kívülre kényszerített szennyvíztisztító között.
Az egykori politikai küzdelem „gyümölcse” az áldatlan mai helyzet. Amelyből nehéz kivezető utat találni. Pedig a város érdeke azt kívánná.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.