Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 30. 15:46, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Soltész Miklós: jó döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése

Soltész Miklós: jó döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése

Soltész Miklós szerint fontos és jó eredményeket hozó kormányzati döntés volt a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése 2010-ben, hiszen az eltelt években jelentősen csökkent az igazolatlan hiányzások száma az oktatási intézményekben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára ezt csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón mondta.
Soltész Miklós közölte: a legutóbbi három tanévben 22, 15, illetve 30 százalékkal csökkent az iskolai igazolatlan hiányzások száma az előző esztendők mutatóihoz képest.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az intézkedés különösen a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szempontjából fontos, hiszen felzárkózásuk alapja az iskolai tanulás.
Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP-kormány 2010-ben az első intézkedései között hozta meg a családi pótlék fizetésének iskolalátogatáshoz kötését, melyet lépcsőzetesen vezettek be.
Az első évben felfüggesztették az 50 órától igazolatlanul többet hiányzó gyermekek utáni családi pótlék kifizetését, de természetben megkapták a juttatást az érintett családok. A második évben a 16. életévüket betöltöttek esetében viszont teljesen megszüntették a pótlékot, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás, míg a harmadik évtől kezdődően már életévtől függetlenül minden gyermekre vonatkozik az előírás.
Az államtitkár szerint az intézkedést bírálóknak nem volt igazuk akkor, amikor szegénységellenességet emlegettek. A döntés éppen a nehéz sorsú családokat és a gyermekeket szolgálta: olyan kötelezettséget állított fel számukra, ami a hátrányaikat leküzdő tanulás fontosságát erősítette és erősíti - mutatott rá.
A sajtótájékoztatón az államtitkár kitért a rászorulókat segítő ingyenes óvodai, iskola és kollégiumi étkeztetésre is. "Hatalmas előrelépésnek" nevezte, hogy a rendelkezésre álló központi forrást 83 százalékkal, 24 milliárd forinttal növelték eddig.
Ugyanakkor bírálta az előző MSZP-SZDSZ-es kormányokat, amiért a gyermekétkeztetést segítő adományokra általános forgalmi adót vetettek ki, s ezzel - mint fogalmazott - "tönkre tették a karitatív szervezetek" tevékenységét.
Petneházy Attila színész, akit a Fidesz-KDNP képviselőjelöltként kíván indítani az áprilisi országgyűlési választáson, a sajtótájékoztatón elmondta: a családi pótlék iskolalátogatáshoz kötése Nyíregyházán 47 százalékkal csökkentette eddig az igazolatlan hiányzások számát, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei átlag 31 százalékos mértékű.
Megemlítette, hogy a nyíregyházi önkormányzat az oktatási intézmények, óvodák, általános és középiskolák fejlesztésére az elmúlt három évben több, mint 1,5 milliárd forintot fordított, hogy javíthassa a tanítás feltételeit.
Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere hozzátette: a fejlesztésekhez a helyhatóság 10-15 százalékos mértékű saját forrást biztosított, illetve a támogatott beruházások mellett költségvetéséből mintegy 50 millió forintot költött önerős korszerűsítésekre.

Címkék: Kormány-oktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során