Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Ismert hazai művészeti iskolák, művészeti csoportosulások, galériák és neves magyar művészek mellett a francia M. Chat és az olasz Officina Nomade ösztönzi egyedi gondolkodásra, újrahasznosításra és alkotásra a Sziget fesztivál művészeti helyszínén, az ArtZone-ban a fiatalokat. A Múzeumi Negyed az idén Liget Budapest néven 14 helyszínnel várja a látogatókat.
A hétfőn kezdődő Sziget fesztiválon az alkotás örömét minden nap átélhetik a látogatók az ArtZone-ban felállított tizennyolc sátor programjain - közölték a szervezők az MTI-vel.

M. Chat, a franciák legismertebb street art művésze Párizsból érkezik, hogy védjegyét, a hatalmas mosolygó sárga macskát performansz kíséretében a fesztivál több pontján is megfesse és az ArtZone-ban kialakított bázisán, saját jellemző stílusában rajzolni tanítsa az érdeklődőket. Olaszországból az Officina Nomade jön el a Szigetre, ahol a rövidítésekkel megfogalmazott e-mailek és chatek igazságtartalmának vizsgálata kapcsán arra kérik a közönséget, hogy különböző grafikai technikákkal készült levelezőlapokat készítsenek.

A fesztiválozók kedvenc zenekaraik, előadóik nevét festhetik magukra vagy pólójukra a Kisképző jóvoltából, ha pedig valaki nem biztos abban, hogy a megfelelő ruházatot választotta, ellátogathat a Palomához, ahol öltözködési tanácsadással is segítenek neki. A látogatók az ArtZone több sátrában is alakíthatnak a megjelenésükön: készíthetnek virágkoszorút, díszíthetnek kalotaszegi hímzéssel vagy varrhatnak pótzsebet, gyárthatnak ékszert papírból origami technikával, fából, nemezből, bőrből és műanyagból vagy a Szigeten gyűjtött hulladékból.

Szúnyoghálóra, pukkasztós fóliára és egyéb rendhagyó anyagokra lehet festeni a Magyar Mozgó Képtár sátornál, az eső ellen pedig a látogatók képregénykabátot alkothatnak kedvenc szereplőikkel és a Corvin Rajziskolával. A Medence Csoportnál lehet pénztárcát készíteni tejesdobozból, táskát molinókból, és hangszereket hétköznapi tárgyakból - ezek esténként meg is szólalnak.

Az érdeklődők szabadjára engedhetik fantáziájukat és profi szobrászok segítségével faraghatnak bármilyen mesebeli figurát az Unicorn Factory-vel, vagy készíthetnek saját gördeszkát a Deák 17 Galéria képviselőivel.

Nem mindennapi vizuális élményeket ígérnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem sátrában mozgással irányítható fények, a Visartnál digitálisan valósíthatják meg önmagukat az érdeklődők, az Art Tag szerepjátékban pedig a művészeti piac kalandos útján lépkedhetnek végig, miközben kortárs alkotóként próbálják eladni portékáikat.

Ha valaki inkább a passzív szórakozást keresné, érdemes ellátogatnia a Kapusátor kiállítására, melyet Német Szilvia, az Art Quarter Budapest művészeti rezidenciaközpont kurátora válogatott össze, vagy megnézheti a Gregersen Art Point workshoppal egybekötött kortárs geometrikus absztrakt kiállítását. Naponta más témával foglalkozó előadásokkal jelentkezik a Magyar Mozgó Képtár sátra, ahol szót ejtenek a budapesti köztérfelújításról az építészet szemszögéből, beszélnek a filozófiáról és lesz versfelolvasás is, a cARTc Kulturális Egyesület segítségével pedig képzőművészeti biciklitúrát tehetnek a látogatók a balkáni országokban.

Idén is lesz Múzeumi Negyed, amelynek ezúttal a Liget Budapest a névadója. Mint a Városliget Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében írják, a Liget projekt helyszíne hasonló célt szolgál a Szigeten, mint 2018-tól a Városligetben: egy olyan hely lesz, ahol a látogatók egyszerre pihenhetnek, művelődhetnek és sportolhatnak. Napközben lazíthatnak, délután pedig szakmai beszélgetéseken vehetnek részt például városépítészetről, a városi sportolásról, vagy angol nyelven arról, hogyan látják a külföldiek Budapestet.

Kint lesz a Szigeten többek között a Liget Budapest projekt keretében megújuló Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is. Az intézmények kamarakiállítással, installációkkal és interaktív programokkal készülnek a fesztiválra.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a környezettudatosság, újrahasznosítás, a biztonságos közlekedés jegyében hívja alkotásra, közös gondolkodásra, szórakozásra a szigetlakókat, akik újrahasznosított alapanyagokból készíthetnek praktikus kiegészítőket és használati eszközöket a múzeum profiljának megfelelően műszaki témakörben.

A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös sátrában önismereti játékot is kínál a látogatóknak.

Az Iparművészeti Múzeum helyszínén a napokban megnyílt, Tapas című spanyol gasztrodizájn-kiállításhoz kapcsolódva a spanyol kultúra fontosabb állomásait az irodalom, a zene és a nyelv segítségével térképezik fel. Gasztrokvíz, egyedi szótanuló kártyák, interaktív fotófal, katalán karkötők várják a vendégeket.

A Szigeten megjelenik a magyar népművészet is: a Hungarikum faluban az idei év témája a "cifra", a magyar népművészet minden területének páratlan motívumkincse, gazdag díszítő formavilága. Az érdeklődők a témát körbejárva délutánonként pingálást, hímzés és cifra tánclépéseket is tanulhatnak. A hagyományőrző táncegyüttesek mellett idén a határon túlról, Erdélyből is érkeznek vendégek, akik saját tancaikkal és viseleteikkel ismertetik meg az fesztiválozókat. A szentendrei Skanzen pedig megmutatja, hogy mit jelent a magyar kultúra cifrasága, milyen a cifra magyar viselet, a matyó, a kalocsai vagy a cifraszűr.

Címkék: fesztivál, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.