Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 19. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szlovákia máris érzi az orosz embargót

Szlovákia máris érzi az orosz embargót

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek oroszországi importtilalma a szlovákiai agrárszférára is kihat. Máris bizonytalanabbá vált a zöldség- és gyümölcspiac. A Szlovákiából közvetlenül Oroszországba irányuló kivitel ugyan nem túl jelentős, az állam elsősorban a következmények miatt aggódik; az országot ugyanis eláraszthatják a külföldi élelmiszerek, amelyek az alacsony áruk miatt okozhatnak problémát a szlovákiai gyártóknak.

Polonyi Péter, a Szlovákiai Agrárkamara rimaszombati regionális elnöke elmondta, az orosz gyümölcs- és zöldségembargó közvetett hatása a szlovákiai piacra a már jelentkező árutúltengés és az árcsökkenés. 'Lengyelországból minden érkezik a piacunkra. Minden, amit a mi gazdáink meg tudnak termelni, azt meg tudják termelni a lengyelek is, és be is hozzák'.

Both Árpád csallóközi zöldségtermesztőt szintén érzékenyen érinti az Oroszország által érvényesített agrárembargó. Szerinte olyan szabályrendszer bevezetésére lenne szükség, amely egyértelműen megszabja, mekkora lehet a hazai és mekkora a külföldi termékek aránya az áruházláncok polcain. 'Ez az Európai Unióban nem újdonság. Ausztriában már bevezették, hogy 80 százalékban csak hazai áru lehet a pultokon. Szlovákiában sajnos ez az arány csak 30 százalék - elégedetlenkedett a termesztő.

A szlovák földművelésügyi miniszter az élelmiszergyártókat és az üzlethálózatokat arra szólította fel, hogy tartsák meg az eddigi hazai beszállítóikat, a fogyasztóktól pedig azt kéri, hogy szlovákiai árufélék vásárlásával támogassák a hazai termelőket. Ľubomír Jahnátek szerint Szlovákia élni fog azzal a jogával, hogy leállítsa egyes élelmiszerfélék behozatalát abban az esetben, ha úgy tűnik, a külföldi termékek áradata tönkreteheti a hazai termelőket.

Elemzők szerint félő, hogy a dominóhatás miatt a gondok az agrártermékeken túl átterjednek más árucikkekre is. Dudás Tamás, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem tanára elmondta, Szlovákiát elsősorban az érinti, hogy a német vállalatok mennyire lesznek vesztesei az embargónak, mert Szlovákiában nagyon sok vállalat van, amely beszállít Németországba.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen károkat okoz a kiviteli tilalom Szlovákia számára. Robert Fico szlovák miniszterelnök viszont kijelentette, hogy az Európai Unió és Oroszország egymás ellen foganatosított szankciói értelmetlenek és veszélyeztetik az szlovák államot. A Fico által bírált szankciókkal azonban Szlovákia is egyetértett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak