Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2012. Március 09. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejttel a szervkilökődés ellen

Őssejttel a szervkilökődés ellen

Őssejt segítségével a kutatók olyan új módszert találtak ki, amivel megakadályozható, hogy a szervezet kilökje a beültetett szervet, mégpedig úgy, hogy becsapják az immunrendszert.

Az amerikai kutatók elsődleges klinikai tesztjei sikeresnek bizonyultak – írja a BBC.

A kutatók ezzel új utakat nyitnak a transzplantáció területén, ugyanis a szervátültetések egyik legismertebb rizikója a kilökődés, vagyis amikor a szervezet nem fogadja be az idegen szervet, arra „behatolóként” tekint, ezért támadást indít ellene.

Az új eljárással a kutatók nyolc veseátültetett pácienst kezeltek. A módszer lényege, hogy a páciens immunrendszerének befogadóképességét még a szervátültetés előtt csökkentik, majd ezt követően a donortól származó csontvelő őssejtet ültetnek be a szervezetbe. Így olyan immunsejtek alakulnak ki a páciens szervezetében, mint a donoré, ezért csökken a kilökődés kockázata.

A nyolc beteg közül ötnek már a műtétet követő egy éven túl nincs szüksége kilökődésgátló gyógyszerre.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 11:55, péntek | Belföld

Kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

2020. Október 23. 10:46, péntek | Belföld

Halálos baleset történt egy vasi kalandparkban

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este az MTI-t.

2020. Október 23. 09:59, péntek | Belföld

Meghalt 47 beteg, több mint 2000-rel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken