Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2011. November 25. 18:55, péntek | Helyi

Százalékszámítás és a vállalkozónők

Százalékszámítás és a vállalkozónők

Új klubot alakít a kamara a Holnap vállalkozónőinek a Dunaújvárosi Kamara a Dunaújvárosi Főiskolával közösen. Konferenciával igyekeztek ez ügyben kampányolni sok-sok előadással és egy kivételével csak férfi előadókkal.

A részt vevő nők jó néhánya első sorban ezt kifogásolta, de voltak olyanok is, akik azt nehezményezték, hogy maga a konferencia sem volt "kitalálva."

Nem lehetett pontosan tudni, hogy kezdő vállalkozónőknek, vagy már vállalkozást vezető nőknek szól-e a tanácsadás, s azt sem értették jónéhányan.,hogy miért tesznek különbséget a nemek alapján a vállalkozók között.

Voltak , akik felvetették, hogy vajon rosszabb-e vagy jobb a vállalkozás, ha nő vezeti? Vajon alkalmatlanabbak-e a nők a vállalkozásra? Vajon gyámolítani kell-e őket? Meg kell-e tanítani a nőket a százalékszámításra vagy az elsőfokú egyismeretlenes egyenletekre?

Ugyanis az egyik kapott brossúrában, amely a Tudatos indulás és sikeres folytatás címet kapta a következő feladat is szerepel:

50.000+30x=280x

De azért van bonyolultabb feladvány is a vállalkozói siker érdekében:" Ossza el a 198-at 5:4 arányban! "

Nincsenek-e tisztában a vállalkozást vezető nők, hogy milyen közterhek vannak? Ilyen és ehhez hasonló kérdések vetődtek fel a vállalkozásokat vezető nőkben, akik meghívást kaptak a rendezvényre az előadások némelyikét hallgatva.

Természetesen lehet pozitívan diszkrimináló a leendő klub, és előnyt igyekszik majd kovácsolni a hátrányból, hogy a nők majd jól összefogva adnak a vállalkozó férfiak világának.

Természetesen vitán felül: jóval kevesebb a nő a vállalkozók között. De lehet, hogy ennek a hagyományos női szerepek az okai: mi szerint a család összetartása, a gyerekek nevelése, a biztos háttér megteremtése még mindig sok nőnek fontosabb, mint a vállalkozás alapítása, s ezt a feladatot átengedi a férjének.

Egyébként szerény megjegyzésem szerint ez a döntés nem kényszer a legtöbb nőnek, hanem a saját maga választása, s emiatt sem szánni, sem sajnálni, sem felkarolni nem annyira szükséges.

MIndenestre számosan úgy érezték, hogy adnak esélyt a klubnak és megnézik, hogy mit tudnak együtt egymásért tenni a konferencián kívül is.

Dr Markovics György a kamara titkára örömhírt jelentett be:

- Az Európai Parlament Női Vállalkozói nagyköveteként Magyarországot 12 hölgy képviseli. A Dunaújvárosi Főiskolával való együttműködésünk eredményeként a 12 hölgy közül két dunaújvárosi vállalkozó is tagja a társaságnak (Kertész Istvánné és (Szűcs) Ruzics Aranka).

( Kertész Istvánné, sikeres munakvédelmi céget vezet, Szücs Aranka pedig korábban egyéni körzetből bejutott MSZP-s önkormányzati képviselő volt.)

- A mai konferenciának és a célul tűzött Klub megalakításának alapötlete is a hölgyek tenniakarását dícséri,- hangsúlyozta Markovics György - amihez -miután mindketten a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tagjai- természetes, hogy nagy örömmel nyújtottunk segítséget és együttműködést. A kamara titkáraként úgy gondolom, hogy több hasonló megvalósítható ötletre lenne szükség annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetünkből képesek legyünk kimozdulni és továbblépni.

( Az Európai Bizottság a programot 2009-ben hirdette meg először. Ennek keretében minden belépő ország létrehozott egy-egy nemzeti hálózatot, melyben kiválasztásra került 10-12 sikeres vállalkozónő, akik saját sikertörténetük bemutatásán keresztül ösztönzik a nőket a vállalkozóvá válásra. Tehát ténylegesen semmi köze az EP-hez, inkább egy lobbiszervezetet értünk alatta. A szervezetben legjobban lobbizók lettek a "nagyköveteik."

A magyar hálózat tavaly jött létre a Székesfehérvári Regionális Vállalkozás- fejlesztési Alapítvány, a Szabolcs-Szatmát Bereg Megyei Vállalkozás Élénkító Alapítvány,a SEED Alapítvány és a Dunaújvárosi Főiskola együttműködésében. A hálózat többek között workshopokat és nyílt napokat szervez, kiadványokat jelentet meg, amelyekről tájékozódhatnak az érdeklődők a Legyél Vállalkozónő honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.