Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 12. 13:35, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Őskori településekre bukkantak a sivatagban

Őskori településekre bukkantak a sivatagban

Őskori településeket, temetőket, kutakat tárt fel egy lengyel régészeti expedíció az elmúlt öt év során az észak-kuvaiti sivatagban.

Piotr Bielinski ásatásvezető régész arról számolt be, hogy az Esz-Szabia sivatagban a Kr. e. 4800 és 4500 közötti időszakból származó, az úgynevezett ubaid kultúrához tartozó leletekre bukkantak – olvasható a Kuwait Times angol nyelvű kuvaiti hírportálon.

Az egykori települések igen közel helyezkednek el egymáshoz, így biztosra vehető, hogy több száz főből álló közösség telepedett meg a térségben. „Értékes cserépedények és szerszámok sokasága, valamint rengeteg egyéb lelet került elő. Némely tárgy rendeltetése könnyen felismerhető, másokét nehezebb megmagyarázni” – ismertette Piotr Bielinski, aki szerint a nagyobb településeken folyt az áru „ipari” termelése, amelyet Mezopotámiába szállítottak.

A kutató elmondta: egyelőre nem tudják, miért éppen Esz-Szabiát választották a letelepedésre, és hogyan élhettek ott meg, maradhattak életben az egykori lakók. „Rengeteg a nyitott kérdés, de folytatjuk a kutatásokat, hogy feltárjuk Kuvait őskori történelmét” – ígérte Bielinski.

Ubaid az Úr városától 6 kilométerre lévő régészeti helyszín, amelyről a Kr. e. 5900 és 4300 közötti kultúrát elnevezték. Az ubaid kultúrára jellemző kerámiák szinte egész Mezopotámiában, minden fontos lelőhelyen megtalálhatók, típusai alapján a korszakot négy időszakra bontják. Az elsőre sötét festésű kerámia jellemző, a második időszakban készített festett kerámiákon a mintát a festetlen részek adják ki, mintegy „negatívként”. A harmadik és a negyedik szakaszt késő ubaid kornak is szokták hívni, amely Kr. e. 5400 táján egy új, egyszerű festett kerámia megjelenésével kezdődött.

Címkék: Kuvait

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.