Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Február 10. 08:28, péntek | Helyi
Forrás: Németh Tünde

Szmogveszély Dunaújvárosban is!

Szmogveszély Dunaújvárosban is!

Dunaújvárosban a szálló por (PM10) légköri koncentrációja
túllépte a tájékoztatási és riasztási küszöbértéket!

A Köztársaság út 14. szám alatt a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson 2012.02.07-én és 2012.02.08-án a PM10 szállópor 24 órás átlagkoncentrációja meghaladta a 75 µg/m3 tájékoztatási és riasztási küszöbértéket

A mért értékek az alábbiak voltak:

Nap Koncentráció (µg/m3)

2012.02.06. 72,0 tájékoztatási küszöbérték alatt
2012.02.07. 79,5 tájékoztatási küszöbérték átlépés
2012.02.08. 91,6 tájékoztatási küszöbérték átlépés
2012.02.09. 94,4 tájékoztatási küszöbérték átlépés

Magyarázat: - tájékoztatási küszöbérték: az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

- riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

Az előrejelzés alapján a következő napokon továbbra is kedvezőtlen meteorológiai körülményekre lehet számítani, amely a tájékoztatási küszöbérték további túllépését jelentheti.

Érintett terület(ek): A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket használnak.

A jelenlegi szmoghelyzetet nem az ipari tevékenység okozza - ezt a széljárás is alátámasztja - hanem a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a fokozottabb lakossági tüzelés, valamint a lassabb ütemű gépjármű közlekedés.

A mérési eredmények alapján, a 24 órán belüli koncentráció maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus (pl. fémeket, karcinogén (rákkeltő), mutagén (génkárosító)) anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg (adszorbeálnak), amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek (asztma, bronchitis (hörghurut)) tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus (mérgező) anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.


Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.
Javasoljuk, hogy aki teheti, kerülje a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, akik tehetik, használják a tömegközlekedést. Kerüljék a szilárd tüzelőanyagokkal, illetve fűtőolajjal történő tüzelést. Az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezet és a település levegőminőségét.

További tájékoztatást kaphatnak a helyi médiákban és munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámán: (25) 409-175.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegőszennyezettségi adatokat a mérőállomás két kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán, illetve a Városháza ”B” épületének homlokzatán, valamint a legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő internetes honlapon: www.kvvm.hu/olm

Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

Cserna Gábor
polgármester

Várható időjárás az elkövetkezendő 2 napban

Meteorológiai előrejelzés szmoghelyzet esetére
az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-Dunántúli Regionális Központjától:
(7666 Pogány, Repülőtér Tel: (72)438-196 Fax: (72)549-841 E-mail: pecs@met.hu) 2012. február 9-én kiadott tájékoztatása alapján

2012.02.10. péntek
Kezdetben még többször megnövekszik a felhőzet, később már többnyire napos időre lehet számítani. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 15-25 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -12 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet -6 fok körül alakul.

2012.02.11. szombat
Eleinte még hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, majd többnyire felhős időre számíthatunk. Hószállingózás kialakulhat. Területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 20-30 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -15 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet -6 fok körül alakul.

A következő napokban mérsékelt javulás várható a megélénkülő szél és az esetleges havazás hatására.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.