Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Április 27. 14:38, péntek | Helyi
Forrás: Szent Pantaleon kórház

Sok minden módosul a kórházállamosítás után

Sok minden módosul a kórházállamosítás után

Solt és Dunaföldvár vagy Sárbogárd és környéke a dunaújvárosi intézményhez kerül.

Május elsejétől állami tulajdonba kerül kórházunk. Több kérdésben folynak még egyeztető tárgyalások a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI, valamint az Országos Tisztiorvosi Főhivatal (OTH) és az Egészségügyi Államtitkárság illetékeseivel.

Térséghatár

Dunaújváros speciális elhelyezkedésű, három régió határán fekszik. A környező lakosságot hátrányosan érintené a zárt térséghatár, hiszen a statisztikai adatokból is kiderült és a GYEMSZI egyeztetésen is megerősítést nyert, hogy ellátjuk a Tolna megyei Dunaföldvár lakosságát, valamint a dunaújvárosi híd Bács-Kiskun megyei oldalán Tass, Szalkszentmárton, Dunavecse, Apostag, Dunaegyháza és Solt települések lakosságát. Kértük, a döntéshozókat, hogy ezek a területek ellátási kötelezettségünkhöz tartozzanak az általunk képviselt progresszivitási szinteken.

Vállalhatónak tartjuk a Sárbogárdi térség lakosainak fekvőbeteg-ellátását is, akik jelenleg Székesfehérvárhoz tartoznak. Egyeztettünk a megyei kórház vezetőjével és abban egyeztünk meg, hogy amennyiben Dunaújváros megkapná a Duna túlpartján lévő települések és Dunaföldvár ellátási kötelezettségét, úgy nem tartaná célszerűnek a Sárbogárdi kistérség dunaújvárosi ellátási körzethez tartozását, mert a lakossági igény, illetve a közlekedési feltételek is inkább a megyei kórházhoz kötné őket, bár a távolság Dunaújvárostól kisebb. Ha azonban sem a Sárbogárdi, sem a fent említett más térségekhez tartozó területeket nem kapná meg Dunaújváros, úgy ellátó struktúrája kihasználatlan és fenntarthatatlan maradna, a lakossági ellátás pedig jelentősen nehezülne a 80-90 km-re lévő kórházak nehéz megközelíthetősége miatt.

Támogatjuk a székesfehérvári kórház azon igényét is, hogy a dunaújvárosi területekről azok a progresszív ellátások, melyek jelenleg Fejér megyén kívülre lettek szervezve és elláthatók a székesfehérvári kórházban (invazív kardiológia, ortopédia, stroke), a megyei kórházhoz kerüljenek. Támogatjuk továbbá a megyei kórház azon törekvését, hogy betegérdekből a Siófoki térségből is Székesfehérvárra legyenek szervezve a hasonló ellátások. Ez a betegút szervezés ideális viszonyokat teremtene a régióban (Siófok térség időkorlátos ellátási területeit is ideértve).
Ágyszám és progresszivitási szintek

Ezekben a kérdésekben széles körű egyeztetést folytatott a szakma az adott szakmai kollégiumokkal, akik – tudomásunk szerint – szintén a következőket képviselik a GYEMSZI felé is.

Intézményünk három egységétől vennének el ágyakat. A fül-orr-gégészeti fekvőbeteg ágyakból 12-t, a szemészetről 8 ágyat, valamint a sebészet, illetve traumatológia mátrix egységekből összesen 10 ágyat, tehát intézményi szinten 30 aktív ágyat vennének el, azonban a fül-orr-gégészet és a szemészet vonatkozásában speciális helyzetünkre tekintettel ezt túlzónak tartjuk.
Fül-orr-gégészet

A jelenlegi 27 ágyat a javaslat 15-re csökkentetné, azonban az osztály mutatói az országos átlagot meghaladják (CMI 0,65, az országos 0,63-hoz képest). Végzünk parotis sebészetet és dobűri sebészetet, a szakorvos létszám rendelkezésre áll. Szeretnénk elérni, hogy legalább 20 ágy maradhasson az osztályon, hiszen a fül-orr-gégészeti beavatkozások jelentős része nem váltható ki egynapos sebészettel, még a tonsillectomia sem. A II-es progresszivitási szinttel egyetértünk.
Szemészet

A jelenlegi 23 ágyat 15-re tervezik csökkenteni, azonban az osztályon jelentős számú (évi átlag 70 db) vitrectomiát és retina sebészetet végeznek, melyeket még a környező megyei kórházakban sem. Legalább 20 ágyat, illetve az ágycsökkentésnek megfelelő számú nappali ellátást biztosító ágyat szeretnénk megtartani. A II-es progresszivitási szinttel egyetértünk.
Belgyógyászat

A belgyógyászati struktúrán belül kértük nevesíteni a jelenleg is működő

10 nefrológiai ágyat (kórházunkban művese állomás működik és több nefrológus áll rendelkezésre),

12 diabetológiai ágyat (több évtizedes hagyományai vannak és országosan elismert a diabetológiai ellátásunk),

40 kardiológiai ágyat (szinte valamennyi noninvazív kardiológiai diagnosztikai és terápiás eljárást végzünk és megfelelő számú kardiológus szakorvos áll rendelkezésre).

A haematológia, valamint a külön osztályként működő gasztroenterológia II-es progresszivitási szintjével egyetértünk.

Természetesen, ezen specialitások megnevezésének fenntartása a meglévő belgyógyászati ágyszámon belül történne, tehát nem eredményezne ágyszám-, csak progresszivitási szint növekedést.
Nőgyógyászat

A tervezet szerint az osztály I-es progresszivitási szintet kapna, amely méltánytalan egy olyan nőgyógyászattal szemben, mely az utóbbi 11 évben 426 új nőgyógyászati tumoros eset közül 168 radikális műtétet végzett. Ilyen mutatókkal a környező megyei osztályok sem rendelkeznek. Kértük a radikális műtéti lehetőséget és a II-es, sőt, akár a III-as progresszivitási szint megítélését. A javaslat szerint a szülészet-nőgyógyászati szakma szétbontását követően 10 nőgyógyászati és 38 szülészeti ágy kerülne meghatározásra, melynek arányát szeretnénk megváltoztatni úgy, hogy a nőgyógyászati szakma 18 ágyon, míg a szülészeti 30 ágyon működhessen, tehát ágyszám növekedés itt sem jelentkezne.
Pszichiátria

A jelenlegi javaslat I-es progresszivitási szintet tartalmaz, azonban az osztály szakmai tevékenységét figyelembe véve kérnénk a II-es progresszivitási szint megállapítását.

Kérést juttattunk el a GYEMSZI felé, vegyék figyelembe, hogy a dunaújvárosi kórház ellátó struktúrája messze meghaladja az átlag városi kórházakét, azonosnak tekinthető a kisebb megyei kórházakéval. Számos klinikai területen (diabetológia, szemészet, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat) egészen magas szintű ellátási formák alakultak ki és ezeket nem tartanánk célszerűnek lerombolni vagy áthelyezni olyan ellátó helyekre, ahol kevésbé magas szinten állnak rendelkezésre a tárgyi és személyi feltételek.

Kéréseinket a DMJV közgyűlése 2012. április 26-ai ülésén támogatta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.