Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. November 04. 09:28, csütörtök | Helyi

Szeptembertől öt új képzés két iskolánkban

Szeptembertől öt új képzés két iskolánkban

Öt új képzés szeptemberi bevezetését támogatta szerdai (2010. XI. 3.) ülésén a gazdasági és területfejlesztési bizottság. A javaslatot Dunaújváros két szakközépiskolájának (Bánki-Lorántffy) igazgatói terjesztették elő.

A Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola eddigi két emelt óraszámú (drámapedagógiai, valamint informatikai) gimnáziumi osztályok mellett 2011. őszétől egy harmadik (biológia-kémia) specifikációjú négy éves gimnáziumi osztályt indítana a korábbi nyelvi előkészítő osztály helyett. A javasolt változtatás fő indoka a gimnáziumi osztályokba irányuló túljelentkezés. A specifikáció irányultsága pedig a természettudományi alapképzés fontosságát kívánja előnyben részesíteni.

A Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium mind a négy szakmacsoportban új képzést szeretne elindítani a 2011/12-es tanévtől. Ezek: az egészségügyi szakmacsoportban a csecsemő és gyermekápoló; a szociális szolgáltatások szakmacsoportban a szociális gondozó; a művészet, közművelődés, kommunikáció szakmacsoportban az üvegműves; a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportban a protokoll és utazás-ügyintéző képzés.

A csecsemő és gyermekápoló képzés 3 éves szakiskolai oktatás, de érettségizettek is részt vehetnek rajta.

A szociális gondozó az eddigi ápolási asszisztens szakképesítés helyett indulhat nem érettségiző szakiskolai osztályban.

Az érettségiző iparművészeti osztályban tanulók számára kínálna új választási lehetőséget az üvegműves szakma a meglevő divat- és stílustervező mellett. Képzési ideje 2 év.

Az iskola érettségiző tanulóinak jelenthet érettségi utáni alternatívát a túltelített fodrász és kozmetikus szakmával szemben a protokoll és utazás-ügyintéző szakképesítés megszerzése. A képzési idő egy év.

Valamennyi képzés terv szerint nappali tagozaton indul.

Mindkét iskola vezetői állították, hogy a személyi (oktatói) valamint az anyagi és infrastrukturális feltételek rendelkezésre állnak a felsorolt új képzések bevezetéséhez. A gazdasági és vagyongazdálkodási bizottság egyhangúlag támogatta a két előterjesztést, ám a végső döntést a közgyűlés hozza meg november 18-án.

A bizottság megtárgyalt további 23 előterjesztést, közülük számosnál (további információt kérve) a következő hétre halasztotta állásfoglalásának kialakítását. Megszavazta viszont a testület az óvodai étkezések nyersanyag-normájnak (és térítési díjának) 8,3 százalékos emelését az élelmiszer áremelkedések miatt. Az új norma és térítési díj januártól lép életbe. A díjkedvezmények miatt az óvodákat (áttételesen a várost) terhelő többletkiadás 1,1 millió forint lesz 2011-ben.

Hasonló, 7,2 százalékos díjemelést kénytelen elviselni a bölcsődei hálózat is ugyanezen okból, ami ugyancsak januártól érvényesül a térítési díjakban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.