Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2012. Február 14. 12:42, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Őssejtekkel gyógyították a szívroham 'sebeit'

Amerikai orvosok egy szívroham miatt keletkezett károsodást, a beteg saját szívéből nyert őssejtek felhasználásával gyógyítottak meg.

A kísérlet során a hegszöveteket megfelezték. A kutatók azt állítják: a szív izmainak egyedülálló növekedése is megfigyelhető volt.

Szívroham akkor következik be, amikor a szívnek nem jut elég oxigén, mert például egy vérrög gátolja a vér áramlását a szervbe. Ahogy a szív gyógyul, az elhalt izom helyére hegszövet kerül, mivel azonban ez nem úgy lüktet, mint a szívizom, a vér pumpálásának képessége csökken.

Jelen tanulmány során a kutatók azt tesztelték, mi történik, ha a beteg szívéből őssejtet vesznek.

A szívrohamot követő egy hónapban egy csövet helyeztek egy páciens nyakának egyik vénájába, majd ezt egészen a szívéig tolták le. Ezt követően egy fél mazsola nagyságú szövetmintát vettek a szív szöveteiből.

Az őssejteket laboratóriumban elkülönítették majd megnövesztették azokat. A 25 millió őssejtet a beteg szívét körülvevő artériákba helyezték el.

A kísérlet vezetője azt mondja: a sejteknek van egy egyedülálló képességük a hegek csökkentésére és egyidejűleg az egészséges szívszövetek visszanövesztésére is - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 11:55, péntek | Belföld

Kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

2020. Október 23. 10:46, péntek | Belföld

Halálos baleset történt egy vasi kalandparkban

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este az MTI-t.

2020. Október 23. 09:59, péntek | Belföld

Meghalt 47 beteg, több mint 2000-rel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken