Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2020. Június 17. 07:14, szerda | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

Szlovéniában 15 évet is kaphatnak az embercsempészek

A szlovén parlament kedden elfogadta a felsőház, az Államtanács (Drzavni Svet) bűntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát, amely szerint 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak az embercsempészek

- írt a helyi sajtó. A törvénymódosítást támogatták a kormányzó pártok, nem támogatta azonban a baloldali ellenzék, mert szerinte átfogóbb megközelítésre lenne szükség az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Az új törvény szerint az embercsempészekre a jelenlegi legfeljebb öt év helyett, most háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, azokra pedig, akik szervezett embercsempészés bűncselekményében vesznek részt, az eddig egy-nyolc évig terjedő börtönbüntetés helyett, 3-15 év szabadságvesztés róható ki.

A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobbközép koalíció egyetértett abban, hogy a törvénymódosításra szükség volt az elrettentő hatás fokozása és az illegális határátlépések csökkentése érdekében.

Az ellenzéki Szociáldemokraták (SD) szerint ugyanakkor a jelenlegi büntetések rendkívül aránytalanok más bűncselekményekhez mérten.

Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS) úgy vélte: a változtatásokat nagyobb megfontolással és szakértők bevonásával kellett volna meghozni.

A Baloldal (Levica) rámutatott, hogy a migráció alapvető okával kell foglalkozni, míg Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) átfogóbb megközelítést javasolt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 15:01, csütörtök | Külföld

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.

2020. Szeptember 24. 11:01, csütörtök | Külföld

Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisvilleben szervezett tüntetésen

Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisville városban szervezett tüntetésen szerda este, miután az állam főügyésze délután sajtókonferencián jelentette be,

2020. Szeptember 24. 08:24, csütörtök | Külföld

A világban 31,7 millió a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

Már 31 779 533 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 975 100, a gyógyultaké pedig 21 890 409 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint.

2020. Szeptember 24. 07:01, csütörtök | Külföld

Űrszeméttel való ütközés elkerüléséért manőverezett az ISS

Elkerülő manővert hajtottak végre a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták kedden, hogy megakadályozzanak egy űrszeméttel való ütközést - közölte a NASA amerikai űrhivatal.