Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Május 04. 16:37, vasárnap | Helyi

Stroke, az egyik vezető megbetegedés Magyarországon

Stroke, az egyik vezető megbetegedés Magyarországon

A fejlett gazdaságú országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak.

A betegség bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok a különböző korcsoportokban változnak.

Stroke esetében a következő hirtelen kialakuló tünetek fordulnak elő leggyakrabban: féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése, az arc félrehúzódása, a kinyújtott nyelv ferdesége, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, a végtagok ügyetlenné válása (pl. nem tudja felvenni vagy begombolni a ruháját), a látótérkiesés, a szemhéj csüngése, kettőslátás, nyelészavar, hányinger, egyensúlyzavar, zavartság. Súlyos esetben eszméletvesztés, kóma vagy halál is bekövetkezhet. Fontos tehát, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, hiszen a korai kezelés életmentő lehet!

A stroke-nak számos rizikófaktora ismert: növekvő életkor, magasvérnyomás betegség, szívbetegség, cukorbetegség. Megelőzésének lényege a rizikótényezőt jelentő betegségek elkerülése, illetve, ha a betegségek már kialakultak, akkor azok optimális kezelése. Ugyancsak fontos a stroke kockázatát növelő káros szokások (dohányzás, alkohol fogyasztás) kerülése, továbbá az életünkben elkerülhetetlenül ható stressz megfelelő kezelése. A rendszeres sportolással sokat tehetünk a stroke megelőzése érdekében.

Több Stroke Központ is a betegek rendelkezésére áll, mint például a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, ahol minden feltétel adott a betegség kezelésére. Ezek a központok a szakszerű ellátások után a bénulásokat, beszéd zavarokat is gyógyítani tudják a hosszú távú kezelés során.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.