Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 23. 06:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Solymár Kinga

Szobrok 2D-ben

Szobrok 2D-ben

Az őszművészeti kezdeményezések célja, hogy különböző művészeti ágakat, hozza össze, olyan formán, hogy azok ne elnyomják, hanem egymás hatását erősítve még nagyon hatással legyenek a befogadókra. Ez a célja a Szonáta Alapítván

A péntek délután ötórai megnyitóra megérkezve meglepődéssel fogadtam, hogy milyen sokan érdeklőednek. A zeneiskola szűk folyósólya és mini lépcső galériája is megtelt emberekkel. A tárlat semmilyen különleges címet nem kapott, egyszerűen Kis plasztikák, ám aki, térbeli alkotásokra várt annak csalódnia kellett. A művész szobrait, ugyanis a hely szűke miatt fotókon vehettük szemügyre, mint azt a megnyitó után megtudtam, magától az alkotótól. Habár a szobrok körbejárhatósága az adott helyzetben lehetetlen, a fotók új perspektívát nyithatnak meg az alkotások felé. A fotótechnika által előidézett, fény és árnyék játéka a fémen egy egészen új világot alkot, mert egy kép keretei közé beillesztett tárgy, zárt atmoszférát teremtve az ötvösművészetből, fotóművészetet generál. A felvételeket Prosek Zoltán és Antal Szabolcs készítették, és a zeneiskola lépcsőjén fölfelé haladva bontakoztatják ki az alkotó ars poétikáját, a tudományos, geometrikusformáktól kedve a kis plasztikáig.

Gombos István nem először vesz részt közös alkotási folyamatban más művészekkel, 2005 májusában a Bartók Táncszínház által előadott Ballada a vasgyárról című darabban, szintén több művészeti ág kapcsolódott össze. Akkor a táncosok által használt kellékeket készítette. Jelenleg párhuzamosan állít ki városunkban, a Kortárs Művészeti Intézet, Együttállás című tárlatában szintén láthatóak, az ötvösművészeti munkái.

A megnyitó után, Dunai Tamás (Jászai Mari- díjas) színművész önálló előadása következett, Szavakat fúvók címmel a kamarateremben. A darab célja a magyar nyelv szépségének és gazdagságának dicsőítése, Radnóti-versek, Mária-szövegek által, hangszerek, klarinét és szaxofon, kíséretével.

A Szonáta Alapítvány kezdeményezéséből egy művészeti kiállítás és ahhoz kapcsolódó előadás sorozat, vette kezedét ezzel a programmal, amit kéthavonta szeretnének megismételni. A következő alkalommal a táncművészetet hívják segítő művészetül, remélhetőleg ismét sokak érdeklődése mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.