Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 05. 19:19, hétfő | PR

Szezon előtt - milyen az ingatlanhelyzet a Balatonnál?

Szezon előtt - milyen az ingatlanhelyzet a Balatonnál?

A hazai ingatlanhelyzetet az utóbbi időszakban a korlátlannak ható érdeklődés, és ennek nyomán az árak növekedése jellemzi. 2016 óta nagyon élénk a balatoni ingatlanpiac.

Ugyanúgy, ahogy a másik népszerű nyaralóhely, a Velencei-tó környékén, itt is aranyat érnek a házak, nyaralók. Január környékén mindig lejjebb mennek az árak a Balatonnál, érdemes a piaci helyzettel megismerkedni, mert ha valamikor, most érdemes ingatlant szerezni a környéken.

Ősszel megindultak a vevők

2016 eleje óta egyre nagyobb lett az érdeklődés a népszerű vízparti régiók iránt. A Velencei-tó nem futott fel annyira, de 2016 őszétől a Balaton esetében valóságos robbanásról beszélhetünk. Érdekes módon a nyaralási szezon vége után pörgött fel a piac.
A Velencei-tónál jellemzően az aránylag szerényebb pénztárcájúak keresnek ingatlant, itt 23 millió forint értékig kelnek el könnyen a nyaralók. Az 50 millió forint körüli árért hirdetett házakra már kevesebben költenek ezen a környéken. A komolyabb nyaralókat keresők elmennek a Balatonig. Ennek az is az oka, hogy a Velencei-tó lassan a főváros agglomerációjához tartozik. Ez vonzóbb nyaralóövezetté teszi a magyar tenger partját.

Befektetők és idős napjaikra új otthont keresők

Kik szeretnének ‘bevásárolni’ a Balatonon? A többség hazai vásárló, emellett jelentős a külföldről hazatelepülő nyugdíjasok száma. Sokan befektetési célból szemelnek ki egy ingatlant itt. Stabil és - a növekvő árak miatt - biztató hozamot jelentő befektetés egy nyaraló ebben a fejlődőképes régióban.

Erősen emelkedett azoknak a száma, akik befektetni szeretnének, és ezért kisebb méretű, kétszobás lakást keresnek. 20-30 százalékkal többe kerülnek most ezek az ingatlanok, mint az érdeklődés felpörgése előtti időszakban. Jellemzően Siófokon futott fel a kereslet a lakóingatlanokra, ami fel is húzta az árakat.

Nemcsak azok számíthatnak nagy vásárlói érdeklődésre, akik házzal rendelkeznek a tó partján. Az építési telkek szintén keresettek, ennek következtében van, ahol csaknem 50 százalékkal nőttek az árak ezen a téren 2016 őszét követően. Azok a telkek, amelyek 6-7 millió forintért keltek el, most 9-10 millióba kerülnek a piacon.

Trendi a Balaton közeli lakópark

A kereslet az építkezések számát is felpörgette. Sorra épülnek az apartmanok és társasházak, mondta az In-management ingatlanszakértője.
Az utóbbi időszak nagy slágere a víztől pár lépésnyire kialakított újépítésű lakás. Egyes fejlesztők ugyan előszeretettel túlárazzák a lakásokat, 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárért árulva az ingatlanokat. Ezek iránt elég csekély az érdeklődés.
A 400-420 ezer forintos négyzetméteráron kínált vízparti lakások viszont kelendőek, hiszen gyakorlatilag 11-12 millió forintért lehet a Balatontól kőhajításnyi távolságra ingatlanhoz jutni. A szakemberek szerint 20 millió forint alatt kelnek el legkönnyebben ezek az otthonok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat