Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2012. Február 28. 14:13, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejtekből petesejteket? - új lehetőségek a terméketlenség megoldására

Őssejtekből petesejteket? - új lehetőségek a terméketlenség megoldására

Egy nap lehetővé válik majd, hogy a tudomány végtelen mennyiségű petesejtet biztosítson a terméketlen nők számára - mondják brit kutatók.

Akik megmutatták, hogyan lehetséges olyan őssejteket találni a felnőtt nők szervezetében, amik laboratóriumban spontán új petéket termelnek.

A Nature Medicine című folyóiratban publikált tanulmány szerint további, egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy ezek a peték alkalmasak a megtermékenyítésre.

Egy brit szakértő és csapata talált és különválasztott olyan őssejteket, melyek a termékeny korú nőknél petéket termeltek a petefészkekben. Ezt egy DDX4 nevű protein keresésével valósították meg, amely eltért az őssejtek felszínéhez képest. Ez lehetővé tette a kutatóknak hogy 'kihalásszák' a megfelelő sejteket. Amikor laboratóriumban megnövesztették ezeket, a sejtek spontán érett petéket produkáltak, amelyek úgy néztek ki és úgy viselkedtek, mint a testben található petesejtek. A sejtek érettek voltak és élő emberi petefészek sejtjeivel vették körül őket, amiket egerekbe beültettek - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 11:55, péntek | Belföld

Kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

2020. Október 23. 10:46, péntek | Belföld

Halálos baleset történt egy vasi kalandparkban

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este az MTI-t.

2020. Október 23. 09:59, péntek | Belföld

Meghalt 47 beteg, több mint 2000-rel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken