Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Október 26. 22:36, szerda | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció szak

Szamarat festményről, festményt Majsa szamárjáról

Szamarat festményről, festményt Majsa szamárjáról

Tizennégy alkotó munkájából nyílt kiállítás hétfőn a Dunaújvárosi Munkásművelődési otthonban. A közel nyolcvan darabból álló kiállítás gazdái a SKICC Csoport tagjai, akik nyári Alkotótáboruk alatt elkészült műveiket állíto

- Mindegyik mű más, mégis egyben ugyanaz: Egy műhelyben készült. – hangzott el Dr. András István Humánfejlesztési és Kommunikációs rektorhelyettes megnyitó beszédében.

Az elkészült művek mind jellemzik a csoporton belüliek egymáshoz tartozását, és Pats József művész úr gondos, atyai támogatását is.
Természetesen a művekre az alkotótáborok is nagy hatással voltak. Bozsits András, az egyesület elnöke örült az új támogatásoknak.

- Kicsivel jobb lehetőségeink voltak az idén, mert két alkotótábort tudtunk rendezni. Volt egy egyhetes Kiskunmajsán, ahol az ottani fürdő látott vendégül bennünket, és aztán a Főiskola táborában egy tíznapos alkotótábor. – A helyszín is nagyban közrejátszott az alkotások elkészítésében. - A fürdő mindenképpen adott egyfajta inspirációt, meg ugye ne felejtsük ki az alkotók élményeit se, de volt néhány téma, mint például a szamarak, melyek gyakran megjelentek a festményeken. Másik ugye a fürdőzés: Pats Józsenek is van egy teljesen új képe, amelyen azért látszik, ha máson nem, a színein, hogy fürdőzők vannak rajta. Még Móder Rezső is tudott szamarat festeni…

A támogatások mellett elhangzott Dr. András István beszédében az osztrák-magyar együttműködés is, melynek során elkészült a burgenlandi kétnyelvű óvodai oktatókönyv illusztrációs anyaga, illetve hogy a SKICC Csoport már hivatalosan is „létezik”, méghozzá új névvel: SKICC Művészeti Egyesület.
Valamint tervbe vettek a Dunaújvárosi Főiskola szabadidőparkja helyén egy alkotóház létrejöttét a SKICCesek számára.


- Remélem, hogy ezek a lehetőségek, amik most megnyíltak előttünk, ezektől majd tényleg népszerűbbek lehetünk, szeretnénk ebből a szabadidőparkból egy olyan állandó alkotóházat létrehozni, amivel már biztosabb, nyugodtabb körülmények között tudunk dolgozni.
A kiállított alkotások között sokan voltak, akik tavaly még csak egy-két művel tudták kivenni részüket a kiállításból, most viszont már négy-öt festménnyel büszkélkedhetnek.


- Az elmúlt egy évben új tagokkal nem bővült a csoport, ám az előző években csatlakozottak között egyre többen fejlődtek, virultak ki. A csoport hivatása egyben az is, hogy olyanok jöjjenek ide, akikben van ilyen ambíció, elkötelezettség. - Várnak mindenkit, akik érdeklődnek a művészet iránt, és szívesen alkotnak valami maradandót a jövő számára.


A megnyitó beszédeket Polgár Lilla, a Bartók Kamaraszínház színművésze által előadott versek színesítették, amelyek csak erősíthették a korábban András István által idézett kiváló filozófus, Jean-Paul Sartre gondolatait: „A kultúra nem ment meg semmit és senkit, nem is igazol, de emberi alkotás: az ember önmagát vetíti belé, magára ismer benne; csak ebben a kritikus tükörben látja meg tulajdon képét.”
S aki úgy érzi, van még képe az egész befogadásához, annak melegen ajánljuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.