Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Október 22. 14:26, szombat | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció szak

Szakíts, ha bírsz!

Szakíts, ha bírsz!

Egy fiút/lányt megtartani nem könnyű feladat, de szakítani vele még nehezebb. Hosszasan nézted, és közben az érzéseidre figyeltél. Megvizsgáltad őt minden apró részletében.

Egy csomó mindent észrevettél, ami eddig fel sem tűnt: nem tetszik, ahogy reggel megkeni a zsömléjét, a nevetése már idétlennek tűnik és különben is bántja a füledet. Szakítás előtt minden zavar, minden apró hiba idegesít. Eltűnt a szerelem. Ilyenkor mérlegelsz, melyik is lenne a legjobb, legegyszerűbb, leg fájdalom mentesebb módja az elválásnak. Nézzük meg, mik azok a hibák amik szakításhoz vezethetnek, illetve hogy a két nem képviselői melyik technikát részesítik előnyben függetlenül attól hogy megalázó-e a másik félre nézve vagy sem.

A szakítás annak sem kellemes, akit elhagynak, és annak sem, aki rákényszerül arra, hogy kimondja az utolsó szót. Persze azért valamivel mégis az jár rosszabbul, aki szíve szerint még maradna a kapcsolatban, de egyszer csak szembesülnie kell azzal, hogy ezt nem lehet. Éppen ezért mindenki megérdemli, hogy, ha már hasonló hírt kell hallania, az lehetőség szerint kíméletes formában történjen. De mi van, ha a szakító fél ezt nem így gondolja?

Telefonon

Ha kissé határozatlan vagy, tudod, hogy szemtől- szemben nem menne az elválás és a „volt” párod reakcióit sem látod szívesen, akkor a telefon jó megoldásnak tűnhet. Azonban a másik fél számára annál megalázóbb a telefonon történő szakítás, hiszen azt az érzést kelti, hogy annyira sem méltatod, hogy ennél hosszabban kifejtsd a dolgot, vagy lehetőséget adj a személyes ellenvéleményre. Persze a beszélgetés még a jobbik megoldás, hiszen így mindenki elmondhatja a magáét. Az sms azonban semmilyen helyzetben nem elnézhető. Ha tehát nehéz is, inkább szedd össze a bátorságodat egy személyes találkozóhoz, ennyit ugyanis megérdemel az, akiért régen hevesebben dobogott a szíved.


E-mailben

Az e-mail sem a legelegánsabb módja a szakításnak. Lehet, hogy bővebben kifejtheted a szakítás okait, mint SMS- BEN, de a monitor másik felén ülő személynek, aki leveledet olvassa, ez megalázó és bosszantó egyben. Gondold át, ha te lennél az illető helyében, minek „örülnél” jobban? Ha arra se méltatnak, hogy személyesen elmondják mi is a gond a kapcsolatotokkal, vagy igenis megmondják a szemedbe és tudsz tanulni az esetből.
Facebookon

Sajnos egyre trendibb ez a módszer, pedig nincs is rosszabb annál, mint bejelentkezni a közösségi oldalra és azt látni, hogy a barátod egy másik fiúval/lánnyal pózol, vagy éppenséggel azt veszed észre, hogy már nem vagy kapcsolatban és ezt a párod meg sem beszélte veled. Állsz a dolgok előtt értetlenül és eszedbe jut, hogy az ismerőseid most biztosan jót röhögnek rajtad, hogy így rászedtek.


Egy szó nélkül

Talán mindközül a legrosszabb módja a szakításnak, ha csak lelépsz egy szó nélkül. Az egyik legaljasabb húzás lelépni és otthagyni párunkat a bizonytalanságban. Se levél, se üzenet, se hívások. Pár napig még reménykedik, hogy megcsörren a telefon, aztán lassan tudatosul benne: elhagyták, egy szó nélkül. Igazán megszégyenítő és gyáva tett, ne alkalmazd!
Ezek a szakítási módszerek a legrosszabbak közé tartoznak, amit azok az emberek használnak, akiknek nincs annyi gerincük, hogy odaálljanak az egykor imádott személy elé és megmondják, hogy vége. Ha ezeket a technikákat alkalmazod azzal saját magadat is minősíted.
Mielőtt szakítanál, tudnod kell, hogy valójában nem létezik megfelelő hely és időzítés a kapcsolat befejezésére. Viszont léteznek módok, amivel ugyan megbántod partneredet, de nem alázod meg.

Hogyan szakíts gyorsan és kíméletesen!?

Légy őszinte!

Ha szakítani akarsz, a legfontosabb az őszinteség, ezért a döntésedet csak valós okokkal magyarázd! Ne hazudd a partnerednek azt, hogy mást szeretsz, csak mert szerinted ezt könnyebb megértenie, mint a te bonyolult és összetett érzelmeidet. Akkor is add a tudtára, hogy mi vezetett idáig, ha ez most mindkettőtöknek nagyon fájdalmas. Ahhoz, hogy a későbbi kapcsolataitokban mindketten több szerencsével járjatok, tudnotok kell, mit hibáztatok most.

Légy nyílt és egyenes!

Ha a partnered számára is elfogadhatóvá szeretnéd tenni a szakítás tényét, nyílt lapokkal kell játszanod. Légy konkrét, és kezdj egy határozott kijelentéssel, mint például: „Valami fontosat kell mondanom neked a kapcsolatunkról. Úgy érzem, képtelen vagyok tovább folyatatni, de szeretném neked megmagyarázni, hogy miért.” Természetesen nem kell minden egyes mondatot ilyen aprólékosan megtervezned, de őrizd meg a nyugalmad, és ne mondj olyasmit, amit eredetileg nem akartál!

Ne vádaskodj!

Lehet, hogy most csalódott, dühös és kiábrándult vagy, ám ne feledd, hogy a döntésedet a te mostani érzelmeid, és nem az ő múltbéli tettei indokolják. Ne hánytorgasd fel neki mindazt, amit elrontott a kapcsolatotokban.
Ha ezeket sikerül betartanod, kevésbé kell attól tartanod, hogy csúnya lesz az elválás.

Általában úgy gondoljuk, hogy sokat tudunk a kapcsolatokról és a szerelemről, ennek ellenére mégis számos olyan dolog adódik, amelyet újra és újra elkövetünk a kapcsolataink során. Hol rontjuk el mindig?
Persze minden kapcsolat más és más, mindenkinek más gondjai adódnak párjával, viszont vannak bizonyos sémák, amik ráhúzhatók minden hasonló jellegű problémára. A felbukkanó félreértések, veszekedések és az elhidegülés többnyire ezek egyikére vezethető vissza.

Kommunikáció

Ez a legfontosabb. Bármilyen problémád is adódik nem csak a pároddal, de bármi mással kapcsolatban, legjobb, ha megosztod a másikkal. Így ő is érzi fontos vagy neki annyira, hogy a gondjairól beszélj neki és nem kell egyedül végig csinálnod bármiről is legyen szó, mert ő melletted áll és együtt kereshettek megoldást. De ha nem beszélsz vele arról, ami bánt vagy arról, hogy mi az, ami már szerinted nem működik, azt fogja érezni, hogy nem bízol benne eléggé, hogy a gondjaidról beszélj neki, vagy nem olyan fontos neked, hogy a kapcsolatotok hullámvölgyeit együtt vészeljétek át és közösen találjatok azokra megoldást. Ne feledd a kapcsolat egyik fő mottója: „Ami a te gondod, az, az én gondom is és nincs olyan, amit együtt ne tudnánk megoldani”. Mert erről is szól egy párkapcsolat. Nem csak a jó van állandó jelleggel, bizony néha a problémák is befigyelnek és ilyenkor nem jó, ha begubózol, mert a kapcsolatotok rovására mehet.

Bizalom

Elengedhetetlen eleme egy jól működő kapcsolatnak. Ha nincs meg a megfelelő bizalom, akkor sajnos azt kell mondanom, felesleges tovább erőltetni a dolgot. Félelmetesen sokszor fordul elő az, hogy bármi ok nélkül beindul a gyanakvás és féltékenykedés, ami a párkapcsolatok rákfenéje mondhatni. Ilyenkor nem a partnert kell nagyító alatt tartani, hanem nem ártana egy kicsit rendet rakni a fejedben. A leggyakoribb ok, ami e mögött áll, az, az önértékelési probléma.
Unalom

A hosszú távú kapcsolatoknak meg van az a veszélye, hogy unalmassá válnak. A legtöbben ezért, képtelenek együtt lenni valakivel pár hónapnál több ideig, mert nem elég ügyesen kezelik a helyzetet. Ez egyébként kéz a kézben jár azzal, ha feladod önmagad és szinte állandóan a párodon lógsz. Egy ideig lehet ezt csinálni persze, valamilyen mértékben, hiszen amikor nagyon szerelmes az ember, képtelen mással foglalkozni, mint a nagy Ő-vel. A problémát úgy tudod megelőzni, hogy elég figyelmet fordítasz saját igényeidre. Ha téged érdekel valami, viszont a párodat nem, nem kell lemondani róla! Igenis csináld a saját kis dolgaid, hobbid, éld ki lehetőségeid az érdeklődési köröddel kapcsolatban, különben sok értéktől megfosztod magad. Azt sem szabad hagyni, hogy párod megpróbáljon átformálni.
Ezek persze, csak a legáltalánosabb hibák, amiket a párok elkövetnek. Embere válogatja, hogy egy párkapcsolatban, milyen egyéb hibák lépnek fel, ami a szakításhoz vezethet.

És ti hogyan szakítotok?

Megfigyelések szerint, a párok hétvégére időzítik a legtöbb szakítást. Ki „szépen”, ki „csúnyán”, de előfordult már olyan is, hogy egy szó nélkül. Hogy ezt honnan tudhatod meg? Egyszerű! Figyeld meg, hogy hétfőn hány ismerősöd lesz szingli ismét a facebookon és milyen kommentárokat írnak ezek alá!

„16 éves voltam mikor az első barátommal összekerültem. Egy idő után nagyon terhessé vált a társasága és az állandó féltékenykedése. Úgy döntöttem véget vetek a kapcsolatnak, de sajnos nem épp a legmegfelelőbb módját választottam és telefonon adtam ki az útját. Mentségemre szóljon, hogy még fiatal voltam. Ma már csak is személyesen oldanám meg.”(Évi 19)

„Húú… hát az én egyik történetem nem volt éppen vidám. Volt egy barátnőm és én azt hittem, hogy minden szép és jó, egyszer csak kiderült, hogy megcsalt. Ennek ellenére megbocsájtottam neki és visszafogadtam, majd ezek után bosszúból visszacsaltam. Tudom nagyon gyerekes, de akkor ez tűnt a legjobb döntésnek.

Szemet- szemért alapon, de rájöttem később, hogy ez így nem mehet és elmondtam neki, ekkor már viszont végleg szakítottunk.”(Imi 20)

„Amit én most elmesélek nem velem történt meg, de tényleg. Egyik haverom mesélte, hogy úgy szakított az ex- csajával, hogy azt, egy búcsú szexszel kötötte egybe. Ezt úgy kell érteni, hogy szeretkezés közben mondta be az unalmast és rakta ki a lányt. Én ilyet sosem tennék egy lánnyal, mert szerintem irtó megalázó és a barátom helyett is szégyellem magam.” (Miki 23)
Ezt a témát még nagyon sokáig lehetne nyúzni, mert számtalan hiba előfordulhat, illetve nagyon sokféleképpen lehet még elvágni a köteléket. Szépen igazán csak egyféle módon lehet szakítani, de csúnyán, kíméletlenül és mocsok módon számtalan technikával. És ti milyen módon, veletek hogyan szakítottak már? Milyen hibák fordulhatnak még elő szerintetek egy párkapcsolatban?


Kun Bettina

Címkék: szakítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.