Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 09. 11:08, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Százmilliárd hordó olajat rejthet a Dél-Angliában felfedezett lelőhely

Százmilliárd hordó olajat rejthet a Dél-Angliában felfedezett lelőhely

Százmilliárd hordó nyersolajat is rejthet egy újonnan feltárt dél-angliai lelőhely.

A szárazföldi mező felmérésén dolgozó vállalat, a UK Oil & Gas Investments (UKOG) a Londoni Értéktőzsdén (LSE) csütörtökön közzétett bejelentésében hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy gazdaságosan ennek a készletnek valószínűleg csak töredéke, 5-15 százaléka termelhető ki.
A cég szerint azonban a lelőhely így is a brit gazdaság nyersolajigényének 10-30 százalékát fedezheti 2030-ra.
Ez az utóbbi három évtized legnagyobb nyersolajlelete Nagy-Britanniában.
A UKOG részvénye az LSE csütörtöki kereskedésében hatalmas, 320 százalékos, 3,54 fontos drágulással 4,65 font körüli árfolyamon mozgott.
A tavaly kezdett próbafúrásokat a Londontól délre fekvő Gatwick repülőtér - Heathrow után a második legnagyobb brit légikikötő - közelében végezték, és a szakértői becslések szerint a térség négyzetmérföldenként 158 millió hordó nyersolajat rejthet. (Egy négyzetmérföld 2,59 négyzetkilométer.) A cég ennek alapján jutott arra a következtetésre, hogy a teljes készlet elérheti a 100 milliárd hordót.
A bejelentés meglepetésként érte a piacot, mivel az eddigi becslések 2,2-8,5 milliárd hordó közötti készletet valószínűsítettek e térségben.
Az északi-tengeri nyersolajlelőhelyek összesített hozama az elmúlt 40 évben hozzávetőleg 45 milliárd hordó volt. Nagy-Britannia napi olajtermelése jelenleg 770 ezer hordó; ennek zöme az északi-tengeri brit kitermelési szektorból ered.
Iparági szakértők azonban az északi-tengeri mezők hozamának gyors apadását jósolják.
A brit tengeri olajkitermelői szövetség (Oil & Gas UK) szerint az északi-tengeri brit nyersolajtermelés több mint másfél évtizede, 1999-ben tetőzött - abban az évben a brit szektor tizenkét havi nominális hozama megközelítette a 400 millió hordót -, és az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége 2020-ig várhatóan a legutóbbi csúcs egyharmada alá csökken.
Az Egyesült Királyság adóbevételeinek 1,5 százaléka származik az északi-tengeri olajkitermelésből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése