Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 05. 07:38, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Szép hetet tudhat maga mögött a forint

Az előző hetek izgalmaihoz képest szinte unalmasra sikeredett a hét, legalábbis ami az adatközléseket és eseményeket illeti.

A megjelent makrogazdasági adatok komoly meglepetést nem okoztak: a termelői árak növekedési üteme mérséklődik, a munkaerő piacon érezhető javulás nem körvonalazódik, az árumérlegben pedig novemberben is számottevő többlet halmozódott fel.

Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban sincs új fejlemény, a kormány hamarosan elkészíti válaszlevelét az EU-nak, ezután láthatunk pontosabban a tárgyalások tényleges időzítését illetően. Igazán jelentős belföldi piacmozgató hír hiányában a hazai eszközök mozgásait is elsősorban külső tényezők határozták meg.Ennek megfelelően a forint árfolyama is elsősorban a globális kockázati étvágy ingadozásának függvényében alakult - írják a CIB Bank elemzői. A korábbi jelentős erősödés után a mögöttünk hagyott héten először néhány napi stagnálás következett (EUR/HUF 293-296 közötti irány nélküli kereskedés), majd újabb felértékelődési hullám jött, ami csütörtökön volt a legerősebb: ekkor átmenetileg EUR/HUF 290 alatti szinteken is születtek kötések. Innentől kezdve, továbbra is a nemzetközi hatások nyomán kisebb korrekció következett, s anyagunk zárásakor EUR/HUF 291 közelében ingadozott az árfolyam. Heti szinten ugyancsak erősödés mutatott a forint a svájci frankkal szemben.

A forinthoz hasonlóan elsősorban külső hatások mozgatták az állampapírpiacot is, ami zömében ugyancsak pozitív korrekciót tett lehetővé. A hét legelején azonban az ÁKK által meghatározott hivatalos hozamszintek még emelkedést mutattak, így összességében heti szinten nem mutatott jelentős változást a hozamgörbe. Kisebb lendülettel, mint az előző időszakban, de az utóbbi napokban is emelkedett a BUX index. A csütörtöktől csütörtökig tartó időszakot a pesti tőzsdeindex közel 2 százalékos emelkedéssel zárta. A vezető részvények közül most a Mol vitte a prímet, majd 3 százalékos felértékelődéssel, az OTP és a Richter kisebb mértékű erősödést mutatott, miközben az MTelekom kurzusa kissé visszacsúszott.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: euró, forint, IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére